Cum tratezi intoxicația la copil?

Apariția vărsăturilor și a scaunelor lichide este una dintre cele mai frecvente tulburări întâlnite la copii pe tot parcursul anului, indiferent dacă e vară sau iarnă. Tulburările acute gastro-intestinale pediatrice reprezintă o urgență medicală. Voma și diareea sunt în special periculoase pentru organismul copilului, care, având o concentrație înaltă de apă, se poate deshidrata foarte ușor, punând viața în pericol. Orice mămică trebuie să acționeze prompt atunci când copilul se confruntă cu diaree, vomă sau alte semne de intoxicație. Prima măsura care necesită efectuată este administrarea soluțiilor de rehidratare orală (SRO). Care sunt cele mai frecvente cauze ale vomei și diareei la copil, cum recunoști că micuțul tău este deshidratat și cum pot fi combătute simptomele? Află, mai jos, toate răspunsurile!

separator
aaa

De cele mai multe ori, apariția vomei sau diareei la copil induce unei mamici gândul că micuțul ei s-ar fi putut intoxica cu anumite alimente alterate sau păstrate necorespunzător, îmbibate cu bacterii. Însă, acest lucru este unul greșit! Ponderea infecțiilor bacteriene într-un tablou de intoxicație acută la copii nu poate fi exclusă, însă aceasta reprezintă doar 20% din cazuri.

Potrivit medicilor, diareea la copii, în jur de 80% din cazuri, inclusiv voma care este asociată, este provocată de virusuri care apar frecvent în contextul unor focare epidemice regionale, iar în acest caz nu este necesară administrarea unui tratament antibacterian, ci doar respectarea regimului dietetic și de îngrijire și administrarea soluțiilor de rehidratare orală.bb

Care sunt cauzele diareei acute la copil?

  1. Cauze virale (cele mai frecvente, ocupă 80% din cazuri) – sunt provocate de enterovirusurile Coxsackie si ECHO (epidemii de toamnă/primăvară/vară), infecția cu rotavirus (epidemii de iarnă), infectia cu adenovirus (vara/iarna), citomegalovirus.
  2. Cauze bacteriene – E. Coli patogenă, Salmonella, Shigella dezinteriae, Campylobacter jejuni, holera, Clostridium difficile, entercolita stafilococică (alimentară).
  3. Cauze parazitare – Giardia intestinalis, Cryptosporidium hominis, Entamoeba hystolytica.

Diareea acută se definește ca o eliminare frecventă de mase fecale lichide (3 și mai mute ori în 24 de ore), ce duce la pierderea spontană de apă și electroliți. Diareea acută dureaza de la câteva zile până la 2 săptămâni.

Diareea și voma la copil sunt periculoase pentru că pot conduce la deshidratarea rapidă a organismului (pierderea de apă și electroliți precum Na, K, Cl), iar acest lucru poate pune în pericol viața copilului!

Cum recunoști că micuțul suferă de deshidratare?

Semne de deshidratare: pierdere în greutate, paliditatea tegumentelor, agitație psiho-motorie, oligurie (scade cantitatea de urină eliminată în fiecare zi), tegumente marmorate, extremități reci, piele uscată, cearcăne, sete pronunțată, mucoase uscate, ochii înfundați, pliu cutanat persistent, în cazuri grave – refuzul copilului de a bea lichide, tulburări neurologice, somnolență, febră, convulsii, comă, deces.

Deshidratarea însoțește de regulă alte semne de intoxicație precum: slăbiciunea, voma, diareea, lipsa poftei de mâncare, febra, cefaleea, somnolența, convulsiile, durerile abdominale, flatulența, tenesmele, asociate sau nu între ele. Infecțiile virale mai pot asocia gâtul roșu, secrețiile nazale, febra înaltă, inflamația conjunctivei ochiului.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci în caz de intoxicație la copil:

Este necesar să-i restabilești copilului volumul de apă și electroliți pierduți prin vomă și scaunele diareice, adică să începi rehidratarea corpului cu soluții de rehidratare orală!

Corpul copiilor conține un procent mult mai mare de apă decât cel al adulților. În funcție de vârstă, organismul unui copil poate avea până la 90% apă. De aceea, în caz de vomă sau diaree, deshidratarea la copii (pierderea de apă și electroliți) survine foarte rapid și este periculoasă din punct de vedere vital, constituind un semnal important de alarmă!

Dacă copilul suferă de deshidratare severă ori refuză să bea lichide și astfel eșuează rehidratarea orală a corpului, se impune spitalizarea și administrarea soluțiilor pe cale intravenoasă sau prin sonda naso-gastrică.

2016_10_poop_scoop_kids_constipation_stillPotrivit Societății Europene de Gastroenterologie Pediatrică, primul pas în tratamentul bolii diareice acute constituie administrarea soluțiilor de rehidratare orală! Cel mai important și primordial lucru pe care trebuie să-l facă o mămică atunci când copilul său se confruntă cu semne de intoxicație, precum diareea sau voma, este să înceapă cât mai precoce, la etapa prespitalicească, echilibrarea hidro-electrolitică, adică să-i administreze copilului soluții de rehidratare orală.

