93% din părinți își pun în pericol copilul încă de la ieșirea din maternitate. Copiii sunt pasageri fragili, din cauza faptului că le lipsește tonusul muscular din jurul capului, gâtului și măduvii spinării. De aceea, condițiile lor de transportare trebuie să fie speciale. Cele mai comune greșeli pe care le fac părinții atunci când își așează copiii în scaunul auto sunt de poziționare sau de instalare.
1. Părinții nu cumpără scaunul auto potrivit
Mulți părinți nu știu, însă cumpărarea unui scaun auto este o misiune mult mai complexă decât pare la primă vedere. De aceea, în momentul cumpărării unu scaun auto nou, este extrem de important să îi
menționezi vânzătorului pe lângă vârsta, greutatea și înălțimea copilului, și marca și modelul mașinii.
2. Părinții nu verifică data de expirare a scaunului auto
Ceea ce mulți părinți nu știu este faptul că majoritatea scaunelor auto expiră la 6 ani după fabricare. Acest aspect e important de verificat în cazul în care se cumpără un model mai vechi, sau se ia în considerare oferirea scaunului cadou unor rude sau unor prieteni.
3. Părinții poziționează scaunul în direcția greșită
Ideal este ca scaunul auto să fie poziționat în sens invers direcției de mers a mașinii, pentru a oferi o siguranță mult mai mare copilului.În mod general, copilul poate fi pus în această poziție până la vârsta de doi ani și este recomandat să nu fie mutat în direcția de mers a mașinii înainte de vreme.
În cazul poziționării copilului în direcția de mers, capul copilului nu este fixat prin nimic, iar sarcina majoră cade pe gât, piept şi coloana vertebrală a copilului. La o viteză de 50 km/oră asupra copilului se răsfrânge o putere de 300-320 kg. Şi pentru că legămentele, mușchii și sistemul osos încă nu sunt bine dezvoltate și nu pot servi drept protecție, măduvă spinării este afectată devastator.
4. Părinții poziționează scaunul în unghiul greșit
Majoritatea scaunelor auto ar trebui să aibă un indicator lateral care să confirme momentul în care acesta a fost așezat în unghiul potrivit. Scaunele auto în direcția inversă de mers a mașinii trebuie poziționate la un unghi de 45 de grade.
Montarea scaunului auto în unghiul potrivit ajută la prevenirea deplasării capului copilului în față, lucru care i-ar putea îngreuna respirația.
5. Părinții nu strâng centura de siguranță suficient de tare
Centura de siguranță nu trebuie să fie nici prea strânsă, dar nici prea largă. Părinții trebuie să aibă grijă ca aceasta să vină suficient de larg încând să nu incomodeze copilul și suficient de strâns ca acesta să nu alunece din scaun în eventualitatea unui impact.
Pentru a verifica dacă centura este suficient de strânsă, se poate face testul prin care se ciupește centura de siguranță cu două degete. În mod normal nu ar trebui să încapă mai mult de un deget intre copil și centură.
6. Părinții poziționează clipul de fixare prea jos sau prea sus
Rolul clipului de fixare este acela de a menține centurile paralele pe tors, în cazul unui accident. Dacă este poziționat prea jos, copilul ar putea să iasă din scaun, iar dacă este poziționat prea sus, copilul s-ar putea sufoca în cazul unui accident.
Poziționarea corectă a acestuia este pe mijlocul sternului, aliniat la nivelul subsuorii copilului.
7. Părinții mută copilul în centura de siguranță pentru adulți mult prea devreme
Mutarea copilului în centura de siguranță pentru adulți este un pas mare ce trebuie făcut cu grijă. Majoritatea copiilor sunt pregătiți pentru acest pas atunci când au între 8 și 12 ani.
Copilul tău este pregătit să fie pus în centura de siguranță pentru adulți, dacă:
– a atins înălțimea de 1,5 metri;
– poate să stea cu spatele rezemat de bancheta din spate, cu genunchii îndoiți confortabil pe marginea banchetei, iar poziția poate fi menținută pe toată durata călătoriei;
– centura de siguranță este poziționată natural pe partea superioară a coapselor, pe umăr și pe piept, fără să îi ajungă pe gât sau pe față.