Cum tratezi intoxicația la copil?

Apariția vărsăturilor și a scaunelor lichide este una dintre cele mai frecvente tulburări întâlnite la copii pe tot parcursul anului, indiferent dacă e vară sau iarnă. Tulburările acute gastro-intestinale pediatrice reprezintă o urgență medicală. Voma și diareea sunt în special periculoase pentru organismul copilului, care, având o concentrație înaltă de apă, se poate deshidrata foarte ușor, punând viața în pericol. Orice mămică trebuie să acționeze prompt atunci când copilul se confruntă cu diaree, vomă sau alte semne de intoxicație. Prima măsura care necesită efectuată este administrarea soluțiilor de rehidratare orală (SRO). Care sunt cele mai frecvente cauze ale vomei și diareei la copil, cum recunoști că micuțul tău este deshidratat și cum pot fi combătute simptomele? Află, mai jos, toate răspunsurile!

separator
aaa

De cele mai multe ori, apariția vomei sau diareei la copil induce unei mamici gândul că micuțul ei s-ar fi putut intoxica cu anumite alimente alterate sau păstrate necorespunzător, îmbibate cu bacterii. Însă, acest lucru este unul greșit! Ponderea infecțiilor bacteriene într-un tablou de intoxicație acută la copii nu poate fi exclusă, însă aceasta reprezintă doar 20% din cazuri.

Potrivit medicilor, diareea la copii, în jur de 80% din cazuri, inclusiv voma care este asociată, este provocată de virusuri care apar frecvent în contextul unor focare epidemice regionale, iar în acest caz nu este necesară administrarea unui tratament antibacterian, ci doar respectarea regimului dietetic și de îngrijire și administrarea soluțiilor de rehidratare orală.bb

Care sunt cauzele diareei acute la copil?

  1. Cauze virale (cele mai frecvente, ocupă 80% din cazuri) – sunt provocate de enterovirusurile Coxsackie si ECHO (epidemii de toamnă/primăvară/vară), infecția cu rotavirus (epidemii de iarnă), infectia cu adenovirus (vara/iarna), citomegalovirus.
  2. Cauze bacteriene – E. Coli patogenă, Salmonella, Shigella dezinteriae, Campylobacter jejuni, holera, Clostridium difficile, entercolita stafilococică (alimentară).
  3. Cauze parazitare – Giardia intestinalis, Cryptosporidium hominis, Entamoeba hystolytica.

Diareea acută se definește ca o eliminare frecventă de mase fecale lichide (3 și mai mute ori în 24 de ore), ce duce la pierderea spontană de apă și electroliți. Diareea acută dureaza de la câteva zile până la 2 săptămâni.

Diareea și voma la copil sunt periculoase pentru că pot conduce la deshidratarea rapidă a organismului (pierderea de apă și electroliți precum Na, K, Cl), iar acest lucru poate pune în pericol viața copilului!

Cum recunoști că micuțul suferă de deshidratare?

Semne de deshidratare: pierdere în greutate, paliditatea tegumentelor, agitație psiho-motorie, oligurie (scade cantitatea de urină eliminată în fiecare zi), tegumente marmorate, extremități reci, piele uscată, cearcăne, sete pronunțată, mucoase uscate, ochii înfundați, pliu cutanat persistent, în cazuri grave – refuzul copilului de a bea lichide, tulburări neurologice, somnolență, febră, convulsii, comă, deces.

Deshidratarea însoțește de regulă alte semne de intoxicație precum: slăbiciunea, voma, diareea, lipsa poftei de mâncare, febra, cefaleea, somnolența, convulsiile, durerile abdominale, flatulența, tenesmele, asociate sau nu între ele. Infecțiile virale mai pot asocia gâtul roșu, secrețiile nazale, febra înaltă, inflamația conjunctivei ochiului.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci în caz de intoxicație la copil:

Este necesar să-i restabilești copilului volumul de apă și electroliți pierduți prin vomă și scaunele diareice, adică să începi rehidratarea corpului cu soluții de rehidratare orală!

Corpul copiilor conține un procent mult mai mare de apă decât cel al adulților. În funcție de vârstă, organismul unui copil poate avea până la 90% apă. De aceea, în caz de vomă sau diaree, deshidratarea la copii (pierderea de apă și electroliți) survine foarte rapid și este periculoasă din punct de vedere vital, constituind un semnal important de alarmă!

Dacă copilul suferă de deshidratare severă ori refuză să bea lichide și astfel eșuează rehidratarea orală a corpului, se impune spitalizarea și administrarea soluțiilor pe cale intravenoasă sau prin sonda naso-gastrică.

