Ce este o mini-grădiniță?

Alegerea unei grădinițe mereu a fost o problemă delicată pentru părinți. Fiecare dorește pentru copilul său un mediu în care să se simtă bine, să socializeze, să obțină atenția și căldura cuvenită. În acest caz Programul Mini Grădinița INGENIUM este o opțiune perfectă. Aici ai posibilitatea să alegi: un program pentru jumătate de zi, sau unul pentru toată ziua, dozat cu jocuri educative și activități tematice.

separator

12804856_1713048508906653_5261416334378976416_n

Deseori, părinții renunță la grădinițe și se ocupa singuri de educația și dezvoltarea micuțului, ceea ce – nu este întotdeauna corect. Pentru o dezvoltare armonioasă, copilul are nevoie să socializeze cu semenii, să se joace cu ei, să se obișnuiască cu lucrul în grup. Și în acest caz, Programul Mini-Grădinița ar fi o alegere perfectă.

Iată care sunt cele mai importante avantaje ale unei mini-grădinițe:
–           În grupă sunt maxim 10-12 copii, ceea ce garantează că copilul va primi atenția cuvenită.
–          Copilul petrece timpul într-un mediu agreabil și învață să comunice cu semenii săi. Aceasta îi va permite copilului să se adapteze social și îl pregătește din punct de vedere psihologic pentru viața în societate.
–          Copii urmează programe elaborate de pedagogi şi educatori calificaţi; beneficiază de săli moderne, mobilier din lemn natural, program de învățare a limbii engleze, dansuri și mișcare, artă și creație,arta comunicării, jucării eco, perne moi, nisip kinetic și tablă interactivă Smart.
–          Copilul se dezvoltă multilateral.
–          Părinții au timp pentru a-și efectua treburile proprii.

Ce va învăța copilul la Mini Grădinița INGENIUM?

Abilități sociale si emotionale:
   –          Să-și exprime emoțiile sau sentimentele;
–          Să-și controleze impulsurile;
–          Să știe să asculte;
–          Să urmeze instrucțiuni simple;
–          Să împartă jucării și lucruri etc.

Toate acestea fac parte din dezvoltarea emotionala si sociala a copilului.

Abilități motorii:
–          Să alerge.
–          Să meargă în linie dreaptă.
–          Să arunce mingea.
–          Să bată din palme sau să aplaude.
–          Să facă puzzle-uri simple;
–          Să țină corect în mânuță creionul sau pixul.
–          Să se îmbrace sau dezbrace singur;
–          Să taie sau decupeze forme din hârtie etc.

Abilități cognitive sau intelectuală.

Creierul copilului se dezvoltă cel mai mult în primii ani de viață. Programa instructiv-educativă a oricărei grădinițe este concepută astfel încât să stimuleze dezvoltarea intelectuală și cognitivă.

Din dezvoltarea cognitivă de la această vârstă fac parte abilități de bază precum:

–   Cititul.

–   Scrisul.

–   Aritmetica (calculele simple).

Abilități de vorbire:

–  Rostirea completă a propriului nume și prenume.

– Memorarea și rostirea corectă a numelor celorlalți.

–  Enumerarea cifrelor.

–   Formarea frazelor din 6-8 cuvinte;

– Abilitatea de a completa fraze sau propoziții din care lipsește un cuvânt etc.

În momentul în care intră în clasa întâi, copilul care a mers la grădiniță are deja formate principalele abilități de scriere și citire, are un vocabular bine dezvoltat și chiar și o cultură generală bogată.

O mamă a descoperit mucegai în jucăria de dentiție a fiicei sale

Pe piață există celebrele inele pentru dentiție, care îi ajută pe micuți să mestece pentru a suporta mai ușor disconfortul și durerea gingivală.

De obicei, jucăriile de dentiție pentru copii sunt realizate din materiale nontoxice. Medicii stomatologi ne sfătuiesc să le evităm pe cele umplute cu lichid, fiindcă se pot sparge sau rupe, iar conținutul s-ar putea scurge în gura copilului, însă nici cele umplute cu aer nu sunt tocmai indicate.

Saliva bebelușului sau apa cu care spălăm o jucărie umplută cu aer poate pătrunde prin îmbinarea cauciucului, iar astfel în interior se pot dezvolta mucegai și bacterii. O mamă de peste granițe, de exemplu, a rămas șocată după ce a descoperit cât mucegai se afla în jucăria de dentiție, sub formă de girafă, a fiicei sale!

Într-un clip pe TikTok femeia a tăiat, din pură curiozitate, o jucărie de dentiție a fiicei sale cu foarfeca pentru a vedea ce se ascunde în interior. Ea spune că inițial, jucăria a aparținut fiicei sale mai mari, care nu a mai folosit-o de mai bine de un an, iar acum i-a dat-o copilului ei mai mic pentru a se juca cu ea, relatează qbebe.ro.

