Ce faci când copilul vomită?

De obicei, copilul în primele săptămâni de viață, timp în care el se adaptează cu laptele matern și i se dezvoltă tractul digestiv, poate vomita după ce se alimentează la sân. Care sunt manifestările normale sau când ar trebui să-ți faci griji pentru accesele de vomă, află de la specialistul nostru.

separator


Ludmila Ciocârlă
Conf. univ. dr. în medicină
Departamentul pediatrie USMF „N. Testemiţeanu”

Desigur acest reflex poate fi declanșat de ”rău de mașină”, de un acces de plâns prelungit, de tuse sau pot fi simptomele prezenței unei boli. Există o mulțime de motive, în primii ani de viață, care provoacă vărsăturile.

În mod normal, un atac de vomă trebuie să dispară după 6-24 ore de la declanșare, fără niciun tratament, în afară de schimbarea dietei. Dacă copilul vomită imediat după masă, acest lucru poate fi cauzat de o gastrită, indigestie sau o reacție alergică. Vărsăturile dispar odată ce copilul a eliminat mâncarea ingerată, iar durerile de stomac se calmează. Atâta timp cât copilul tău prezintă o stare general sănătoasă și continua să câștige în greutate, nu trebuie să-ți faci griji.

Când trebuie să te alarmezi?

Dacă în primele luni, vărsăturile sunt probabil cauzate de alimentație, cum ar fi burtica prea plină; după perioada de adaptare, un debut brusc de vomă este probabil cauzat de un virus la stomac, cum ar fi gastroentirita, care este adesea însoțită de diaree. Or, copilul tău poate de asemenea vomita din cauza: unei răceli, infecții, amigdalită, otită sau angină.

Contactează medicul de familie, dacă observi unele simptome care denotă prezența unei boli mai grave:

  • Deshidratare severă (gura uscată, lipsa lacrimilor, urinare mai rar decât de obicei), nu poate consuma lichide;
  • Febră mai mare de 38ᵒC;
  • Vărsături intense peste 12 ore de la declanșare;
  • Somnolență sau irascibilitate;
  • Dificultăți de respirație;
  • Abdomen umflat și moale;
  • Sânge sau o substanță verzuie (bila) în vomă;
  • Are dureri de stomac mai mult de 2 ore;
  • Vărsături puternice timp de o jumătate de oră.

Important! Prezența sângelui în vomă se întâmplă atunci când presiunea regurgitației rupe mici vase de sânge de pe suprefața esofagului. Nu te îngrijora, sună medical, dacă continuă să aibă sânge în vomă și dacă cantitatea lui crește. Prezența bilei în vomă poate indica faptul că intestinele sunt blocate, în acest caz este nevoie de o intervenție imediată.

Ce faci când copilul tău vomită?

  • Dă-i să bea multe lichide – este forte important pentru a nu se deshidrata.
  • Ajută-l să se odihnească – de multe ori somnul este o soluție, deoarece mâncarea din stomac se duce în intestine.
  •  Reia dieta alimentară obișnuită, dacă copilul nu a vomitat timp de 12 -24 ore. Începe cu alimente ușor digerabile (spre exemplu cereale), dacă e sugar cu laptele matern, în cantități mici și dese.

Dacă vomită din cauza infecțiilor menționate mai sus, atunci trebuie să-ți prescrie medicul un tratament pentru aceste boli.

Cheamă urgența!

  • Dacă copilul nu a urinat în ultimele 10 ore, la sugari în 5 ore, iar urina este foarte închisă la culoare.
  • Dacă copilul doarme mult, este slăbit și prezintă stare de leșin.
  • Este deshidratat și nu-i curg lacrimile când plânge, precizez că, copii până la aproximativ 4 luni nu au lacrimi.
  • Copilul prezintă dureri abdominale.
  • Ai bănuieli că ar fi putut ingera substanțe otrăvitoare (medicamente, detergenți etc.).

Atenție! Vărsăturile la copii pot ascunde boli grave. Adresează-te medicului pentru a face investigațiile de laborator (sânge, probe toxicologice, glicemie, teste hepatice sau renale, endoscopie etc.) și obține consultații de specialitate (pediatrie, neurologie, gastroenterologie etc.)

Text: Snejana Țugui

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Evoluția costumelor de baie din secolul XIX până în prezent!
Articolul anterior
Bătută moldovenească dansată de un trib african!
Articolul următor