Probabil că aţi auzit de ftalaţi, acei compuşi chimici misterioşi, dar atât de omniprezenţi, pentru că venim cu ei zilnic în contact. Aceştia sunt utilizaţi la fabricarea materialelor plastice flexibile, precum pungile de plastic, recipiente de plastic, perdele de duş, jucării de plastic pentru copii, pardoseli de vinil, covoare, dar sunt folosiţi şi ca lubrifianți în produsele cosmetice, precum deodorante, parfumuri, lac de unghii, odorizant pentru cameră etc. Dar puţini cunosc cât de mult ne afectează sănătatea aceşti compuşi chimici.
Care sunt efectele ftalaților?
Cercetările au stabilit că 95% dintre oameni au niveluri detectabile de ftalați în urină. Dar, ftalaţii sunt cunoscuţi drept „perturbatoare ale sistemului endocrin’’. Aceştia pătrunşi în organism ,,imită’’ şi înlocuiesc hormonii umani, cauzând o serie de efecte nedorite:
– În 2009, un studiu mic taiwanez a arătat că ftalaţii trec de la mamă la făt prin placentă şi afectează fetiţele, ducând la dezvoltare sexuală anormală.
– Băieții care sunt expuși la niveluri mai ridicate de ftalați în uter pot dezvolta ulterior un comportament mai puțin masculin.
– Femeile gravide care au fost expuse la ftalaţi la locul de muncă au avut risc de două-trei ori mai mare de a naşte băieţi cu hipospadias, anomalie în care deschiderea uretrei se află pe partea de desubt a penisului, nu la vârf, cum ar fi normal.
– Un alt studiu taiwanez din 2009 a stabilit că expunerea la ftalaţi este corelată cu dezvoltarea prematură a sânilor la fete. Iar nivelurile ridicate de ftalaţi în urină sunt asociate la bărbaţi cu creșterea circumferinţei taliei şi rezistenţă la insulină.
– În plus, există asociere între expunerea la ftalaţi şi risc de naştere prematură.
Cum eviţi ftalaţii?
Oamenii de ştiinţă de la University of Michigan School of Public Health au studiat recent nivelurile de ftalaţi la femeile gravide. Autorul studiului prof. John Meeker a spus: ,, Poţi reduce întotdeauna riscul expunerii la aceste substanţe – mai ales dacă ești gravidă’’.
Este bine să achiziţionezi produse ,,phtalates-free’’ şi să nu ambalezi hrana în pungi de plastic. Aruncă o privire la codul de pe pungile de plastic. Articolele din plastic cu codurile de reciclare 3 și 7 pot conține ftalați sau BPA (bisfenol A), cele cu codurile de reciclare 1, 2, sau 5 – mai puţin.
Ia jucăria de plastic din mâna copilului. Chiar dacă mai multe tipuri de ftalați sunt în prezent interzise la fabricarea jucăriilor, inelelor pentru dentiție, sticluţelor pentru bebeluşi și produselor alimentare pentru copii citeşte eticheta.
Alimentele bogate în grăsimi, precum carnea sau brânzeturile, absorb îndeosebi ftalaţii. Optează pentru recipiente de sticlă în cazul depozitării alimentelor sau vase făcute din oțel inoxidabil, silicon.