Copiii din Moldova vor putea studia profesiile viitorului. Află cum se transformă educația din țara noastră

Cum ar fi ca elevii să poată explora spațiul cosmic prin realitatea virtuală? Să descopere că matematica poate fi chiar distractivă? Să învețe să construiască roboți, să creeze aplicații mobile sau să gândească de mici ca adevărații antreprenori? Toate acestea vor fi posibile în curând prin TwentyTu – cel mai ambițios proiect educațional din Moldova, lansat de Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”, care vine tocmai să răspundă necesităților de cunoaștere a copiilor și adolescenților de astăzi. Astfel, până în anul 2022, elevii vor avea posibilitatea să participe la cursuri interactive, care le vor oferi abilități practice și aplicabile în peste 10 domenii ale viitorului. Iar pentru ca școala să devină mai atractivă, și 2200 de profesori vor beneficia de instruire despre cum să aplice metodele moderne la predarea materiilor.

separator

Despre ambițiile proiectului TwentyTu de a transforma educația din Moldova și cum puteți contribui la dezvoltarea acestuia aflați din interviul cu Ana Chirița, director executiv al Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ATIC), implementator al proiectului.1. Cum a apărut ideea proiectului?
„Ideea proiectului a apărut ca urmare a activităților pe care le desfășurăm la „Tekwill” și prin prisma convingerilor că fiecare copil are dreptul la șanse mai bune în viață, or multe dintre abilitățile necesare nu se regăsesc în materialele școlare. Pentru noi, echipa de la „Tekwill”, acest fapt a fost reconfirmat de numărul în creștere al elevilor care își doresc să frecventeze cursurile organizate de noi – peste 700 de copii lunar, pentru care „Tekwill” începea să devină neîncăpător. Am văzut curiozitate. Am văzut pasiunea pentru cunoștințe. Și am văzut dorința părinților care își doresc mai mult pentru copii lor. Acesta a fost semnalul că avem o generație ambițioasă și plină de vise, iar noi trebui să le creăm oportunități de dezvoltare. Un alt argument pentru noi este faptul cert că domeniul educației în RM întâmpină diverse dificultăți, iar studiile adaptate cerințelor practice de pe piața muncii lipsesc. Mai mult, la nivel mondial, aproximativ 65% dintre joburile care vor fi solicitate în următorii ani vor necesita cu totul alte abilități decât cele care sunt studiate în prezent în școli. Urmând propriile concluzii din experiențele anterioare, înțelegem că nu putem rămâne indiferenți și că e nevoie să acționăm, iar pentru asta am lansat TwentyTu – un proiect care nu substituie programele școlare, ci vine să completeze sistemul educațional actual, pentru a oferi copiilor și profesorilor noi posibilități de cunoaștere.”
2. Ce cursuri vor fi predate în cadrul proiectului TwentyTu?
„Cursurile absolut GRATUITE vor fi divizate pe categorii de vârstă (7-12 și 13-19 ani) și vor fi orientate pe învățarea practică, dezvoltarea creativității și logicii, a comunicării interpersonale, cultivarea spiritului de echipă, dar și alfabetizarea digitală. Acestea le vor dezvolta abilitățile necesare pentru a aplica într-un mod practic și interactiv concepte științifice și inginerești. Discutând aproape zilnic cu angajatorii din sector, înțelegem că anume acestea vor fi importante în viitor. Cursurile vor acoperi domenii precum robotică, programare interactivă, aplicații mobile, astronomia VR (prin realitatea virtuală), inteligență artificială, antreprenoriat, dezvoltare personală etc. și se vor desfășura în perioada ianuarie 2019 – mai 2022. Puteți afla mai multe pe twentytu.md.”
3. Cum au fost selectate cursurile?
„Curriculumul inovativ TwentyTu se bazează pe o cercetare minuțioasă. Am chestionat aproximativ 250 de elevi și profesori, pentru a reconfirma așteptările lor. Mai mult, am creat și un Consiliu Consultativ alcătuit din 44 de persoane notorii din diasporă și din țară, care activează în domenii precum educație, IT, business, organizații internaționale și alte domenii relevante, iar experiența lor a reprezentat un suport foarte important pentru dezvoltarea proiectului. Am încercat să identificăm oameni cât mai diverși, dar care cred într-un scop comun și își aduc aportul pentru comunitate zi de zi. Cunoașteți-i pe http://twentytu.md/consiliul.html
4. Cine va putea participa și cum vor fi selectați participanții?
„Oricine are un calculator și conexiune la Internet va putea urma cursurile online, absolut gratuit. Ele vor fi oferite în 30 de sesiuni separate, a câte 15 minute fiecare. Fiecare curs va presupune și o lecție publică offline. Altfel spus, echipa de instructori se va deplasa în 6 regiuni ale țării, pentru a fi cât mai aproape de beneficiari.”

