medic stomatolog
Igiena orală sănătoasă începe înaintea apariţiei dinţilor de lapte, chiar din primele zile de viaţă a bebeluşului. Faptul că nu au apărut dinţişorii, nu este un impediment pentru a curăţa gingiile şi limba micuţului.
Odată cu primele erupţii dentare, în jurul vârstei de 6 luni, cei mici sunt supuşi riscului apariţiei “cariilor de biberon”. Acestea evoluează foarte repede şi pot duce la distrugerea dinţilor de lapte.
De aceea, părinţii sunt sfătuiţi să cureţe cavitatea bucală a sugarului înainte de apariţia dentiţiei. Este o măsură de prevenţie a “cariile de biberon”. În plus, micuţul se va obişnui cu acest ritual de igienă.
Cum se face igiena orală la bebeluşi?
Curăţă şi masează gingiile folosind un tifon steril şi umed. Înfăşoară tifonul în jurul degetului şi apoi şterge uşor gingiile şi limba. Chiar dacă la început este un disconfort pentru sugar, ulterior se va obişnui cu acest ritual.
- Curăţă cavitatea bucală după fiecare masă, în special, cu o atenţie sporită după masa de seară.
- Nu lăsa copilul să meargă la culcare cu biberonul de lapte, sucuri sau alte lichide care conţin zahăr.
- Nu-i înmuia suzeta înainte de culcare în miere sau alte lichide îndulcite.
Când poţi folosi periuţa de dinţi?
Chiar de la apariţia primului dinţişor poţi folosi periuţa de dinţi. Desigur, nu renunţi la ştergerea gingiilor cu tifon umed.
- Sfaturi în alegerea periuţei de dinţi
- Periuţa de dinţi trebuie să fie special concepută pentru dimensiunile gurii bebeluşului.
- Periuţa trebuie să aibă păr moale, din material sintetic.
- O dată la trei luni trebuie să schimbi periuţa de dinţi.
- Foloseşte pasta de dinţi indicată pentru primii ani de viaţă a bebeluşului.
În ceea ce priveste sănătatea orală a celui mic, prevenirea apariţiei cariilor de biberon joacă un rol vital, pentru că de obicei acestea sunt descoperite când dintele e foarte afectat.