A mai rămas puțin timp până va începe un nou an școlar. Părinții sunt în căutarea celor mai bune rechizite școlare pentru copii săi, însă de fiecare dată aceștia își pun întrebarea: care ghiozdan totuși este mai potrivit pentru copil, cum corect să-l aleagă fără a avea o influență negativă asupra ținutei școlarului?
Spre bucuria noastră, astăzi găsim sortiment vast de ghiozdane, care se deosebesc după formă, culori, dar volumul interior. Mai jos găsiți câteva recomandări de la rețeau de magazine ” PAPIRUS MARKET ”, care cu siguranță vă vor fi de folos!
1. Să fie ușor
Conform recomandărilor sanitaro-igienice un ghiozdan trebuie să cântărească până la 1 kg, iar sarcina totală , cu încărcătură nu trebuie să depășească 10% din greutatea corporală a copilului.
2. Dimensiuni
Când mergeți să procurați ghiozdanul, este recomandabil să luați cu dumneavoastră și copilul, pentru a efectua măsurătorile necesare . Pentru că anume la vârsta de 6-8 ani are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale, regula este ca ghiozdanul să fie potrivit copilului și nu trebuie să treacă mai jos de zona mijlocului și nici mai mult de 3cm în lateralul sau înălțimea umerilor, pentru a nu-i îngradi sub nici o forma vizibilitatea.
3. Peretele auxiliar al ghiozdanului
Peretele auxiliar (spatele), se cere a fi ortopedic, adică să repete curburile coloanei vertebrale, pentru a micșora solicitările mecanice axiale, prin echilibrarea acestora pe scheletul trunchiului. Peretele auxiliar ar fi bine să fie conbinat cu material plastic, pentru a nu permite deformarea ghiozdanului. Un alt avantaj ar fi o plăcuță din aluminiu sau alt material, poziționată de-a lungul coloanei vertebrale, în peretele auxiliar al ghiozdanului. La exterior trebuie să fie căptușit cu material poros sau reticular, pentru a nu permite transpirarea copilului.4. Material de calitate
Materialul din care e confecționat ghiozdanul trebuie să fie rezistent, chiar poate fi și impermeabil. Astfel ploaea sau zăpadă, nu va ajunge la rechizite. Calitatea materialului o putem determina și după miros. Un ghiozdan care are un miros ințepător este confecționat din material ne calitativ și este toxic.
5. Curelușile și mânerul
La majoritatea ghiozdanelor curelușele sunt reglabile, dar trebuie să ținem cont de sezonul rece, când copilul îmbracă haine mai voluminoase și să optăm pentru un grad mai mare de reglare. Copilul trebuie să își poată pune și scoate cu ușurință ghiozdanul din spate. Alegem un sistem cât mai simplu, dar sigur de curele reglabile, să fie ușor de manevrat pentru copil. Un lucru de neglijat sunt și bretelele, pentru o distribuire mai bună a greutății sarcinei cărate, ele trebuie să fie cât mai late (nu mai puțin de 6 cm) și căptușite cu burete. Nu lăsa-ți copilul să poarte ghiozdanul pe un singur umăr, fie că este vorba despre ghiozdanul cu 2 bretele, purtat numai pe un umăr, fie ghiozdanul cu o singură bretea. Acestea sunt extrem de dăunatoare deoarece greutatea nu se distribuie cum trebuie și numai o parte a corpului este solicitată. Mânerul ghiozdanului trebuie să fie rezistente la încărcături, dar și comod.
6. Siguranță
În scop de securitate, ghiozdanul trebuie să fie dotat cu benzi reflectorizante. Toate lacătele trebuie să funcționeze impecabil, cusăturile să fie fine și rezistente, altfel pot răni copilul.
7. Opțiuni utile
Ghiozdanul ideal trebuie să fie suficient de încăpător, având mai multe compartimente, buzunare, pentru o mai bună organizare a rechizitelor, datorită cărora copilului îi v-a fi mai ușor să găsească lucrurile necesare și să fie mai ordonat. Un buzunar lateral pentru sticla de apă/ceai este util. Mici buzunare sunt necesare pentru a avea la îndemână ceasul, cheia, etc. E mai ușor pentru un copil să aibă totul la îndemână, pentru ca să nu fie nevoit să răscolească tot ghiozdanul. Învăța-ți copilul să aleagă carțile și caietele cu adevărat necesare si să nu poarte nimic inutil în plus. De asemenea, arată-i cum să aranjeze lucrurile în ghiozdan, cărțile mai grele trebuie așezate mai aproape de corp, pentru a-l ajuta să-și mențină echilibrul. În ultima perioadă specialiștii recomandă ghiozdanele tip roller cu rotile și un mâner suplimentar extensibil. Acestea pot fi trase pe jos atunci când greutatea este prea mare. Mai nou, acestea le puteți găsi și în varianta unde în caz de necesitate, roțile și mânerul suplimentar, pot fi ușor detașate sau cuplate la ghiozdan.
Sunteți așteptat cu drag în rețeaua de magazine ”PAPIRUS MARKET”
Adresele:
1. Chișinău, Bd.Mircea cel Batrân 13/1
Tel: (+373) 022 000-185, (+373)060 500-557 Fax: (+373) 022 000-184
Luni-Vineri 09:00 – 19:00
Sâmbătă 10:00 – 16:00
Duminică 10:00 – 15:00
2. Chișinău, str.Armenească 19
Tel: (+373)022 260-979, (+373)068711154 Fax: (+373)022 260-980
Luni-Vineri 09:00 – 19:00
Sâmbătă 09:00 – 16:00
Duminică zi liberă