Dezvăluirile cutremurătoare ale unei mame, despre cum este să te afli internată cu copilul într-un spital din Moldova!

Tânăra mămică din Republica Moldova a ajuns, din întâmplare, internată cu copilul într-un spital din ţară, doar că se pare că experienţa nu a fost deloc una agreabilă. Dezamăgită şi revoltată în acelaşi timp, aceasta a decis să dezvăluie pe contul său de socializare realitatea percepută cu propriii ochi. Părintele s-a plâns prietenilor virtuali de experienţa prin care a trecut cu micuţul şi condiţiile din spital, în speranţa că lucrurile se vor schimba la un moment dat în Moldova.

separator

rrrrr

Iată mai exact ce a scris mămica în postarea sa:

,,Status foarte lung. Despre experiența internarii în spital cu bebe. Pe scurt: Rugati-va sa nu ajungeți în spital cu copilul. Dar dacă totuși ajungeți, informati-va, puneți totul la îndoială și faceți cum știți ca e bine pentru voi.

Nu vreau ca postarea mea să fie inteleasa ca o generalizare despre întreaga rețea de spitale pentru copii, însă cele 2 zile de staționar au fost o experiența foarte neplacuta pentru mine și copilul meu. Eu știu ca în Moldova au mai rămas mulți medici foarte buni dar din pacate ei se pierd în oceanul de neprofesionisti care calicesc acest popor.
O să o iau de la o margine.

1. Tatii nu au acces! Peste tot ni s-a spus ca tata trebuie sa stea în spatele ușii, sa nu intre cu bebe la analize, în secție, în salon, nicăieri. Noi însă am încălcat indicatiile asistentelor și peste tot am intrat în trei. Medicii nu au zis nimic. Trebuie sa pui la îndoială status quo-ul.

2. Asistentele medicale și infirmierele te terorizeaza sa respecți tot felul de reguli ciudate inchipuindu-si ca așa îl reprezintă pe medic în fata ta: „nu lăsați nimic pe noptiera, în alte saloane nu e așa!”, „strangeti totul de pe marginea patului ca amus vine medicul”, „nu lăsați valiza asta pe jos, băgați totul în dulap, ca vine medicul”, „unde v-ați plimbat pana acum, dacă va cauta medicul?” (chiar dacă noi anuntasem medicul ca plecam pt câteva ore). Aveam impresia ca eu is acolo sa fac curat în salon în loc sa am grija de confortul copilului. Părinții cu copii mici știu câtă dezordine presupune creșterea armonioasa a unui copil. Nu m-am conformat, am făcut cum am știut eu ca e bine pt mine și bebe.

3. Antibiotice se dau la toți. Din start au vrut să ne dea antibiotice (AB), fără a aștepta rezultatele analizei de sânge sau a face investigatii suplimentare. Ai febra sau diaree, sau și una și alta, sau voma, sau tuse – ei imediat pun pacienții pe antibiotice. Noi am pus toate întrebările necesare ca sa își dea seama ca noua nu ne trebuie antibiotic. Rezultatele analizelor au confirmat ca nu ne trebuie antibiotic. Oricum vroiau sa ni-l bage, așa, just în case. Ne-am opus. Când ne-au externat medicul a recunoscut ca bine am făcut ca am insistat sa nu i se dea antibiotic.

4. Părinții nu au cunoștințe elementare de anatomie, medicina. Ei se incred 100% în medici și nu pun deloc la îndoială tratamentul aplicat copiilor lor. Copiii care erau cu noi în salon primeau antibiotic, injectabil, chiar dacă aveau analizele de sânge bune. Copiii avea 6 și 7 luni, AB primeau de câteva zile dar mamele ziceau ca primesc injectii „ca sa scada temperatura”. Habar nu aveau ce li se face. Din discutiile cu ele mi-am dat seama ca Ask a Mom, Ask a Doctor trebuie mutat pe Odnoklassniki, acolo e alta lume, lume în ceața! Noi am primit un tratament foarte simplu, ceea ce ei au zis ca e prea puțin pentru a sta în spital, dar trebuia sa rămânem, așa ca ne sugerau tot felul de perfuzii sau pastile. Am refuzat și ne-am făcut bine. Trebuie sa pui la îndoială status quo-ul.

