Copiii din Moldova vor putea studia profesiile viitorului. Află cum se transformă educația din țara noastră

Cum ar fi ca elevii să poată explora spațiul cosmic prin realitatea virtuală? Să descopere că matematica poate fi chiar distractivă? Să învețe să construiască roboți, să creeze aplicații mobile sau să gândească de mici ca adevărații antreprenori? Toate acestea vor fi posibile în curând prin TwentyTu – cel mai ambițios proiect educațional din Moldova, lansat de Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”, care vine tocmai să răspundă necesităților de cunoaștere a copiilor și adolescenților de astăzi. Astfel, până în anul 2022, elevii vor avea posibilitatea să participe la cursuri interactive, care le vor oferi abilități practice și aplicabile în peste 10 domenii ale viitorului. Iar pentru ca școala să devină mai atractivă, și 2200 de profesori vor beneficia de instruire despre cum să aplice metodele moderne la predarea materiilor.

separator

Despre ambițiile proiectului TwentyTu de a transforma educația din Moldova și cum puteți contribui la dezvoltarea acestuia aflați din interviul cu Ana Chirița, director executiv al Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ATIC), implementator al proiectului.1. Cum a apărut ideea proiectului?
„Ideea proiectului a apărut ca urmare a activităților pe care le desfășurăm la „Tekwill” și prin prisma convingerilor că fiecare copil are dreptul la șanse mai bune în viață, or multe dintre abilitățile necesare nu se regăsesc în materialele școlare. Pentru noi, echipa de la „Tekwill”, acest fapt a fost reconfirmat de numărul în creștere al elevilor care își doresc să frecventeze cursurile organizate de noi – peste 700 de copii lunar, pentru care „Tekwill” începea să devină neîncăpător. Am văzut curiozitate. Am văzut pasiunea pentru cunoștințe. Și am văzut dorința părinților care își doresc mai mult pentru copii lor. Acesta a fost semnalul că avem o generație ambițioasă și plină de vise, iar noi trebui să le creăm oportunități de dezvoltare. Un alt argument pentru noi este faptul cert că domeniul educației în RM întâmpină diverse dificultăți, iar studiile adaptate cerințelor practice de pe piața muncii lipsesc. Mai mult, la nivel mondial, aproximativ 65% dintre joburile care vor fi solicitate în următorii ani vor necesita cu totul alte abilități decât cele care sunt studiate în prezent în școli. Urmând propriile concluzii din experiențele anterioare, înțelegem că nu putem rămâne indiferenți și că e nevoie să acționăm, iar pentru asta am lansat TwentyTu – un proiect care nu substituie programele școlare, ci vine să completeze sistemul educațional actual, pentru a oferi copiilor și profesorilor noi posibilități de cunoaștere.”
2. Ce cursuri vor fi predate în cadrul proiectului TwentyTu?
„Cursurile absolut GRATUITE vor fi divizate pe categorii de vârstă (7-12 și 13-19 ani) și vor fi orientate pe învățarea practică, dezvoltarea creativității și logicii, a comunicării interpersonale, cultivarea spiritului de echipă, dar și alfabetizarea digitală. Acestea le vor dezvolta abilitățile necesare pentru a aplica într-un mod practic și interactiv concepte științifice și inginerești. Discutând aproape zilnic cu angajatorii din sector, înțelegem că anume acestea vor fi importante în viitor. Cursurile vor acoperi domenii precum robotică, programare interactivă, aplicații mobile, astronomia VR (prin realitatea virtuală), inteligență artificială, antreprenoriat, dezvoltare personală etc. și se vor desfășura în perioada ianuarie 2019 – mai 2022. Puteți afla mai multe pe twentytu.md.”
3. Cum au fost selectate cursurile?
„Curriculumul inovativ TwentyTu se bazează pe o cercetare minuțioasă. Am chestionat aproximativ 250 de elevi și profesori, pentru a reconfirma așteptările lor. Mai mult, am creat și un Consiliu Consultativ alcătuit din 44 de persoane notorii din diasporă și din țară, care activează în domenii precum educație, IT, business, organizații internaționale și alte domenii relevante, iar experiența lor a reprezentat un suport foarte important pentru dezvoltarea proiectului. Am încercat să identificăm oameni cât mai diverși, dar care cred într-un scop comun și își aduc aportul pentru comunitate zi de zi. Cunoașteți-i pe http://twentytu.md/consiliul.html
4. Cine va putea participa și cum vor fi selectați participanții?
„Oricine are un calculator și conexiune la Internet va putea urma cursurile online, absolut gratuit. Ele vor fi oferite în 30 de sesiuni separate, a câte 15 minute fiecare. Fiecare curs va presupune și o lecție publică offline. Altfel spus, echipa de instructori se va deplasa în 6 regiuni ale țării, pentru a fi cât mai aproape de beneficiari.”

