Multe femei suferă de anemie ușoară în timpul sarcinii, fiind cauzată de creșterea cantității de sânge în organism, în special în trimestrul II și III de sarcină. Odată cu mărirea volumului de sânge din organism, crește necesitatea de fier și alți nutrienți care ajută la formarea globulelor roșii. Dacă însă deficitul de fier este mare, atunci apare anemia severă, ceea ce pune în pericol dezvoltarea normală a fătului.
Tipurile de anemia
- Anemia feriprivă – organismul nu dispune de suficient fier pentru a produce cantitățile necesare de hemoglobină (substanța ce se află în globulele roșii) care transportă oxigenul de la plămâni către toate țesuturile. În consecință, organismul produce mai puține eritrocite (globule roșii), iar celulele corpului nu sunt asigurate cu o cantitate suficientă de oxigen. Anemia feriprivă este cel mai des întâlnită la femeile gravide.
- Anemia prin deficit de acid folic. Organismul uman nu poate produce în cantități suficiente această vitamină din complexul B, de aceea dieta unei gravide trebuie să conțină alimente bogate în acid folic, iar în primele luni de sarcină medicul curant îți va indica un supliment de acid folic, pentru a evita carența de vitamina B9, numită și acid folic, lipsa ei din organism poate contribui la apariția unor malformații congenitale la făt.
- Anemia prin deficit de vitamina B12. Dacă în dieta unei gravide lipsesc alimentele bogate în vitamina B12, atunci organismul ei nu poate produce suficiente globule roșii, ceea ce provoacă anemie.
Acestea sunt tipurile de anemie întâlnite cel mai des la femeile gravide care nu suferă de unele boli mai grave, ce țin de incapacitatea organismului de a producere hemoglobina.
Care sunt factorii de risc în timpul sarcinii de dezvoltare a anemiei?
Toate gravidele prezintă un risc sporit de a deveni anemice, deoarece crește necesarul de fier, acid folic și B12. Dar sunt expuse, în special, unui risc mai sporit cele care:
- Au avut mai multe sarcini;
- Au avut două sarcini cu diferență mică de timp dintre ele;
- Au vărsături în timpul sarcinii;
- Gravidele care au vârsta mai mică de 18 ani;
- Nu consumă suficiente alimente bogate în fier.
Care sunt simptomele anemiei
Cele mai frecvente simptome legate de anemie în timpul sarcinii sunt: amețeli, oboseală, organism slăbit, pielea palidă, probleme de concentrare. Dar aceste simptome pot fi asociate și cu prezența sarcinii, de aceea este bine ca să faci analize pentru a verifica anemia.
Care pot fi consecințele anemiei în timpul sarcinii
Dacă organismul duce lipsă de fier, acid folic sau vitamina B12 consecințele carenței de lungă durată pot fi:
- Nașterea copilului cu greutate scăzută;
- Naștere prematură;
- Depresie postnatală la mamă;
- Anomalii congenitale la făt, în special, la nivelul creierului și a coloanei vertebrale.
Tratamentul anemiei în timpul sarcinii
Cu siguranță medicul curant îți va recomanda consumul de alimente ce conțin aceste substanțe necesare formării globulelor roșii, iar dacă va fi cazul îți va prescrie unele suplimente care îți vor asigura necesarul de fier, acid folic și vitamina B12.
Cum previi anemia?
Pentru a preveni anemia în timpul sarcinii, consumă mese echilibrate care conțin alimente bogate în fier și acid folic, de cel puțin trei ori pe zi. Iată care sunt aceste produse: carnea roșie (vită, curcan), carnea de pește; legume de culoare verde închisă (broccoli, spanac, varză de Bruxelles); ouă; nuci.
Este bine să combini aceste alimente cu produsele care conțin vitamina C, ajută organismul să absoarbă mai bine fierul. Iată care sunt: citrice, kiwi, roșii, ardei etc.
Spre exemplu, poți consuma carne de pește cu o salată de roșii sau cereale integrale la micul dejun cu un suc de portocale. Alimentația echilibrată este foarte importantă în această perioadă, pentru a preveni unele probleme de sănătate a ta și a fătului.
Text: Snejana Țugui