Ce greșeli fac părinții când pun copiii în scaunul auto

93% din părinți își pun în pericol copilul încă de la ieșirea din maternitate. Copiii sunt pasageri fragili, din cauza faptului că le lipsește tonusul muscular din jurul capului, gâtului și măduvii spinării. De aceea, condițiile lor de transportare trebuie să fie speciale. Cele mai comune greșeli pe care le fac părinții atunci când își așează copiii în scaunul auto sunt de poziționare sau de instalare.

separator

1. Părinții nu cumpără scaunul auto potrivit

Mulți părinți nu știu, însă cumpărarea unui scaun auto este o misiune mult mai complexă decât pare la primă vedere. De aceea, în momentul cumpărării unu scaun auto nou, este extrem de important să îi
menționezi vânzătorului pe lângă vârsta, greutatea și înălțimea copilului, și marca și modelul mașinii.

scaun-auto-copii-1

2. Părinții nu verifică data de expirare a scaunului auto

Ceea ce mulți părinți nu știu este faptul că majoritatea scaunelor auto expiră la 6 ani după fabricare. Acest aspect e important de verificat în cazul în care se cumpără un model mai vechi, sau se ia în considerare oferirea scaunului cadou unor rude sau unor prieteni.

3. Părinții poziționează scaunul în direcția greșită

Ideal este ca scaunul auto să fie poziționat în sens invers direcției de mers a mașinii, pentru a oferi o siguranță mult mai mare copilului.În mod general, copilul poate fi pus în această poziție până la vârsta de doi ani și este recomandat să nu fie mutat în direcția de mers a mașinii înainte de vreme.

1332841219_rear_facing_shema

În cazul poziționării copilului în direcția de mers, capul copilului nu este fixat prin nimic, iar sarcina majoră cade pe gât, piept şi coloana vertebrală a copilului. La o viteză de 50 km/oră asupra copilului se răsfrânge o putere de 300-320 kg. Şi pentru că legămentele, mușchii și sistemul osos încă nu sunt bine dezvoltate și nu pot servi drept protecție, măduvă spinării este afectată devastator.

4. Părinții poziționează scaunul în unghiul greșit

Majoritatea scaunelor auto ar trebui să aibă un indicator lateral care să confirme momentul în care acesta a fost așezat în unghiul potrivit. Scaunele auto în direcția inversă de mers a mașinii trebuie poziționate la un unghi de 45 de grade.

Montarea scaunului auto în unghiul potrivit ajută la prevenirea deplasării capului copilului în față, lucru care i-ar putea îngreuna respirația.

5. Părinții nu strâng centura de siguranță suficient de tare

Centura de siguranță nu trebuie să fie nici prea strânsă, dar nici prea largă. Părinții trebuie să aibă grijă ca aceasta să vină suficient de larg încând să nu incomodeze copilul și suficient de strâns ca acesta să nu alunece din scaun în eventualitatea unui impact.

Pentru a verifica dacă centura este suficient de strânsă, se poate face testul prin care se ciupește centura de siguranță cu două degete. În mod normal nu ar trebui să încapă mai mult de un deget intre copil și centură.

scaun-auto-copii-3-1024x463

6. Părinții poziționează clipul de fixare prea jos sau prea sus

Rolul clipului de fixare este acela de a menține centurile paralele pe tors, în cazul unui accident. Dacă este poziționat prea jos, copilul ar putea să iasă din scaun, iar dacă este poziționat prea sus, copilul s-ar putea sufoca în cazul unui accident.

Poziționarea corectă a acestuia este pe mijlocul sternului, aliniat la nivelul subsuorii copilului.

scaun-auto-copii-4

7. Părinții mută copilul în centura de siguranță pentru adulți mult prea devreme

Mutarea copilului în centura de siguranță pentru adulți este un pas mare ce trebuie făcut cu grijă. Majoritatea copiilor sunt pregătiți pentru acest pas atunci când au între 8 și 12 ani.

Copilul tău este pregătit să fie pus în centura de siguranță pentru adulți, dacă:

– a atins înălțimea de 1,5 metri;

– poate să stea cu spatele rezemat de bancheta din spate, cu genunchii îndoiți confortabil pe marginea banchetei, iar poziția poate fi menținută pe toată durata călătoriei;

– centura de siguranță este poziționată natural pe partea superioară a coapselor, pe umăr și pe piept, fără să îi ajungă pe gât sau pe față.

scaun-auto-copii-5-1024x672

Sursa

Tripleți născuți la cinci ani diferență. Povestea incredibilă a unei femei care a luptat pentru a deveni mamă

Colleen Hapney, în vârstă de 30 de ani, și soțul ei, Pete, în vârstă de 33 de ani, aproape că renunțaseră la speranța de a avea copii după 10 ani de încercări.

