De când ne naştem şi până când murim, comportamentul nostru este marcat de temperamentul care stă scris în codul nostru genetic. Chiar dacă nu poate fi schimbat complet, prin educaţie putem să ne modelăm temperamentul.
Psihologii recomandă părinţilor să înveţe să aprecieze correct temperamentul copilului, iar modelarea să se facă respectându-se iînclinaţia naturală către introversie sau extraversie.
Copiii mici nu au control asupra preferinţei lor comportamentale şi de aceea părinţii pot genera multă frustrare atunci când le cer acestora să se comporte într-un mod care vine în contradicţie cu temperamentul lor. Cu timpul, acest lucru poate afecta echilibrul emoţional al copiilor şi poate chiar să ducă la dezvoltarea unui „sine fals” şi la foarte multe probleme psihologice mai târziu.
Cele două tipuri temperamentale – extravert şi introvert – coexistă în fiecare, dar în ponderi diferite. Potrivit specialiştilor nu există persoane complet extravertite sau introvertite, însă există tendinţe dominante şi ceea ce este important, fiecare dintre cele două are plusuri şi minusuri.
Cu toate acestea, extravertiţii sunt mai numeroşi, raportul ar fi de 3:1 – extravertit-introvertit, de aceea copilul cu temperament introvert cere o atenţie specială, existând riscul de a fi neînţeles sau forţat să se schimbe pentru a fi „la fel ca majoritatea”.
Temperamentul introvert – avantaje şi dezavantaje
Copiii introvertiţi se adaptează mai greu la situaţiile noi, au nevoie de timp de gândire înainte de a răspunde sau acţiona şi le place să observe înainte de a încerca ei înşişi ceva.
De asemenea, preferă activităţile individuale sau în grupuri mici, au nevoie de spaţiul lor privat şi vorbesc cu greu despre gândurile şi emoţiile lor. Adesea sunt greşit interpretaţi ca fiind timizi, rezervaţi, nesociabili şi încăpăţânaţi.
În schimb, sunt capabili de relaţii personale profunde, de durată. Se simt bine cu ei înşişi, şi nu au probleme să petreacă timpul în singuratate. Sunt de încredere şi îşi ţin promisiunile.
Având obiceiul de a gândi înainte de a acţiona, în general iau deciziile corect. Mai mult, nu au nevoie de alţii pentru a lua decizii, bazându-se pe propriile resurse. De asemenea, învaţă mai mult pentru că au răbdare să asculte.
Temperamentul extravert – avantaje şi dezavantaje
Copiii extraverţi iubesc varietatea în acţiuni şi activităţi, vorbesc în timp ce gândesc, acţionează înainte de a gândi, preferă activităţile de grup, zgomotoase şi pline de acţiune, au nevoie permanentă de a interacţiona cu ceilalţi, îşi împărtăşesc cu uşurinţă emoţiile şi gândurile.
Sunt descrişi ca vorbăreţi, agitaţi, obositori, superficiali. Se pricep să poarte conversaţii şi au multă energie pe care o imprimă şi celorlalţi. Sunt adesea amuzanţi şi impulsivi, luând repede decizii şi acţionând fără să se gândeasca prea mult. Pentru că vorbesc în timp ce gândesc, alţii ştiu ce le trece prin minte, fiind ca o carte deschisă. Îşi fac repede prieteni şi îi pierd la fel de repede. Sunt convingători, şi fac ca lucrurile să se întâmple repede.
Datorită unui mod superficial de a culege şi analiza informaţiile, riscă adesea să ia decizii greşite sau să spună lucruri nepotrivite. Se supără repede, dar au avantajul că le trece la fel de repede supărarea.