2016_10_poop_scoop_kids_constipation_stillPotrivit Societății Europene de Gastroenterologie Pediatrică, primul pas în tratamentul bolii diareice acute constituie administrarea soluțiilor de rehidratare orală! Cel mai important și primordial lucru pe care trebuie să-l facă o mămică atunci când copilul său se confruntă cu semne de intoxicație, precum diareea sau voma, este să înceapă cât mai precoce, la etapa prespitalicească, echilibrarea hidro-electrolitică, adică să-i administreze copilului soluții de rehidratare orală.

Orice părinte trebuie să cunoască că niciun medicament nu poate înlocui beneficiile hidratării, care este esențială în caz de vomă și diaree.

Soluțiile de Rehidratare Orală conțin electroliți cum ar fi: kaliu, natriu și dextroză sau glucoză. Acestea previn și elimină deshidratarea prin recompensarea sărurilor de natriu și kaliu în organism. SRO restabilesc echilibrul hidro-electrolitic al organismului în caz de diaree și vomă persistentă. Dextroza sporește absorbția electroliților din tractul intestinal, ceea ce contribuie la eliminarea și corecția rapidă a acidozei metabolice.

Soluțiile de rehidratare orală se mențin foarte puțin timp în rețeaua vasculară, ele penetrează rapid în sectorul interstițial și mediul intracelular, prevenind deshidratarea celulelor, deoarece electroliții au capacitatea de a reține apa în celule, datorită proprietăților lor osmotice. În plus, electroliții eliminați prin urină sporesc diureza (excreția urinei).

nnnHIDROREG este indicat pentru rehidratarea orală și profilaxia deshidratării, în scopul restabilirii pierderilor de electroliți și apă în caz de vomă și diaree.

Cum se administrează la copii soluțiile de rehidratare orală?

Soluția preparată în prealabil se folosește intern. Conținutul unui plic se dizolvă într-un litru de apă fiartă și răcită la temperatura camerei. Soluția preparată se păstrează la frigider, timp de 24 de ore.

În caz de vomă este sistată alimentația copilului, iar rehidratarea cu SRP trebuie să continue până la încetarea vomei. Dacă voma a încetat copilul poate fi alimentat. În cazul copilului sugar, nu se întrerupe alimentația naturală, acesta trebuie pus la sân, frecvent, ori de câte ori copilul cere acest lucru. Copii alimentați artificial necesită formule de lapte cu cantități reduse de lactoză.

Cum se administrează HIDROREG?

În deshidratare de grad ușor (starea generală a copilului nu este alterată, este vioi, nu prezintă sete pronunțată), după fiecare scaun lichid, la copii cu vârsta până la doi ani, se administrează 50-100 ml din soluția preparată, iar la cei de peste doi ani – 100-200 ml după fiecare scaun lichid, în cantități mici și dese, cu o linguriță.

177018511_wideDacă copilul se confruntă cu senzația de greață și vome repetate, soluția se administrează rece, frecvent, și în cantițăti mici, câte 1-2 lingurițe la fiecare 5-10 minute, eventual la 5-10 minute distanță de actul de vomă.

În diaree, rehidratarea trebuie începută cât mai precoce. De regulă, soluțiile se administrează 3-4 zile și se oprește administrarea odată ce diareea încetează.

În deshidratare medie sau pronunțată (dacă copilul este agitat, neliniștit, are ochii înfundați, sete pronunțată, mucoase uscate, pliu cutanat persistent), va crește cantitatea de lichid ce necesită administrată. Copilul cu greutatea de până la 6 kg va primi 200-400 ml de lichid, de la 6 kg la 10 kg – 400-700 ml pe zi, copilul de 10-12 kg (1 -2 ani) – 700-900 ml pe zi, 2-5 ani – 900-1400 ml/zi.

Administrea unor cantități mai mari de lichid deodată poate induce vomă, însă acest lucru nu este neapărat. Pentru a fi eficientă, rehidratarea copilului se face frecvent și în cantități mici, atât timp cât persistă voma și scaunele lichide.

Tripleți născuți la cinci ani diferență. Povestea incredibilă a unei femei care a luptat pentru a deveni mamă

Colleen Hapney, în vârstă de 30 de ani, și soțul ei, Pete, în vârstă de 33 de ani, aproape că renunțaseră la speranța de a avea copii după 10 ani de încercări.

Mama a fost supusă, în total, la opt ture de fertilizare in vitro și a trecut prin două pierderi de sarcini pe parcursul a 10 ani.

