Alăptarea la sân este esenţială pentru buna dezvoltare şi creştere a bebeluşului şi n-ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru viitorii părinţi în ceea ce priveşte problema sexualităţii cuplului după venirea celui micuţ pe lume. În ce măsură procesele prin care trece organismul unei femei după naştere pot afecta latura sexuală a unui cuplu?
Apetitul sexual după momentul naşterii poate fi redus de ambele părţi. O comunicare cât mai deschisă între cei doi este importantă pentru ca acele schimbări, de ordin fiziologic, hormonal şi psihologic, pe care le suportă organismul femeii după ce dă viaţă unui copil, să nu lase o amprentă indezirabilă asupra relaţiei de cuplu. Nu este surprinzător căci experienţa naşterii, deprivarea de somn şi o nouă structură familială ar putea crea unde de şoc în relaţia de cuplu. Dar!
Ce trebuie să cunoască ambii parteneri
Studiile arată că cele mai multe cupluri reiau actul sexual la aproximativ şapte săptămâni post-partum, iar activitatea sexuală se îmbunătăţeşte treptat pe tot parcursul primului an.
Naşterea declanşează procesul de alăptare prin creşterea secreţiei de prolactină, hormon responsabil de producţia de lapte, şi oxitocină, recunoscut drept hormonul iubirii ce favorizează ataşamentul mamei de bebeluş. Cu precădere la începutul perioadei de alăptare atenţia mamei poate fi îndreptată exclusiv către micuţ şi e posibil ca la sfârşitul unei zile, sexul să fie … ultimul lucru în mintea unei proaspete mămici.
Libidoul este ceva individual şi diferă de la o femeie la alta. Acest lucru este în funcţie de caz. Unele femei, dimpotrivă, sunt mai excitate când alăptează. Dar, oboseala foarte mare, timpul alocat îngrijirii bebeluşului, direcţionarea emoţională exclusivă către copil, eventuale dureri locale de după naştere sau dureri de spate şi gât, cauzate de poziţia la alăptat, pot influenţa libidoul şi e posibil ca sexul şi excitaţia sexuală să nu-şi găsească momentul (să nu cadă oportun), cel puţin în primele luni de alăptare.
E bine să explici partenerului de viaţă exact ceea ce simți, afirmă psihologii. Femeia ar trebui să împărtăşească bărbatului sentimentele pe care le are cu referire la alăptat ori de câte ori este nevoie. Astfel de conversaţii, spun specialiştii, întăresc relaţia de cuplu, încrederea reciprocă şi vor motiva partenerul să încurajeze şi el, la rândul lui, alăptatul micuţului.
Îndată după naştere sânii mamei devin mai sensibili şi chiar dureroşi, mai ales în zona mameloanelor. Astfel, e posibil ca ei să nu mai aibă chef să fie mângâiaţi.
Din sâni poate să curgă lapte în timpul actului sexual, proces cauzat de secreţia de oxitocină, eliberată mult, mai ales, la orgasm. Această problemă este una ce ţine de cuplu, unele agrează, altele … se simt jenate. Dar, să nu uităm că acest lucru este temporar şi pentru a-l evita femeile pot purta în timpul actului sexual un sutien cu pernuţe pentru sân, care să absoarbă laptele sau pot alăpta copilul înainte de a face dragoste.
Dacă unele mămici sunt îngrijorate de lăsarea sânilor după perioada alăptării, atunci, trebuie de ştiut că, în general, sânii nu se lasă niciodată de la alăptat, ci suferă o slăbire a musculaturii din perioada sarcinii. De aceea, exerciţiile care contribuie la fortificarea muşchilor pectorali, cei ai toracelui vor ajuta mult în acest sens.
După naştere se micşorează semnificativ nivelul de estrogen şi progesteron din sânge, determinând o scădere a lubrifierii vaginale şi o subţiere a pereţilor vaginali, fapt ce ar putea face din actul sexual un moment nu tocmai plăcut. În același timp, aceste schimbări hormonale pot influenţa şi ele libidoul şi moralul mămicii.
Ce trebuie sa facă bărbatul sau partenerul de viaţă
Intim nu înseamnă … doar relaţii sexuale. Intimitatea nu este echivalentă cu a avea exclusiv contacte sexuale. Mai degrabă, este important, în această perioadă, ca barbatul şi partenera lui să se concentreze pe menţinerea liniilor de comunicare în cuplu, să simtă o apropiere şi o legătură reciprocă. Simple gesturi de tandreţe şi cuvinte încurajatoare pot transmite mult mai mult în asemenea caz.
În plus, femeile pot reacţiona diferit la toate schimbările induse de alăptare. Unele se simt mai frumoase, mai atractive, mai senzuale şi pot să aiba un libido crescut, altele, din contra, nu se simt în largul lor, motiv pentru care vor avea nevoie de sprijin moral şi consolare din partea partenerului.
Mămicile necesită atenţia partenerului de viaţă în perioada alăptării mai mult decât de obicei şi au nevoie să fie încurajate, tratate cu tandreţe şi iubire, acest lucru influenţând benefic asupra stării ei psihoemoţionale, dar şi asupra procesului de alăptare şi, prin urmare, asupra sănătăţii bebeluşului, spun specialiştii în domeniu. Bărbatul ar trebui să împărtăşească femeii, la rândul lui, sentimentele pe care le are în momentul în care ea alăptează copilul.
Tot ce trebuie sa facă partenerul în această perioadă este să trateze femeia cu respect şi să se adapteze la toate schimbările ce intervin. Cuvintele şi gesturile de susţinere acţionează ca un afrodisiac foarte eficient pentru proaspetele mămici, îmbunătăţind relaţia în cuplu şi asigurând creşterea unui copil sănătos într-un mediu propice.
Text: Viorica Corolevschi