Când bebeluşul tău plânge fără motiv, este agitat sau are dureri abdominale, trebuie să te gândeşti că poate are colici. Chiar dacă ai impresia că nu ai cum să îl ajuţi, există câteva mijloace prin care poţi calma colicile sau poţi evita apariţia lor. Nu trebuie să te stresezi şi tu, deoarece acest lucru ar putea duce la pierderea laptelui dacă alăptezi şi la instalarea unei stări de nervozitate, ceea ce va face ca bebeluşul să fie şi mai agitat.
Sfaturi pentru calmarea colicilor
Din pacate, nu există tratament rapid care să calmeze bebeluşul atunci când are colici. Chiar dacă mergi la pediatru în speranţa de a afla tratamente pentru colici, nu există medicamente pe care să ţi le prescrie şi care să le trateze definitiv.
S-a demonstrat faptul că dacă îl legeni pe cel mic, îi cânţi sau te joci cu el, frecvenţa colicilor scade. La fel se întâmplă şi dacă îl scoţi la plimbări scurte cu maşina sau în parc.
Hrăneşte copilul înainte să plângă că îi este foame. Atunci când plânge, există posibilitatea să înghită aer împreună cu hrana şi să apară, astfel, colicile.
Copilul trebuie hrănit în poziţie verticală pentru a ajuta laptele să alunece lin spre burtica sa. Dacă stă ghemuit sau aplecat, va înghiţi şi aer împreună cu mâncarea.
Pentru a-i calma durerile, pune-l pe cel mic pe burtă sau pe partea dreaptă. Dacă îi pui sub burtică o pernuţă caldă sau îi faci masaj uşor pe burtică, în sensul acelor de ceasornic, vei alina disconfortul bebeluşului şi se va simţi rapid mai bine.
Pentru calmarea colicilor sunt folositoare şi ceaiurile de muşeţel, izmă sau sămânţă de anason. Trebuie să fii atentă, totuşi, la doze, şi ar fi indicat să consulţi şi un specialist înainte de a-i da copilului ceaiuri din plante.
În timpul alăptării, este recomandat să sugă liniştit la sân. Trecerea prea rapidă de la un sân la celălalt face ca bebeluşul să primească doar „primul lapte”, care nu este bogat în grasimi şi nutrienţi şi doar îi lasă acestuia impresia că s-a săturat.
Poţi apela la medicul pediatru pentru a alege cel mai bun remediu pentru calmarea durerilor. Exista diverse produse care pot ameliora simptomatologia: ceaiuri împotriva colicilor (cu diverse denumiri, de la diferiţi producători), picături.
În acelaşi timp, încearcă să evaluezi cantitatea de stimuli din mediul în care se află, limitează numărul de musafiri şi pune muzică clasică sau orice altceva care este relaxant.