Mama a fost supusă, în total, la opt ture de fertilizare in vitro și a trecut prin două pierderi de sarcini pe parcursul a 10 ani.

Cuplul aproape că își pierduse speranța. În 2018 însă, femeia a născut o fetiță pe nume Phoebe-Grace. Anul trecut, în 2023, femeia a mai născut doi băieți gemeni.

Femeia a vorbit despre lupta pe care a dus-o în încercarea de a avea copii și acum vrea să ofere cu povestea ei speranță cuplurilor care încearcă să aibă un copil.

Cuplul din Plymouth, a descoperit problemele de fertilitate după doi ani de încercări. Femeia a fost diagnosticată cu sindromul ovarelor polichistice.

„Mi s-a spus că nu pot beneficia de FIV din partea NHS, deși amândoi îndeplineam toate criteriile stabilite. Am avut inima frântă, știam că FIV este costisitoare, dar era singura noastră cale”, a spus Colleen, conform Mirror.

Colleen și Pete au decis să zboare în Cipru pentru un tratament privat de fertilizare in vitro. Dar, din păcate, tratamentul costisitor nu a funcționat. Nu au renunțat și au continuat să încerce FIV în Țara Galilor, în 2016, dar Colleen s-a îmbolnăvit grav.

„Am făcut FIV, dar am fost foarte nefericită și am dezvoltat OHSS sever, care aproape m-a ucis, ceea ce a însemnat că nu am putut face un transfer de embrioni și a trebuit să ne înghețăm toți embrionii pe 22 noiembrie 2016. A durat luni de zile să ne recuperăm și am avut primul nostru transfer de embrioni în martie 2017, care a fost un ciclu eșuat, embrionul nu s-a implantat și a fost o altă durere de inimă după ani de bătăi de cap”, a mai povestit femeia.

În august 2017 au mai încercat încă o dată și au primit vestea pe care o așteptau. Phoebe-Grace s-a născut în aprilie 2018. Deși călătoria lor a fost grea, Colleen și Pete își doreau măcar un frate sau o soră pentru fiica lor. Cuplul mai avea patru embrioni rămași pe care îi puteau folosi.

„Am fost binecuvântați cu fiica noastră, dar după atâtea eșecuri și avorturi spontane nu știam ce să facem și am încercat totul, toate medicamentele, suplimentele și terapiile alternative, dar nu am avut noroc”, a spus ea.

Collen a rămas în cele din urmă însărcinată cu gemeni.

„A fost o sarcină terifiantă, nu mă lăsam să mă entuziasmez, mă așteptam la ce era mai rău tot timpul și încercam să mă opresc să nu mă bucur pentru că nu mai puteam suporta durerea”, a povestit ea la Plymouth Live.

Dar totul s-a dovedit a fi bine, iar în aprilie 2023, ea a născut doi băieți gemeni pe nume Perseus și Elijah.

Medicii aveau să descopere că perechea de gemeni care s-a născut în 2023 și fetița care s-a născut în 2018 sunt, de fapt, tripleți. Toți cei trei copii s-au format ca embrioni în aceeași zi, în noiembrie 2016, iar asta înseamnă că sunt tripleți, chiar dacă s-au născut la mai mult de cinci ani distanță.

Sursa

De ce unii copii încep să vorbească mai devreme: Concluzia surprinzătoare dintr-un studiu realizat de cercetători

Anii premergători vârstei școlare sunt fundamentali în dezvoltarea limbajului, marcând o perioadă de învățare accelerată și diversificată. În ciuda acestei ferestre critice de oportunitate, ritmul la care copiii încep să vorbească variază enorm. Unii micuți debutează în arta conversației devreme, în timp ce alții își iau timpul, stârnind curiozitatea specialiștilor.

Căutând răspunsuri: studiul care luminează misterul

Elika Bergelson, de la prestigioasa Universitate Harvard, a condus un studiu împreună cu o echipă de psihologi din întreaga lume, urmărind să descopere ce determină aceste diferențe. Analizând comportamentul a 1.001 copii sub patru ani, cercetătorii au avut parte de rezultate neașteptate: nu există o corelație directă între cantitatea de vocalizări ale copilului și factori precum genul, statutul socio-economic sau expunerea la multiple limbi.

Cheia succesului: interacțiunea cu adulții

Contrar presupunerilor comune, studiul care a fost publicat pe Pnas.org a revelat că secretul dezvoltării timpurii a limbajului nu se află în cantitate, ci în calitatea interacțiunilor. Copiii cei mai activi în conversații sunt cei care beneficiază de un mediu bogat în dialoguri cu adulții, indiferent de alte variabile sociale sau economice.