Orice părinte trebuie să cunoască că niciun medicament nu poate înlocui beneficiile hidratării, care este esențială în caz de vomă și diaree.

Soluțiile de Rehidratare Orală conțin electroliți cum ar fi: kaliu, natriu și dextroză sau glucoză. Acestea previn și elimină deshidratarea prin recompensarea sărurilor de natriu și kaliu în organism. SRO restabilesc echilibrul hidro-electrolitic al organismului în caz de diaree și vomă persistentă. Dextroza sporește absorbția electroliților din tractul intestinal, ceea ce contribuie la eliminarea și corecția rapidă a acidozei metabolice.

Soluțiile de rehidratare orală se mențin foarte puțin timp în rețeaua vasculară, ele penetrează rapid în sectorul interstițial și mediul intracelular, prevenind deshidratarea celulelor, deoarece electroliții au capacitatea de a reține apa în celule, datorită proprietăților lor osmotice. În plus, electroliții eliminați prin urină sporesc diureza (excreția urinei).

nnnHIDROREG este indicat pentru rehidratarea orală și profilaxia deshidratării, în scopul restabilirii pierderilor de electroliți și apă în caz de vomă și diaree.

Cum se administrează la copii soluțiile de rehidratare orală?

Soluția preparată în prealabil se folosește intern. Conținutul unui plic se dizolvă într-un litru de apă fiartă și răcită la temperatura camerei. Soluția preparată se păstrează la frigider, timp de 24 de ore.

În caz de vomă este sistată alimentația copilului, iar rehidratarea cu SRP trebuie să continue până la încetarea vomei. Dacă voma a încetat copilul poate fi alimentat. În cazul copilului sugar, nu se întrerupe alimentația naturală, acesta trebuie pus la sân, frecvent, ori de câte ori copilul cere acest lucru. Copii alimentați artificial necesită formule de lapte cu cantități reduse de lactoză.

Cum se administrează HIDROREG?

În deshidratare de grad ușor (starea generală a copilului nu este alterată, este vioi, nu prezintă sete pronunțată), după fiecare scaun lichid, la copii cu vârsta până la doi ani, se administrează 50-100 ml din soluția preparată, iar la cei de peste doi ani – 100-200 ml după fiecare scaun lichid, în cantități mici și dese, cu o linguriță.

177018511_wideDacă copilul se confruntă cu senzația de greață și vome repetate, soluția se administrează rece, frecvent, și în cantițăti mici, câte 1-2 lingurițe la fiecare 5-10 minute, eventual la 5-10 minute distanță de actul de vomă.

În diaree, rehidratarea trebuie începută cât mai precoce. De regulă, soluțiile se administrează 3-4 zile și se oprește administrarea odată ce diareea încetează.

În deshidratare medie sau pronunțată (dacă copilul este agitat, neliniștit, are ochii înfundați, sete pronunțată, mucoase uscate, pliu cutanat persistent), va crește cantitatea de lichid ce necesită administrată. Copilul cu greutatea de până la 6 kg va primi 200-400 ml de lichid, de la 6 kg la 10 kg – 400-700 ml pe zi, copilul de 10-12 kg (1 -2 ani) – 700-900 ml pe zi, 2-5 ani – 900-1400 ml/zi.

Administrea unor cantități mai mari de lichid deodată poate induce vomă, însă acest lucru nu este neapărat. Pentru a fi eficientă, rehidratarea copilului se face frecvent și în cantități mici, atât timp cât persistă voma și scaunele lichide.

Pentru prima oară mămică! Rihanna a născut

Rihanna și A$AP Rocky au devenit părinți. Artista a născut un băiețel, potrivit The Independent.

Rihanna Becomes Barbados Ambassador for Education, Tourism | Time

Rihanna a născut pe 13 mai, potrivit unui raport TMZ publicat joi. Postul afirmă că cei doi artiști și-a întâmpinat primul copil în Los Angeles.

Deocamdată, nici Rihanna, nici rapperul nu au confirmat vestea despre sosirea bebelușului și nici nu au împărtășit numele fiului lor.

Pregnant Rihanna Rocks Leather Mini Dress During Fashion Show in Paris |  PEOPLE.com

Cuplul a dezvăluit că așteaptă un copil împreună în ianuarie, în timpul unei ședințe foto în Harlem, New York City. Cântăreața a purtat atunci o jachetă puf lung, roz, care a fost descheiată pentru a-și scoate în evidență burtica de gravidă.

Rihanna Is Pregnant, Expecting First Child with Boyfriend A$AP Rocky
Rihanna Welcomes First Baby with A$AP Rocky | PEOPLE.com
Rihanna and radical pregnancy fashion – how the Victorians made maternity  wear boring
Rihanna Gives Birth to Baby Boy | Vanity Fair

Fetița de 7 ani din Chișinău, dată dispărută, a fost găsită

Actualizare: Minora de 7 ani, dispărută ieri 18 mai, a fost găsită de polițiștii capitalei la domiciliul unei colege de clasă, după câteva ore de căutări.

