Diversificarea alimentaţiei bebeluşului şi oferirea unor mese bogate în nutrienţi, ce să îi asigure creşterea şi dezvoltarea armonioasă, este un subiect mult important pentru mămicile interesate de modul sănătos de alimentaţie al celor mici. În jurul vârstei de un an, micuţii descoperă cu o viteză incredibilă gusturi noi, în timpul celor cinci mese pe zi care le sunt recomandate – 3 mese principale şi 2 gustări. Cum îţi dai seama dacă mesele sunt potrivite nevoilor nutriţionale ale bebeluşilui tău?
Ai reuşit! Puiul tău mănâncă patru-cinci mese, la fel ca un om mare. Micul dejun, prânzul, gustările şi cina vor rămâne pentru mult timp în programul de alimentaţie al copilului tău. Începând cu vârsta de 6 luni, bebeluşul devine mult mai activ şi energic, deschis lumii exterioare. Foarte curios, el se epuizează rapid la bucuria celor din jur, fiind un mare consumator de energie! În plină creştere, bebeluşul îşi va mări de aproximativ patru ori greutatea avută la naştere în cursul primilor 3 ani de viaţă, iar mesele sunt combustibilul necesar energiei şi dezvoltării sale psihomotorii.
Plin de energie încă de dimineaţă
Spre marea ta surpriză, bebe intră în priză încă de dimineaţă! El are multe lucruri de descoperit şi mare nevoie de energie, având în vedere câte resurse epuizează! Micul dejun este masa care trebuie să-i asigure necesarul de energie pentru activităţile de dimineaţă, în care urmăreşte furnicile care se caţără pe fereastră, îţi rupe toate facturile, citeşte toate cărţile pe dos şi îl mănâncă cu poftă pe ursuleţul Nestle.
Ca să facă toate astea, bebeluşul tău are nevoie de formula magică: un produs lactat bogat în calciu, adaptat vârstei lui, dar şi un produs cu cereale, pentru a obţine energie.
La prânz, descoperim gusturi noi
Odată ce şi-a dus toate sarcinile la capăt, bebeluşul este gata pentru noi descoperiri culinare. Aşadar, profită de masa de prânz pentru a-l face să exploreze noi gusturi, pentru că atunci el este în formă. Din meniu nu trebuie să-i lipsească:
-legumele (piure, pastă, zdrobite sau bucăţele, în funcţie de vârstă),
-carnea sau peştele, în cantitatea potrivită,
-produsele lactate (un desert pe bază de lapte adaptat vârstei lui sau chiar brânzică dulce de vacă ori un iaurt natural) şi/sau
-fructe (mixate, fierte şi mixate, crude şi rase).
Prânzul este un moment foarte important de comunicare cu bebeluşul. Dacă sunteţi doar voi (toţi ceilalţi sunt la şcoală sau la serviciu), acest moment gastronomic se poate transforma într-un minunat dialog!
Nu sări peste gustare!
Bebeluşul şi-a făcut somnul de după-masă şi acum este gata să facă legea în parcul plin cu copii sau să se concentreze la descoperirea unor noi jocuri. Dar, înainte de toate, trebuie să-şi recapete forţele ca să ajungă primul la tobogan.
Gustarea se compune dintr-un produs lactat pentru a-i asigura necesarul de calciu (lapte matern sau lapte pentru copii mici, adaptat vârstei sale, iaurt, brânză dulce de vacă), dintr-un produs pe bază de cereale (cereale pentru copii, cu sau fără gluten, în funcţie de vârstă, biscuiţi pentru copii, pâine), care asigură necesarul de zaharuri bune pentru energie şi dintr-un fruct, sursă de vitamine şi de fibre care contribuie la un bun tranzit intestinal.
Dacă ai sărit peste gustare, atunci este recomandabil să devansezi ora cinei. O gustare luată prea târziu îi va diminua pofta de mâncare la cină.
O cină potrivită pentru o noapte liniştită!
La sfârşitul acestei zile pline, bebe este plin de entuziasm, dar şi foarte obosit. Pentru a-l ajuta să se destindă, pregăteşte-i o cină delicată, potrivită unui somn liniştit.
O ciorbiţă sau un piure pe bază de legume sau făinoase (cereale pentru copii, cartofi piure, paste bine fierte şi mixate, griş fin) sunt foarte bune pentru a-i asigura energia pe timpul nopţii. Apoi, îi poţi da şi o gustare pe bază de lapte sau un fruct. Iată cum se termină o zi plină, dar bine organizată, cu multe jocuri, descoperiri şi mâncare delicioasă.
Deoarece obiceiurile alimentare bune se învaţă în copilărie, evită să-i dai bebeluşului băuturi îndulcite, carbogazoase, fără calităţi nutritive, bomboane şi batoane de ciocolată, prăjituri prea dulci şi prea grase sau produse de patiserie. Acestea nu sunt bune pentru vârsta lui!