Impactul conversației: mai mult decât cuvinte

Folosind tehnologii avansate, inclusiv microfoane purtabile și algoritmi de învățare automată pentru a analiza datele, studiul a putut să măsoare cu precizie cât de mult vorbesc copiii în funcție de expunerea lor la limbajul adult. Concluzia? Pentru fiecare 100 de cuvinte rostite de un adult, copilul produce în medie 27 de vocalizări în plus, un efect ce se amplifică pe măsură ce copilul crește.

Studiul și răspândirea sa globală: amploarea dialogului în dezvoltarea Copiilor

Extinzându-se pe 12 țări și 43 de limbi, cercetarea subliniază universalitatea acestui fenomen, arătând că fundamentul dezvoltării lingvistice este consistent în diverse culturi și comunități. Această descoperire pune în lumină importanța angajamentului verbal constant al părinților și îngrijitorilor, indiferent de contextul geografic sau cultural.

Înțelesuri mai profunde și studii complementare

Alte cercetări coroborează aceste descoperiri, subliniind că răspunsurile prompte și angajarea în conversații cu copiii, chiar și în stadiile când acesta este doar un bebeluș, pot accelera dezvoltarea limbajului. Studii publicate în reviste de prestigiu precum „Journal of Child Language” și „Developmental Science” confirmă că interacțiunile bogate și diversificate sunt piloni ai învățării lingvistice timpurii.

În concluzie, dialogul constant și interacțiunea cu adulții nu doar că îmbogățesc experiența copilăriei, dar sunt esențiale pentru dezvoltarea abilităților de comunicare. Aceste descoperiri oferă părinților și educatorilor un instrument valoros în sprijinirea dezvoltării limbajului la copii, reiterând ideea că fiecare cuvânt și conversație contează.

sursa: www.playtech.ro

Emoții mari pentru doi părinți. Ce a născut o femeie din Marea Britanie: se întâmplă o dată la 200 de milioane de nașteri

O femeie din Marea Britanie a adus pe lume o pereche de tripleţi identici. Acest lucru se întâmplă o dată la 200.000.000 de nașteri.

A născut tripleți identici

Zahra Amirabadi (28 de ani) şi logodnicul ei, Ashraf Reid (29 de ani), au aflat că vor deveni părinți de tripleți la ecografia făcută la 12 săptămâni de sarcină. Deși ambii aveau gemeni în familie, nu se așteptau ca Zahra să aibă chiar tripleţi.

„A fost un şoc atât de mare, Ashraf a şi înjurat puţin. Apoi, de bucurie, am început să râdem şi să plângem atât de tare, încât nu am putut să văd bine ecografia. Când ne-a spus că sunt tripleți, nu ne-a venit să credem”, a povestit femeia, pentru publicaţia Mirror.co.uk. 

Șansele erau de 1 la 200 de milioane

La început, doctorii ginecologi au crezut că sunt doi băieţi şi o fată, dar în săptămâna a 17-a, gravida a aflat că va naște trei fetițe. Micuțele identice Roya, Adina şi Sefia, au venit pe lume în decembrie 2021. Roya și Adina au împărțit aceeași placentă, iar Sefia a fost singură.

„Am aflat că sunt fete la timp, nu am cumpărat prea multe hainuţe. Când am văzut că seamănă, am cerut să se facă un test, care a arătat că sunt identice. Toate vin din acelaşi ou. Este incredibil”, a spus mama micuțelor.

Femeia a povestit că era obosită constant în timpul sarcinii, dormea ​​chiar două ori pe zi, înainte de a afla că poartă în pântece trei copii.

„Eram atât de mare, îmi era greu să dorm noaptea. În săptămâna a 24-a, doctorul mi-a spus că am în burtă echivalentul unui bebeluş în săptămâna a 37-a”, a mai spus aceasta.

A adus pe lume trei fetițe

Tânăra a mărturisit că ziua în care micuțele au venit pe lume a fost cea mai fericită din viaţa ei: „Am avut planificată o cezariană. Evident, erau şi emoţiile că se vor naşte, dar nu am crezut că va fi aşa de frumos. Am început să plâng cum am auzit-o pe prima dintre ele”.

După ce a născut, Zahra a avut parte de ajutor din partea familiei sale:„Am şase surori şi un frate, aşa că toţi au venit să stea cu mine, când Ashraf s-a întors la muncă. E încă nebunie, dar lucrurile s-au mai liniştit, acum că fetele au început să doarmă mai mult”.

Băbuțele de la sat despre celulită. „Se lecuiește la prășit!”
Articolul anterior
Află dacă este predispus să înșele!
Articolul următor