Din momentul naşterii bebeluşului, una din problemele arzătoare devine alăptarea micuţului. Unele mame experimentează fenomenul de ,,furie a laptelui”, sânii angorjaţi devin dureroşi, nou-născutul abia învaţă să tragă laptele, stresul, oboseala mămicii – toate aceste lucruri pot afecta alăptarea normală şi la timp a copilului. Ce se întâmplă cu laptele dacă nu alăptezi?
În cazul femeilor care decid să nu alăpteze, din motive mai mult sau mai puţin obiective, rezerva de lapte se va diminua pâna la zero în scurt timp de la naştere, potrivit doctorului Lakeisha Richardson, specialistă în obstetrică-ginecologie:
„Majoritatea femeilor simt că sânii se măresc şi le curg, pentru 2-3 zile de la naştere. Dacă însă nu alăptezi şi nici nu foloseşti pompa, cantitatea de lapte se va diminua în mai puţin de 7 zile.
Productia de lapte matern funcţionează după principiul ,,cerere-ofertă”, adaugă medicul, iar în lipsa alăptării sau a pompării, lactaţia se inhibă.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
„Femeile care nu doresc să alăpteze poarta de regulă un sutien mai strâns, ce comprimă sânii şi ajută la oprirea lactaţiei.”, a explicat medicul specialist.
Cât priveşte întrebarea „ce se întâmplă cu laptele dacă nu alăptezi?”, răspunsul e simplu.
Când o femeie nu alăptează sau nu pompează laptele, sânii se umplu, iar acest lucru transmite organismului un semnal să oprească producţia. Laptele se reabsoarbe ulterior înapoi în organism.
Acest proces nu e întotdeauna simplu, iar multe femei vor resimţi dureri mari şi pot dezvolta chiar mastita sau, în cel mai rău caz, vreun abces.
Dacă nu doreşti să alăptezi, sau te pregăteşti să opreşti alăptarea, vorbeşte cu medicul tău despre cel mai bun mod în care poţi face asta.