„A primit asta când era bebeluș și îi plăcea la nebunie, o ronțăia tot timpul. Nu a mai folosit-o de aproximativ un an, dar recent am găsit-o împachetată prin casă și i-am dat-o bebelușului meu să se joace cu ea. Dar el a primit deja în dar una nouă, așa că am decis să o deschidem pe cea veche și să vedem cât de scârboasă este pe interior”, spune mămica în timp ce taie cu foarfeca jucăria sub formă de girafă. Mare i-a fost mirarea când a văzut cât mucegai se strânsese în interior.

„Oh, Doamne. Nu se poate. Doamne, mi s-a făcut pielea de găină. Va trebui să arunc foarfeca asta. Priviți cât mucegai. E scârbos. Dacă așa arată o jucărie de dentiție în interior, imaginați-vă cum arată interiorul jucăriilor pentru băiță”, a continuat aceasta. 

Între timp, purtătorii de cuvânt ai companiei care produce jucăriile de dentiție respective, au declarat pentru tyla.com:

„Jucăriile de dentiție Sophie la Girafe sunt încă produse în mod tradițional în Franța, folosind procese care implică 14 operațiuni manuale și s-au respectat întotdeauna cele mai stricte reglementări. Siguranța copiilor și satisfacția părinților lor reprezintă prioritatea noastră principală, iar toate produsele noastre sunt testate în permanență și în conformitate cu standardele globale.

Jucăria de dentiție Sophie la Girafe este fabricată din cauciuc natural în proporție de 100%, astfel încât instrucțiunile de utilizare și de curățare trebuie respectate cu atenție. Așa cum este indicat pe ambalaj, recomandăm curățarea suprafeței cu o cârpă umedă. Nu trebuie scufundată în apă și nici clătită, deoarece se poate deteriora”.

Aproape fiecare al treilea copil în Moldova se naște cu probleme de sănătate

În anul 2023, în Moldova s-au născut 24 de mii de copii, cifra fiind în descreștere cu 11 la sută față de anul precedent.

mamaplus

Din numărul total de bebeluși care au venit pe lume, 7,4 mii s-au născut bolnavi ori s-au îmbolnăvit cu diverse boli, ceea reprezintă 30,2% din numărul total. Datele se regăsesc în raportul Biroului Național de Statistică ”Situația copiilor în Republica Moldova în anul 2023”.

Cel mai des, problemele de sănătate țin de greutatea insuficientă la naștere, infecții specifice perioadei perinatale, suferința respiratorie a nou-născutului, boala hemolitică și pneumopatia congenitală.

Bolile, care cel mai des se întâlnesc în primul an de viață

Datele statistice mai arată că în primul an de viață copiii suferă cel mai des de boli ale aparatului respirator, anemie și boli infecțioase și parazitare:

  • Boli ale aparatului respirator – 768 de cazuri noi la 1000 copii
  • anemie – 104 cazuri noi la 1000 copii
  • boli infecțioase și parazitare – 53 de cazuri noi la 1000 copii
  • afecţiuni din perioada perinatală – 48 de cazuri noi la 1000 copii
  • boli ale sistemului nervos – 24 de cazuri noi la 1000 copii.

Autoritățile anunță lansarea platformei online dedicată opțiunilor alternative în îngrijirea copilului

Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova anunță lansarea platformei online ServiciiAlternative.gov.md, dedicată opțiunilor alternative în îngrijirea copilului. Această inițiativă inovatoare reflectă angajamentul ministerului față de îmbunătățirea calității vieții celor mici și va fi inaugurată simbolic în Ziua Internațională a Copilului, pe 1 iunie.

Platforma este concepută pentru a oferi informații complete și actualizate despre serviciile alternative de îngrijire a copiilor, inclusiv cele organizate de angajatori la locul de muncă, îngrijirea individuală și cea familială.

Prin diversificarea și extinderea serviciilor de îngrijire a copilului, ne propunem să creăm un mediu propice pentru dezvoltarea optimă a fiecărui copil din Republica Moldova”, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

„Aceste servicii alternative nu numai că vor sprijini dezvoltarea copiilor, dar vor facilita și concilierea vieții profesionale și personale pentru părinți, contribuind astfel la creșterea unei Moldove europene în care fiecare copil are o familie”.

Platforma ServiciiAlternative.gov.md oferă informații despre legislația în vigoare, ghiduri practice pentru implementarea serviciilor, resurse pentru părinți și angajatori, precum și actualizări privind inițiativele ministerului în acest domeniu.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, care a fost un partener strategic în promovarea dezvoltării durabile și incluzive în Republica Moldova.

16 modele de manichiură pe care nu trebuie să le încerci! Mori de râs
Articolul anterior
Iată în cât timp spermatozoizii ajung în trompele uterine
Articolul următor