Cuplul aproape că își pierduse speranța. În 2018 însă, femeia a născut o fetiță pe nume Phoebe-Grace. Anul trecut, în 2023, femeia a mai născut doi băieți gemeni.

Femeia a vorbit despre lupta pe care a dus-o în încercarea de a avea copii și acum vrea să ofere cu povestea ei speranță cuplurilor care încearcă să aibă un copil.

Cuplul din Plymouth, a descoperit problemele de fertilitate după doi ani de încercări. Femeia a fost diagnosticată cu sindromul ovarelor polichistice.

„Mi s-a spus că nu pot beneficia de FIV din partea NHS, deși amândoi îndeplineam toate criteriile stabilite. Am avut inima frântă, știam că FIV este costisitoare, dar era singura noastră cale”, a spus Colleen, conform Mirror.

Colleen și Pete au decis să zboare în Cipru pentru un tratament privat de fertilizare in vitro. Dar, din păcate, tratamentul costisitor nu a funcționat. Nu au renunțat și au continuat să încerce FIV în Țara Galilor, în 2016, dar Colleen s-a îmbolnăvit grav.

„Am făcut FIV, dar am fost foarte nefericită și am dezvoltat OHSS sever, care aproape m-a ucis, ceea ce a însemnat că nu am putut face un transfer de embrioni și a trebuit să ne înghețăm toți embrionii pe 22 noiembrie 2016. A durat luni de zile să ne recuperăm și am avut primul nostru transfer de embrioni în martie 2017, care a fost un ciclu eșuat, embrionul nu s-a implantat și a fost o altă durere de inimă după ani de bătăi de cap”, a mai povestit femeia.

În august 2017 au mai încercat încă o dată și au primit vestea pe care o așteptau. Phoebe-Grace s-a născut în aprilie 2018. Deși călătoria lor a fost grea, Colleen și Pete își doreau măcar un frate sau o soră pentru fiica lor. Cuplul mai avea patru embrioni rămași pe care îi puteau folosi.

„Am fost binecuvântați cu fiica noastră, dar după atâtea eșecuri și avorturi spontane nu știam ce să facem și am încercat totul, toate medicamentele, suplimentele și terapiile alternative, dar nu am avut noroc”, a spus ea.

Collen a rămas în cele din urmă însărcinată cu gemeni.

„A fost o sarcină terifiantă, nu mă lăsam să mă entuziasmez, mă așteptam la ce era mai rău tot timpul și încercam să mă opresc să nu mă bucur pentru că nu mai puteam suporta durerea”, a povestit ea la Plymouth Live.

Dar totul s-a dovedit a fi bine, iar în aprilie 2023, ea a născut doi băieți gemeni pe nume Perseus și Elijah.

Medicii aveau să descopere că perechea de gemeni care s-a născut în 2023 și fetița care s-a născut în 2018 sunt, de fapt, tripleți. Toți cei trei copii s-au format ca embrioni în aceeași zi, în noiembrie 2016, iar asta înseamnă că sunt tripleți, chiar dacă s-au născut la mai mult de cinci ani distanță.

Sursa

De ce unii copii încep să vorbească mai devreme: Concluzia surprinzătoare dintr-un studiu realizat de cercetători

Anii premergători vârstei școlare sunt fundamentali în dezvoltarea limbajului, marcând o perioadă de învățare accelerată și diversificată. În ciuda acestei ferestre critice de oportunitate, ritmul la care copiii încep să vorbească variază enorm. Unii micuți debutează în arta conversației devreme, în timp ce alții își iau timpul, stârnind curiozitatea specialiștilor.

Căutând răspunsuri: studiul care luminează misterul

Elika Bergelson, de la prestigioasa Universitate Harvard, a condus un studiu împreună cu o echipă de psihologi din întreaga lume, urmărind să descopere ce determină aceste diferențe. Analizând comportamentul a 1.001 copii sub patru ani, cercetătorii au avut parte de rezultate neașteptate: nu există o corelație directă între cantitatea de vocalizări ale copilului și factori precum genul, statutul socio-economic sau expunerea la multiple limbi.

Cheia succesului: interacțiunea cu adulții

Contrar presupunerilor comune, studiul care a fost publicat pe Pnas.org a revelat că secretul dezvoltării timpurii a limbajului nu se află în cantitate, ci în calitatea interacțiunilor. Copiii cei mai activi în conversații sunt cei care beneficiază de un mediu bogat în dialoguri cu adulții, indiferent de alte variabile sociale sau economice.

