De obicei, copilul în primele săptămâni de viață, timp în care el se adaptează cu laptele matern și i se dezvoltă tractul digestiv, poate vomita după ce se alimentează la sân. Care sunt manifestările normale sau când ar trebui să-ți faci griji pentru accesele de vomă, află de la specialistul nostru.


Ludmila Ciocârlă
Conf. univ. dr. în medicină
Departamentul pediatrie USMF „N. Testemiţeanu”
Desigur acest reflex poate fi declanșat de ”rău de mașină”, de un acces de plâns prelungit, de tuse sau pot fi simptomele prezenței unei boli. Există o mulțime de motive, în primii ani de viață, care provoacă vărsăturile.
În mod normal, un atac de vomă trebuie să dispară după 6-24 ore de la declanșare, fără niciun tratament, în afară de schimbarea dietei. Dacă copilul vomită imediat după masă, acest lucru poate fi cauzat de o gastrită, indigestie sau o reacție alergică. Vărsăturile dispar odată ce copilul a eliminat mâncarea ingerată, iar durerile de stomac se calmează. Atâta timp cât copilul tău prezintă o stare general sănătoasă și continua să câștige în greutate, nu trebuie să-ți faci griji.
Dacă în primele luni, vărsăturile sunt probabil cauzate de alimentație, cum ar fi burtica prea plină; după perioada de adaptare, un debut brusc de vomă este probabil cauzat de un virus la stomac, cum ar fi gastroentirita, care este adesea însoțită de diaree. Or, copilul tău poate de asemenea vomita din cauza: unei răceli, infecții, amigdalită, otită sau angină.
Contactează medicul de familie, dacă observi unele simptome care denotă prezența unei boli mai grave:
Deshidratare severă (gura uscată, lipsa lacrimilor, urinare mai rar decât de obicei), nu poate consuma lichide;
- Febră mai mare de 38ᵒC;
- Vărsături intense peste 12 ore de la declanșare;
- Somnolență sau irascibilitate;
- Dificultăți de respirație;
- Abdomen umflat și moale;
- Sânge sau o substanță verzuie (bila) în vomă;
- Are dureri de stomac mai mult de 2 ore;
- Vărsături puternice timp de o jumătate de oră.
Important! Prezența sângelui în vomă se întâmplă atunci când presiunea regurgitației rupe mici vase de sânge de pe suprefața esofagului. Nu te îngrijora, sună medical, dacă continuă să aibă sânge în vomă și dacă cantitatea lui crește. Prezența bilei în vomă poate indica faptul că intestinele sunt blocate, în acest caz este nevoie de o intervenție imediată.
Ce faci când copilul tău vomită?
Dă-i să bea multe lichide – este forte important pentru a nu se deshidrata.
- Ajută-l să se odihnească – de multe ori somnul este o soluție, deoarece mâncarea din stomac se duce în intestine.
- Reia dieta alimentară obișnuită, dacă copilul nu a vomitat timp de 12 -24 ore. Începe cu alimente ușor digerabile (spre exemplu cereale), dacă e sugar cu laptele matern, în cantități mici și dese.
Dacă vomită din cauza infecțiilor menționate mai sus, atunci trebuie să-ți prescrie medicul un tratament pentru aceste boli.
Cheamă urgența!
- Dacă copilul nu a urinat în ultimele 10 ore, la sugari în 5 ore, iar urina este foarte închisă la culoare.
- Dacă copilul doarme mult, este slăbit și prezintă stare de leșin.
- Este deshidratat și nu-i curg lacrimile când plânge, precizez că, copii până la aproximativ 4 luni nu au lacrimi.
- Copilul prezintă dureri abdominale.
- Ai bănuieli că ar fi putut ingera substanțe otrăvitoare (medicamente, detergenți etc.).
Atenție! Vărsăturile la copii pot ascunde boli grave. Adresează-te medicului pentru a face investigațiile de laborator (sânge, probe toxicologice, glicemie, teste hepatice sau renale, endoscopie etc.) și obține consultații de specialitate (pediatrie, neurologie, gastroenterologie etc.)
Text: Snejana Țugui