Știre inițială: O fetiță din clasa I, din Chișinău, cartierul Telecentru, este de negăsit.

Ea are 7 ani. Fetița a fost văzută ultima dată astăzi, 18 mai, în jurul orei 13:00. Ea a spus că fratele ei a venit după ea. Acasă nu a ajuns.

Semne: rochie portocalie, colanti usori.

Poate că fetița a mers în vizită la unul dintre prietenii ei, colegii de clasă, sau poate a fost văzută la locurile de joacă.

Se cunoaște faptul că fetița a fost observată cu un adolescent de 15-16 ani, pe șoseaua Hâncești 62/3, transmite stiri.md.

Înălțimea fetiței e de 120 cm, complexitate medie, păr castaniu, ochi căprui de nuanță deschisă.

Era îmbrăcată într-o rochie de culoare galbenă-oranj și colanți/pantaloni albi, cu rucsac roz, încălțată în ghete albe.

Oricine are informații despre fata dispărută este rugat să sune la 112, 079 61 63 81 sau 068 48 40 90.

Chiar acum, o echipă de voluntari se adună la Liceul Siberian pentru a ajuta în căutarea fetiței. Cei care vor să se alăture, pot contacta coordonatul – 079 616 381.

În Republica Moldova ar putea fi deschise minicreșe

Începând cu anul viitor, în Republica Moldova ar putea fi deschise minicreşe, iar activitatea bonelor va fi reglementată prin lege. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale lucrează la elaborarea unui astfel de proiect.

8 exerciții pentru bebeluși – Copii și Părinți

Din septembrie, familiile cu copii, incluse în Programul social, vor beneficia de ajutoare sociale mai mari din partea statului, transmite tvrmoldova.md.

Potrivit statisticii, 52 la sută dintre familiile sărace din Republica Moldova sunt familiile cu copii. Pentru a le sprijini, statul a decis să opereze modificări la sistemul de ajutor şi să majoreze, din septembrie, alocaţiile sociale. Asta va duce şi la creşterea numărului de beneficiari incluşi în Program.

DAN PERCIUN, deputat, preşedintele Comisiei protecţie socială: „Cu tot suportul care vine din partea statului noi nu reuşim să scoatem aceste familii din sărăcie. Ele continuă să fie acolo, în special cele cu trei şi mai mulţi copii, şi atunci am considerat că este important să punem asta ca prioritate. 

Reforma a fost pornită şi ea o să se finalizeze în luna septembrie, când nemijlocit o să intre primele plăţi majorate. În mediu o plată de ajutor social este de 600 de lei, dar va fi semnificativ mai mare, practic dublu de ceea ce este la moment”.

În Parlament a fost înregistrat recent un proiect de lege care prevede extinderea perioadei în care poate fi oferit concediul de paternitate de la 56 de zile până la un an. Proiectul prevede şi crearea unui program flexibil de muncă pentru părinţi. 

Ministerul Muncii a anunţat că lucrează la elaborarea unui proiect care prevede deschiderea minicreşelor şi reglementarea activităţii bonelor. Asta în condiţiile în care rata de acoperire cu servicii de creşă pentru copiii sub trei ani în Republica Moldova este sub 20 la sută, iar în Chişinău – de doar 12 la sută.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Elaborăm un cadru mai flexibil, dar securizat pentru apariţia unor minicreşe sau pentru a reglementa activitatea bonelor la domiciliu, inclusiv a bonelor care primesc la ele acasă copii. O persoană va putea să se înregistreze în calitate de îngrijitor pentru copii de vârstă timpurie, dacă este certificată şi dacă se înregistrează oficial.”

Ministerul intenţionează să creeze şi un Fond public de finanţare a creşelor şi un mecanism de acordare a tichetelor de creşă.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Dacă standardele vor funcţiona, de ce să nu subvenţionăm aceste minicreşe? Astfel de soluţii există la nivel internaţional, în Germania se numesc mame de zi”.

Fondul ONU pentru Populaţie salută iniţiativele legislative propuse şi cele aprobate recent de autorităţile de la Chişinău.

NATALIA PLUGARU, reprezentantă UNFPA Moldova: „Fiind întrebată populaţia Republicii Moldova în ce măsură reușeşte să combine viaţa de familie şi cea profesională, doar 5% au spus că reușesc să facă acest lucru. Ceea ce indică că există un teren foarte mare de lucru.  

Atunci când ţările oferă şansa de partajare a concediului de îngrijire a copiilor, ore flexibile de muncă, toate acestea pe termen lung au un impact foarte benefic asupra dezvoltării cognitive a copiilor, asupra relaţiilor pozitive în cuplu”.

În prezent, sunt în proces de elaborare standardele de ocupare pentru bone. De la 1 septembrie vor fi organizate cursuri pentru certificarea profesională a acestora.

Salată de orez și carne de pui
Articolul anterior
Xenia Deli pozează sexy în costum de baie!
Articolul următor