În ultimele trei decenii, incidenţa obezităţii în rândul copiilor s-a dublat, iar în rândul adolescenţilor s-a mărit de patru ori. Copii nu îşi aleg singuri ce să mănânce, părinţii sunt cei care le pun farfuria în faţa ochilor şi devin astfel responsabili de alimentaţia copilului. Din comoditate sau economie de timp alegem de cele mai multe ori să le preparăm copiilor dejunuri ,,comode’’, fără a fi însă conştienţi de riscurile la care îi expunem.
Cele mai nesănătoase mic dejunuri pentru copii ţi le prezentăm mai jos:
5. Ineluşele din cereale sunt încărcate în carbohidraţi simpli, glucoză, conservanţi şi arome artificiale. Nu sunt o opţiune potrivită nici pentru adulţi. Sunt lipsite de valoare nutritivă şi cresc riscul de îngrăşare a copiilor.
4. Acest tip de cereale puffs, atenţie, sunt foarte comercializate şi foarte încărcate în calorii şi pot conţine uleiuri de palmier în calitate de grăsimi ,,vegetale’’. Sunt sărace în nutrienţi şi dăunătoare copiilor, nici vorbă de fier sau calciu.
3. Produsele de genul acesta ademenesc copii prin culori şi gusturi intense de provenienţă chimică, artificială. Sunt un pericol real de îngrăşare, nu oferă energie şi saţietate, sporesc pofta de mâncare şi aciditatea stomacului, cauzează refluxuri digestive şi lasă copilul subnutrit, lipsit de vitaminele şi mineralele necesare pentru creştere.
2. Fulgii de porumb conţin mult sirop de glucoză, îndulcitori, arome, aditivi etc. şi deloc fibre sau proteine. Dincolo de gustul plăcut, acest mic dejun reprezintă o capcană, deoarece fulgii de porumb sunt intens procesați şi nu au proprietăți nutritive, nu oferă saţietate, cresc secreţia stomacului. Porumbul din aceşti fulgi este de provenienţă GMOs.
1. Să-i dai copilului mezeluri pe pâine la dejun – este o infracţiune. Mezelurile sunt interzise categoric tuturor copiilor, având în vedere ingredientele folosite şi procedeele industriale de preparare. Conţin fosfaţi, polifosfaţi (E450, E451, E452), nitraţi şi nitriţi de sodiu şi potasiu (E249, E252), derivaţi ai acidului glutamic (E620), amidon, făină de soia, glutamat pentru gust, sare.
Aditivii din mezeluri sunt asociaţi cu tulburări de fixare a calciului în oase, risc de boli de stomac şi cancer gastric, contribuie la dezvoltarea ADHD (deficit de atenţie cu hiperactivitate la copii de toate vârstele), duc la apariţia obezităţii, carenţă de vitamine şi minerale. Unii dintre aditivi, potrivit cercetărilor, sunt în stare să provoace dependenţă.