Potrivit ghidurilor actuale cu privire la diversificarea alimentaţiei copilului, brânza de vaci este un aliment care poate fi introdus în meniul copilului începând de la vârsta de 8-10 luni. În acelaşi timp experţii recomandă ca introducerea alimentelor solide noi, potrivit vârstei, în dieta copilului să se facă treptat, începând de la cantităţi mici (ceea ce pentru un bebeluş ar putea să însemne un vârf de linguriţă, jumătate de linguriţă sau una întreagă) şi pe rând, cu o pauză de cel puţin trei zile între alimentele noi introduse.
Căt priveşte branza de vaci, aceasta poate fi inclusă în dieta copilului de la vârsta de 8 luni (dar nu şi laptele de vacă, care este contraindicat copiilor mai mici de un an), vârstă la care copilul ar trebui să fie deja adaptat la consumul de alte alimente solide, cu mar fi pireurile de fructe sau legume. Brânza de vaci conţine vitamina B12, B2, folaţi, calciu şi proteine necesare pentru dezvoltarea copilului.
Conform recomandărilor, branza de vaci (pasteurizată şi de consistenţă moale, nu aspra) se dă copilului cu vârsta cuprinsa între 8 şi 12 luni în cantităţi mici de până la 14 grame pe zi, nu mai mult. Copilul cu vârsta de 12-36 luni ar putea să mănânce până la 42 de grame de brânză pe zi, nu mai mult.
Cum prepari acasă o branzică de vaci proaspăta, dulce şi moale pentru bebeluş
Se pune laptele la fiert într-un vas mic şi când atinge temperatura de fierbere se adaugă două picături de lămâie, se mai lasă puţin la foc până se coagulează laptele. Compoziţia obţinută se strecoară printr-o pânză deasă, curată. Brânzica rezultată va fi proaspătă, dulce şi de consistenţă moale, potrivită pentru bebeluş. Ea poate fi îndulcită prin amestecare cu pireu de banane sau alte fructe. Această gustare sănătoasă, asortată cu diverse fructe şi pomuşoare este potrivită pentru orice vârstă! Poftă buna!