5. TwentyTu este cel mai ambițios proiect educațional din țara noastră. De când va începe transformarea educației, iar elevii vor putea studia materiile într-un mod interactiv?

„TwentyTu este următorul proiect ambițios după „Tekwill”, prin care ne-am demonstrat nouă înșine că lucrurile mari sunt posibile, de aceea ne propunem ca, începând cu ianuarie 2019, cursurile extracurriculare în cele 10 domenii ale viitorului să fie deja accesibile pentru elevi și adolescenți. Pentru ca acest lucru să fie posibil, iar un număr cât mai mare de tineri să aibă acces la educație de calitate, în prezent desfășurăm o amplă campanie de colectare a fondurilor. Este o misiune despre care mulți spun că e practic imposibilă, dar noi credem în puterea transformatoare a educației și credem în puterea comunității de a realiza lucruri importante împreună. Ne propunem ca până la sfârșitul lunii iulie să adunăm resursele preconizate pentru dezvoltarea cursurilor, a programului de studiu și pentru instruirea profesorilor. Astfel, începând cu luna august 2018 până în martie 2019 vom definitiva curriculumul și vom începe partea de implementare propriu-zisă a proiectului TwentyTu.”
6. Care sunt costurile proiectului?
„Transformarea educației este o misiune ambițioasă, iar acest angajament comun este suma eforturilor de echipă ale întregii comunități. De aceea, ne propunem să colectăm în următoarele 3 luni jumătate de milion de euro, cu ajutorul cetățenilor din țară și de peste hotare, al companiilor private și al donatorilor internaționali. Toate acestea – pentru a oferi educație în domeniile viitorului pentru cca 80.000 de elevi și 2200 de profesori. Campania de colectare de fonduri e în continuă desfășurare și mizăm foarte mult pe suportul tuturor, iar fiecare contribuție, oricare ar fi suma, reconfirmă necesitatea acestui proiect ambițios pentru viitorul tinerilor din țara noastră. Până pe 22 iulie, îi invităm pe toți să contribuie la transformarea educației din Moldova pe platforma www.twentytu.md.”

#DEZminte: Mituri despre Relații de Cuplu: “adevăruri ce nu vor plăcea femeilor!”

Astăzi dm START unui nou proiect video, creat de echipa unica.md, unde ne-am propus să dezbatem mituri din diferite domenii alături de specialiști calificați.

În această ediție, discutăm despre 10 dintre cele mai răspândite mituri legate de provocările și schimbările prin care trec cuplurile. Alături de noi este psihologul Lilia Dubita, psiholog și terapeut de cuplu, care ne va ajuta să explorăm împreună adevărul din spatele miturilor și vom oferi sfaturi pentru menținerea unei relații sănătoase și pline de satisfacții.

Și da, pentru a nu pierde niciun episod te rugăm să te abonezi la canalele noastre!

#StilIconic – Dianna Rotaru în rolul Prințesei Diana:”E greu să ții mereu spatele drept!”

Cu un machiaj impecabil,o coafură sofisticată și o rochie ce părea cusută în anii *90, am transformat-o pe invitata primului episod #StilIconic, Dianna Rotaru, într-o veritabilă prințesă a zilelor noastre. Inspirația? Nimeni alta decât Prințesa Diana, simbol al grației și al forței feminine.

„E greu să ții mereu spatele drept, pe tocuri!”, a declarat Dianna Rotaru, în timp ce poza pentru a reda farmecul prințesei. Doar că eleganța de care vorbește Diana nu este  doar o postură, ci un exercițiu continuu al echilibrului – între fragilitate și putere, între lumina reflectoarelor și momentele de intimitate. Pe tocuri sau nu, Dianna Rotaru ne-a arătat că adevărata regalitate vine din atitudinea care ne aujută să înfruntăm provocările.

Aceasta nu a fost doar o schimbare de look, ci o poveste despre feminitate, autenticitate și forța de a îmbrățișa fiecare rol cu demnitate. 🌟

*Partener general și locul de unde am găsit minunatele ținute: Centrul Comercial UNIC

#mamasita: Violeta Colesnic – “Din această cauză atât fetele cât și noi am avut de suferit!”

Despre maternitate mai rar ați auzit s povestească, pentru că fetele deja sunt mari și de ceva timp plecate de acasă. Noi însă am provocat-o pe jurnalista Violeta Colesnic să ne povestească despre cum a fost maternitatea ei cu două gemene.Un interviu foarte sincer despre multe realități camuflate.

Video! Pasha Parfeni a lansat piesa ,,Hoții”
Articolul anterior
În Moldova, fiecare a doua persoană cu vârsta de peste 18 ani este supraponderală sau obeză. Care sunt cauzele fenomenului?
Articolul următor