5. Unii medici mint pentru a-si justifica greșeala administrarii de AB copilului care nu avea nevoie. După 4 zile de AB, un copil din salon a fost trimis să facă radiografia cutiei toracice. A venit cu diagnoza de Bronho-pneumonie bilaterala. Eram sigură ca o să-i găsească pneumonie chiar dacă copilul era vesel și voios, fără vreo tuse sau muci iar analizele de sânge erau perfect bune. Imediat cum au anunțat-o ca are pneumonie i-au zis ca poate sa meargă acasă, ca deja a primit 4 zile de AB și o să fie bine! Amuzant, da? Eu cred ca acea doctorita a mințit mama.

6. Reparații s-au făcut dar mizeria a rămas. Secția în care am stat era renovata, mobilier nou, pereți albi, lumini, etc. Însă tot un singur WC la toată secția era, unul și acela putea a clor ca în toaletele din grădina. Spalatul podelelor se face tot cu o „șfabră” din lemn și o carpa puturoasa cu care ajunge infirmiera pe unde nu ii este lene.

7. Nimeni nu îți cere bani. Toată asistenta medicala am primit-o fără a ni se cere direct sau indirect bani. Asta bucura.
Nu știu care este soluția pentru a avea spitale și medici cărora sa le pese cu adevărat de oameni. Acum nu pot gândi la soluții, sunt încă socata. Sunt bucuroasa ca am scăpat de acolo în 2 zile, și asta datorită încăpățânării și ajutorului primit prin telefon de la prieteni și rude medici. Poate dacă fiecare dintre noi o să ceara mai mult de la medicina de stat s-or schimba lucrurile? Mai în scurt, rugati-va sa nu ajungeți în spital”, a scris Polina Panaite pe pagina sa de Facebook”.

Mulţi dintre părinţi au citit postarea şi s-au arătat extrem de indignaţi, aceştia au menţionat în secţiunea comentarii că au trecut şi ei prin asemenea momente, ori altele similare, atunci când au fost nevoiţi să se interneze într-un spital din sectorul de stat din ţara noastră.

Un alt părinte, nedumerit cu referire la calitatea serviciilor medicale, în condiţiile în care toţi cei angajaţi, atât din sectorul privat, cât şi din cel de stat, plătesc lunar contribuţii din salarii pentru a beneficia de servicii în sfera medicală, a scris în postarea sa:

,,Scrisoare deschisa catre Ministra Sanatatii dna #RuxandaGlavan sau pur si simplu offf ul unei mame cu copil de pina la un an….internata 1 data in spital ….Stimata dna Ministra, va scriu , desi poate nu o sa ajunga la dvs informatia, sau poate ca stiti, sau poate o sa o ignorati…va scriu despre IGNORANTA ( CADRELOR Medicale) ….( unor in cazul meu , vreo 3 la numar) din cauza caror am ajuns internata cu bebe de 11 luni la Spital… ajunsa cu urgenta, la Primiri Urgente cu complicatii… desi cu o zi anterior m am apropiat singura aici, si nu m- au ajutat, decit cu un sut in fund…. la medicii din policlinica…. unde m au consultat dupa 1 ora undeva, stind in rind….cu copil mic in brate….si dupa care am si achitat taxa in casa+ consultatia medicului + am mai administrat medicamente+ care ulterior au agravat situatia…sau am ascultat medicii…ca ulterior sa fiu internata cu Alergie de la medicamente…. nici nu mai stiu ce o sa mi gaseasca miine la analize…;(, iar Copilul meu care peste citeva zile va implini 1 an, si ar fi trebuit sa l sarbatorim cumva… va sta in Spital cu caterer in minuta :(… stresat, fara patuc in salon…. fara alte comoditati…nici nu mai vorbesc… e jale….cu mama Stresata care va scrie acum…. si cine stie ce ne mai asteapta zilele astea….e prima data timp de 1 an de zile, cind ajung la spital … si nu as dori nimanui sa ajunga cu copil mic aici….