Impactul conversației: mai mult decât cuvinte

Folosind tehnologii avansate, inclusiv microfoane purtabile și algoritmi de învățare automată pentru a analiza datele, studiul a putut să măsoare cu precizie cât de mult vorbesc copiii în funcție de expunerea lor la limbajul adult. Concluzia? Pentru fiecare 100 de cuvinte rostite de un adult, copilul produce în medie 27 de vocalizări în plus, un efect ce se amplifică pe măsură ce copilul crește.

Studiul și răspândirea sa globală: amploarea dialogului în dezvoltarea Copiilor

Extinzându-se pe 12 țări și 43 de limbi, cercetarea subliniază universalitatea acestui fenomen, arătând că fundamentul dezvoltării lingvistice este consistent în diverse culturi și comunități. Această descoperire pune în lumină importanța angajamentului verbal constant al părinților și îngrijitorilor, indiferent de contextul geografic sau cultural.

Înțelesuri mai profunde și studii complementare

Alte cercetări coroborează aceste descoperiri, subliniind că răspunsurile prompte și angajarea în conversații cu copiii, chiar și în stadiile când acesta este doar un bebeluș, pot accelera dezvoltarea limbajului. Studii publicate în reviste de prestigiu precum „Journal of Child Language” și „Developmental Science” confirmă că interacțiunile bogate și diversificate sunt piloni ai învățării lingvistice timpurii.

În concluzie, dialogul constant și interacțiunea cu adulții nu doar că îmbogățesc experiența copilăriei, dar sunt esențiale pentru dezvoltarea abilităților de comunicare. Aceste descoperiri oferă părinților și educatorilor un instrument valoros în sprijinirea dezvoltării limbajului la copii, reiterând ideea că fiecare cuvânt și conversație contează.

sursa: www.playtech.ro

Emoții mari pentru doi părinți. Ce a născut o femeie din Marea Britanie: se întâmplă o dată la 200 de milioane de nașteri

O femeie din Marea Britanie a adus pe lume o pereche de tripleţi identici. Acest lucru se întâmplă o dată la 200.000.000 de nașteri.

A născut tripleți identici

Zahra Amirabadi (28 de ani) şi logodnicul ei, Ashraf Reid (29 de ani), au aflat că vor deveni părinți de tripleți la ecografia făcută la 12 săptămâni de sarcină. Deși ambii aveau gemeni în familie, nu se așteptau ca Zahra să aibă chiar tripleţi.

„A fost un şoc atât de mare, Ashraf a şi înjurat puţin. Apoi, de bucurie, am început să râdem şi să plângem atât de tare, încât nu am putut să văd bine ecografia. Când ne-a spus că sunt tripleți, nu ne-a venit să credem”, a povestit femeia, pentru publicaţia Mirror.co.uk. 

Șansele erau de 1 la 200 de milioane

La început, doctorii ginecologi au crezut că sunt doi băieţi şi o fată, dar în săptămâna a 17-a, gravida a aflat că va naște trei fetițe. Micuțele identice Roya, Adina şi Sefia, au venit pe lume în decembrie 2021. Roya și Adina au împărțit aceeași placentă, iar Sefia a fost singură.

„Am aflat că sunt fete la timp, nu am cumpărat prea multe hainuţe. Când am văzut că seamănă, am cerut să se facă un test, care a arătat că sunt identice. Toate vin din acelaşi ou. Este incredibil”, a spus mama micuțelor.

Femeia a povestit că era obosită constant în timpul sarcinii, dormea ​​chiar două ori pe zi, înainte de a afla că poartă în pântece trei copii.

„Eram atât de mare, îmi era greu să dorm noaptea. În săptămâna a 24-a, doctorul mi-a spus că am în burtă echivalentul unui bebeluş în săptămâna a 37-a”, a mai spus aceasta.

A adus pe lume trei fetițe

Tânăra a mărturisit că ziua în care micuțele au venit pe lume a fost cea mai fericită din viaţa ei: „Am avut planificată o cezariană. Evident, erau şi emoţiile că se vor naşte, dar nu am crezut că va fi aşa de frumos. Am început să plâng cum am auzit-o pe prima dintre ele”.

După ce a născut, Zahra a avut parte de ajutor din partea familiei sale:„Am şase surori şi un frate, aşa că toţi au venit să stea cu mine, când Ashraf s-a întors la muncă. E încă nebunie, dar lucrurile s-au mai liniştit, acum că fetele au început să doarmă mai mult”.

Salată de orez și carne de pui
Articolul anterior
Xenia Deli pozează sexy în costum de baie!
Articolul următor