Cum tratezi intoxicația la copil?

Apariția vărsăturilor și a scaunelor lichide este una dintre cele mai frecvente tulburări întâlnite la copii pe tot parcursul anului, indiferent dacă e vară sau iarnă. Tulburările acute gastro-intestinale pediatrice reprezintă o urgență medicală. Voma și diareea sunt în special periculoase pentru organismul copilului, care, având o concentrație înaltă de apă, se poate deshidrata foarte ușor, punând viața în pericol. Orice mămică trebuie să acționeze prompt atunci când copilul se confruntă cu diaree, vomă sau alte semne de intoxicație. Prima măsura care necesită efectuată este administrarea soluțiilor de rehidratare orală (SRO). Care sunt cele mai frecvente cauze ale vomei și diareei la copil, cum recunoști că micuțul tău este deshidratat și cum pot fi combătute simptomele? Află, mai jos, toate răspunsurile!

separator
aaa

De cele mai multe ori, apariția vomei sau diareei la copil induce unei mamici gândul că micuțul ei s-ar fi putut intoxica cu anumite alimente alterate sau păstrate necorespunzător, îmbibate cu bacterii. Însă, acest lucru este unul greșit! Ponderea infecțiilor bacteriene într-un tablou de intoxicație acută la copii nu poate fi exclusă, însă aceasta reprezintă doar 20% din cazuri.

Potrivit medicilor, diareea la copii, în jur de 80% din cazuri, inclusiv voma care este asociată, este provocată de virusuri care apar frecvent în contextul unor focare epidemice regionale, iar în acest caz nu este necesară administrarea unui tratament antibacterian, ci doar respectarea regimului dietetic și de îngrijire și administrarea soluțiilor de rehidratare orală.bb

Care sunt cauzele diareei acute la copil?

  1. Cauze virale (cele mai frecvente, ocupă 80% din cazuri) – sunt provocate de enterovirusurile Coxsackie si ECHO (epidemii de toamnă/primăvară/vară), infecția cu rotavirus (epidemii de iarnă), infectia cu adenovirus (vara/iarna), citomegalovirus.
  2. Cauze bacteriene – E. Coli patogenă, Salmonella, Shigella dezinteriae, Campylobacter jejuni, holera, Clostridium difficile, entercolita stafilococică (alimentară).
  3. Cauze parazitare – Giardia intestinalis, Cryptosporidium hominis, Entamoeba hystolytica.

Diareea acută se definește ca o eliminare frecventă de mase fecale lichide (3 și mai mute ori în 24 de ore), ce duce la pierderea spontană de apă și electroliți. Diareea acută dureaza de la câteva zile până la 2 săptămâni.

Diareea și voma la copil sunt periculoase pentru că pot conduce la deshidratarea rapidă a organismului (pierderea de apă și electroliți precum Na, K, Cl), iar acest lucru poate pune în pericol viața copilului!

Cum recunoști că micuțul suferă de deshidratare?

Semne de deshidratare: pierdere în greutate, paliditatea tegumentelor, agitație psiho-motorie, oligurie (scade cantitatea de urină eliminată în fiecare zi), tegumente marmorate, extremități reci, piele uscată, cearcăne, sete pronunțată, mucoase uscate, ochii înfundați, pliu cutanat persistent, în cazuri grave – refuzul copilului de a bea lichide, tulburări neurologice, somnolență, febră, convulsii, comă, deces.

Deshidratarea însoțește de regulă alte semne de intoxicație precum: slăbiciunea, voma, diareea, lipsa poftei de mâncare, febra, cefaleea, somnolența, convulsiile, durerile abdominale, flatulența, tenesmele, asociate sau nu între ele. Infecțiile virale mai pot asocia gâtul roșu, secrețiile nazale, febra înaltă, inflamația conjunctivei ochiului.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci în caz de intoxicație la copil:

Este necesar să-i restabilești copilului volumul de apă și electroliți pierduți prin vomă și scaunele diareice, adică să începi rehidratarea corpului cu soluții de rehidratare orală!

Corpul copiilor conține un procent mult mai mare de apă decât cel al adulților. În funcție de vârstă, organismul unui copil poate avea până la 90% apă. De aceea, în caz de vomă sau diaree, deshidratarea la copii (pierderea de apă și electroliți) survine foarte rapid și este periculoasă din punct de vedere vital, constituind un semnal important de alarmă!