dna Ministra, va apreciez ca ati inceput schimbari in medicina….schimbati pina la capat ceva in Tara asta, in Ministerul acesta care e …asa cum il stim…. deplorabil….ajutati mamele cu copii mici… Doar platim Contributii atit de Mari din salariile noastre Mizere?….

chiar e posibil sa fie asa Saracie in sectii../ una…, unde am ajuns… unde imi zic ca nu au patuc liber pu bebe, ca sa doarma alaturi de mama sa….?
oare daca a ti fi ajuns dvs in situatia mea cu copilul dvs cum ar fi fost? v ar fi gasit de undeva patuc… s au l ati fi adus de acasa.?…”, scrie Dana Gamangii în postarea sa de pe Facebook.

De Ziua Copiilor, la Grădina Botanică va avea loc un eveniment festiv

Guvernul va organiza pe data de 1 iunie, când este marcată Ziua Internațională a Ocrotirii Copilului, un program de activități cu genericul „Celebrăm copilăria împreună”.

Accesul la evenimentul din Grădina Botanică va fi gratuit, iar primii 3.000 de vizitatori vor primi înghețată, pufuleți, sucuri și snack-uri, transmite IPN.

„Cu toții ne întrebăm cum ar arăta o zi petrecută pe poieniță verde, fără discursuri oficiale, cu activități pentru cei mari și pentru cei mici. Este un program interactiv care a fost pregătit de către autorități”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului, Daniel Vodă.

Potrivit lui, activitățile din Grădina Botanica vor începe la ora 10.00. Vor fi expoziții, programe artistice, ateliere, activități pentru copii, prezentarea tehnicii de intervenție și cea criminalistică a diferitor instituții de stat. De asemenea, vor fi prezenți cu demonstrații patrupezii și reprezentanții Serviciului chinologic. Alte prezentări vor fi ale sporturilor tradiționale.

„Invităm părinții și copiii să viziteze activitățile pe care le organizează Guvernul țării la Grădina Botanică din capitală”, a mai spus Daniel Vodă.

Parlamentul a declarat anul trecut ziua de 1 iunie zi de sărbătoare nelucrătoare. Potrivit autorilor inițiativei, modificările la Codul Muncii vor oferi părinților posibilitatea de a marca împreună cu copiii ziua de 1 iunie. Or, potrivit lor, interesul pentru copil trebuie să fie unul prioritar și că toți copiii au nevoie de sprijinul și atenția de zi cu zi.

Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor, marcată pe 1 iunie, este sărbătorită în aproape 50 de țări. Alte peste o sută de state celebrează o zi a copilului la date diferite.

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

 1. Cultura bunei vecinătăți
 2. O oră pentru lectură
 3. În împărăția cuvântului
 4. Tainele comunicării
 5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
 6. Educație pentru media (cl. III-IV)
 7. English for Future

Matematică și științe

 1. Educație ecologică
 2. Educație pentru sănătate
 3. Matematica distractivă
 4. În împărăția lui MATE
 5. Robotica (cl. III-IV)
 6. Informatica (cl. II-IV)
 7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
 8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

 1. Religia
 2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
 3. Educație interculturală
 4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
 5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

 1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
 2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Moldoveanca Olesea Nespeac, despre show-ul „Танцы”: “Judecând după primul casting, am toate șansele să câștig”
Articolul anterior
Pantofi de nuntă personalizați
Articolul următor