5. TwentyTu este cel mai ambițios proiect educațional din țara noastră. De când va începe transformarea educației, iar elevii vor putea studia materiile într-un mod interactiv?

„TwentyTu este următorul proiect ambițios după „Tekwill”, prin care ne-am demonstrat nouă înșine că lucrurile mari sunt posibile, de aceea ne propunem ca, începând cu ianuarie 2019, cursurile extracurriculare în cele 10 domenii ale viitorului să fie deja accesibile pentru elevi și adolescenți. Pentru ca acest lucru să fie posibil, iar un număr cât mai mare de tineri să aibă acces la educație de calitate, în prezent desfășurăm o amplă campanie de colectare a fondurilor. Este o misiune despre care mulți spun că e practic imposibilă, dar noi credem în puterea transformatoare a educației și credem în puterea comunității de a realiza lucruri importante împreună. Ne propunem ca până la sfârșitul lunii iulie să adunăm resursele preconizate pentru dezvoltarea cursurilor, a programului de studiu și pentru instruirea profesorilor. Astfel, începând cu luna august 2018 până în martie 2019 vom definitiva curriculumul și vom începe partea de implementare propriu-zisă a proiectului TwentyTu.”
6. Care sunt costurile proiectului?
„Transformarea educației este o misiune ambițioasă, iar acest angajament comun este suma eforturilor de echipă ale întregii comunități. De aceea, ne propunem să colectăm în următoarele 3 luni jumătate de milion de euro, cu ajutorul cetățenilor din țară și de peste hotare, al companiilor private și al donatorilor internaționali. Toate acestea – pentru a oferi educație în domeniile viitorului pentru cca 80.000 de elevi și 2200 de profesori. Campania de colectare de fonduri e în continuă desfășurare și mizăm foarte mult pe suportul tuturor, iar fiecare contribuție, oricare ar fi suma, reconfirmă necesitatea acestui proiect ambițios pentru viitorul tinerilor din țara noastră. Până pe 22 iulie, îi invităm pe toți să contribuie la transformarea educației din Moldova pe platforma www.twentytu.md.”

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

#stilunic – Alexandru Ghețan și Marco Ballerini:”Azi vedem cine este cel mai bun stilist: noi sau Nicoleta?”

În ultima perioadă îi vezi tot mai des împreună pe la diverse emisiune, deoarece după participarea în cadrul unui proiect, au devenit prieteni. Par foarte diferiți, însă ambii se înțeleg foarte bine și în acest episod de #stilunic vei avea ocazia să vezi cât de bine se cunosc. Un episod unde Alexandru Ghețan și Marco Ballerini au fost provocați să devină pentru o zi stiliști. Cine a câștigat, vezi în emisiune!

Vă mulțumim că ne sunteți alături!

Video! Pasha Parfeni a lansat piesa ,,Hoții”
Articolul anterior
În Moldova, fiecare a doua persoană cu vârsta de peste 18 ani este supraponderală sau obeză. Care sunt cauzele fenomenului?
Articolul următor