Dacă copilul suferă de deshidratare severă ori refuză să bea lichide și astfel eșuează rehidratarea orală a corpului, se impune spitalizarea și administrarea soluțiilor pe cale intravenoasă sau prin sonda naso-gastrică.

2016_10_poop_scoop_kids_constipation_stillPotrivit Societății Europene de Gastroenterologie Pediatrică, primul pas în tratamentul bolii diareice acute constituie administrarea soluțiilor de rehidratare orală! Cel mai important și primordial lucru pe care trebuie să-l facă o mămică atunci când copilul său se confruntă cu semne de intoxicație, precum diareea sau voma, este să înceapă cât mai precoce, la etapa prespitalicească, echilibrarea hidro-electrolitică, adică să-i administreze copilului soluții de rehidratare orală.

Orice părinte trebuie să cunoască că niciun medicament nu poate înlocui beneficiile hidratării, care este esențială în caz de vomă și diaree.

Soluțiile de Rehidratare Orală conțin electroliți cum ar fi: kaliu, natriu și dextroză sau glucoză. Acestea previn și elimină deshidratarea prin recompensarea sărurilor de natriu și kaliu în organism. SRO restabilesc echilibrul hidro-electrolitic al organismului în caz de diaree și vomă persistentă. Dextroza sporește absorbția electroliților din tractul intestinal, ceea ce contribuie la eliminarea și corecția rapidă a acidozei metabolice.

Soluțiile de rehidratare orală se mențin foarte puțin timp în rețeaua vasculară, ele penetrează rapid în sectorul interstițial și mediul intracelular, prevenind deshidratarea celulelor, deoarece electroliții au capacitatea de a reține apa în celule, datorită proprietăților lor osmotice. În plus, electroliții eliminați prin urină sporesc diureza (excreția urinei).

nnnHIDROREG este indicat pentru rehidratarea orală și profilaxia deshidratării, în scopul restabilirii pierderilor de electroliți și apă în caz de vomă și diaree.

Cum se administrează la copii soluțiile de rehidratare orală?

Soluția preparată în prealabil se folosește intern. Conținutul unui plic se dizolvă într-un litru de apă fiartă și răcită la temperatura camerei. Soluția preparată se păstrează la frigider, timp de 24 de ore.

În caz de vomă este sistată alimentația copilului, iar rehidratarea cu SRP trebuie să continue până la încetarea vomei. Dacă voma a încetat copilul poate fi alimentat. În cazul copilului sugar, nu se întrerupe alimentația naturală, acesta trebuie pus la sân, frecvent, ori de câte ori copilul cere acest lucru. Copii alimentați artificial necesită formule de lapte cu cantități reduse de lactoză.

Cum se administrează HIDROREG?

În deshidratare de grad ușor (starea generală a copilului nu este alterată, este vioi, nu prezintă sete pronunțată), după fiecare scaun lichid, la copii cu vârsta până la doi ani, se administrează 50-100 ml din soluția preparată, iar la cei de peste doi ani – 100-200 ml după fiecare scaun lichid, în cantități mici și dese, cu o linguriță.

177018511_wideDacă copilul se confruntă cu senzația de greață și vome repetate, soluția se administrează rece, frecvent, și în cantițăti mici, câte 1-2 lingurițe la fiecare 5-10 minute, eventual la 5-10 minute distanță de actul de vomă.

În diaree, rehidratarea trebuie începută cât mai precoce. De regulă, soluțiile se administrează 3-4 zile și se oprește administrarea odată ce diareea încetează.

În deshidratare medie sau pronunțată (dacă copilul este agitat, neliniștit, are ochii înfundați, sete pronunțată, mucoase uscate, pliu cutanat persistent), va crește cantitatea de lichid ce necesită administrată. Copilul cu greutatea de până la 6 kg va primi 200-400 ml de lichid, de la 6 kg la 10 kg – 400-700 ml pe zi, copilul de 10-12 kg (1 -2 ani) – 700-900 ml pe zi, 2-5 ani – 900-1400 ml/zi.

Administrea unor cantități mai mari de lichid deodată poate induce vomă, însă acest lucru nu este neapărat. Pentru a fi eficientă, rehidratarea copilului se face frecvent și în cantități mici, atât timp cât persistă voma și scaunele lichide.

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Salată de orez și carne de pui
Articolul anterior
Xenia Deli pozează sexy în costum de baie!
Articolul următor