Cum trebuie să procedăm atunci când copilul mănîncă prost sau respinge alimentele pe care i le oferim? Cum poate fi atins un compromis între ceea ce preferă bebelușul și ceea ce părinții consideră benefic pentru el?
Hrănirea unui copil capricios poate deveni o sarcină extrem de grea. Capriciile alimentare manifestate de către copii în timpul hrănirii acestora reprezintă mai curînd o problemă pedagogică decît medicală. Mai jos găsiți cîteva recomandări simple pe care le puteți aplica atunci cînd vă confruntați cu această problemă:
- nu forțați copilul să mănînce, lăsați-l singur să decidă ce anume vrea să consume și în ce cantități;
- păstrați-vă calmul și dați dovadă de răbdare, unii specialiști consideră că repulsia manifestată de copil față de anumite alimente nu reprezintă nimic altceva decât o etapă normală de dezvoltare a acestuia;
- oferiți-i dreptul de a alege; dacă copilul refuză să mănînce, respectă-i decizia. Este posibil ca data viitoare să fie mai indulgent;
- propuneți-i alimente benefice variate, inclusiv cele pe care le preferă. Dacă bebelușul refuză un anumit produs nou, continuați să-l propuneți treptat și cu răbdare, până la 8 – 10 ori. Urmăriți cu atenție reacția bebelușului la diverse produse, doar așa veți ști ce produse să-i oferiți, astfel încît acesta să primească pe lîngă plăcere și un aport nutrițional suficient.
Există o măsură în toate
Dacă, după nenumărate încercări de ai oferi un produs nou copilului, acesta continuă să mănînce prost și începe să manifeste un comportament agresiv, este necesar să întrerupeți întroducerea alimentului în cauză și să încercați să-i găsiți un înlocuitor. Puteți executa, de asemenea, un mic truc – să amestecați alimentul respectiv cu un produs preferat de copilul dvs., în cantități progresiv crescînde. Astfel bebelușul se va obișnui cu noul gust în mod treptat.
Mai mult decât capricii
Este foarte important să se facă diferență dintre capriciile alimentare ale copilului și eventuale probleme de sănătate ale acestuia. Aici, un rol foarte mare îl joacă atenția mamei, și doar apoi, observaţiile şi recomandările medicului pediatru. Poate a debutat procesul de erupție dentară, sau copilul suferă de anumite probleme cu burtica sau boli respiratorii acute? Dacă copilul a manifestat dintotdeauna un comportament liniștit și dintr-o dată a început să facă mofturi la mîncare, mama trebuie să dea dovadă de cît mai multă afecțiune, grijă și răbdare iar, în caz de necesitate, să ceară sfatul unui medic pediatru.
Căutați compromisuri
Permițînd copilului să mănânce doar ceea ce vrea, nu veți face nimic altceva decît să-l răsfățați. Astfel, copilul poate să-și dezvolte obiceiul „Am făcut mofturi– am primit ce mi-am dorit”. Aici sunteți ca între două focuri. Uneori trebuie să dați dovadă de șiretenie, iar alteori – de tenacitate și tărie morală. Dacă copilul dvs. nu știe deocamdată să vorbească, fiți sigură că va înțege ce doriți să-i transmiteți examinîndu-vă intonația și expresia facială. Mama trebuie să-i arate copilului că este nemulțumită și supărată de faptul că acesta este capricios. Nu există o soluție unică pentru abordarea acestei situații. Există cazuri cînd mama trebuie să manifeste fermitate și să nu acorde atenție acestor mofturi, și altele cînd, dimpotrivă, trebuie să fie afectivă, să calmeze bebelușul și să-i permită să răspundă în felul său. Mama știe să “intuiască”, cel mai bine ceea ce vrea copilul său și doar ea este în măsură să răspundă la doleanțele acestuia.