Dezvăluirile cutremurătoare ale unei mame, despre cum este să te afli internată cu copilul într-un spital din Moldova!

Tânăra mămică din Republica Moldova a ajuns, din întâmplare, internată cu copilul într-un spital din ţară, doar că se pare că experienţa nu a fost deloc una agreabilă. Dezamăgită şi revoltată în acelaşi timp, aceasta a decis să dezvăluie pe contul său de socializare realitatea percepută cu propriii ochi. Părintele s-a plâns prietenilor virtuali de experienţa prin care a trecut cu micuţul şi condiţiile din spital, în speranţa că lucrurile se vor schimba la un moment dat în Moldova.

separator

rrrrr

Iată mai exact ce a scris mămica în postarea sa:

,,Status foarte lung. Despre experiența internarii în spital cu bebe. Pe scurt: Rugati-va sa nu ajungeți în spital cu copilul. Dar dacă totuși ajungeți, informati-va, puneți totul la îndoială și faceți cum știți ca e bine pentru voi.

Nu vreau ca postarea mea să fie inteleasa ca o generalizare despre întreaga rețea de spitale pentru copii, însă cele 2 zile de staționar au fost o experiența foarte neplacuta pentru mine și copilul meu. Eu știu ca în Moldova au mai rămas mulți medici foarte buni dar din pacate ei se pierd în oceanul de neprofesionisti care calicesc acest popor.
O să o iau de la o margine.

1. Tatii nu au acces! Peste tot ni s-a spus ca tata trebuie sa stea în spatele ușii, sa nu intre cu bebe la analize, în secție, în salon, nicăieri. Noi însă am încălcat indicatiile asistentelor și peste tot am intrat în trei. Medicii nu au zis nimic. Trebuie sa pui la îndoială status quo-ul.

2. Asistentele medicale și infirmierele te terorizeaza sa respecți tot felul de reguli ciudate inchipuindu-si ca așa îl reprezintă pe medic în fata ta: „nu lăsați nimic pe noptiera, în alte saloane nu e așa!”, „strangeti totul de pe marginea patului ca amus vine medicul”, „nu lăsați valiza asta pe jos, băgați totul în dulap, ca vine medicul”, „unde v-ați plimbat pana acum, dacă va cauta medicul?” (chiar dacă noi anuntasem medicul ca plecam pt câteva ore). Aveam impresia ca eu is acolo sa fac curat în salon în loc sa am grija de confortul copilului. Părinții cu copii mici știu câtă dezordine presupune creșterea armonioasa a unui copil. Nu m-am conformat, am făcut cum am știut eu ca e bine pt mine și bebe.

3. Antibiotice se dau la toți. Din start au vrut să ne dea antibiotice (AB), fără a aștepta rezultatele analizei de sânge sau a face investigatii suplimentare. Ai febra sau diaree, sau și una și alta, sau voma, sau tuse – ei imediat pun pacienții pe antibiotice. Noi am pus toate întrebările necesare ca sa își dea seama ca noua nu ne trebuie antibiotic. Rezultatele analizelor au confirmat ca nu ne trebuie antibiotic. Oricum vroiau sa ni-l bage, așa, just în case. Ne-am opus. Când ne-au externat medicul a recunoscut ca bine am făcut ca am insistat sa nu i se dea antibiotic.

4. Părinții nu au cunoștințe elementare de anatomie, medicina. Ei se incred 100% în medici și nu pun deloc la îndoială tratamentul aplicat copiilor lor. Copiii care erau cu noi în salon primeau antibiotic, injectabil, chiar dacă aveau analizele de sânge bune. Copiii avea 6 și 7 luni, AB primeau de câteva zile dar mamele ziceau ca primesc injectii „ca sa scada temperatura”. Habar nu aveau ce li se face. Din discutiile cu ele mi-am dat seama ca Ask a Mom, Ask a Doctor trebuie mutat pe Odnoklassniki, acolo e alta lume, lume în ceața! Noi am primit un tratament foarte simplu, ceea ce ei au zis ca e prea puțin pentru a sta în spital, dar trebuia sa rămânem, așa ca ne sugerau tot felul de perfuzii sau pastile. Am refuzat și ne-am făcut bine. Trebuie sa pui la îndoială status quo-ul.

5. Unii medici mint pentru a-si justifica greșeala administrarii de AB copilului care nu avea nevoie. După 4 zile de AB, un copil din salon a fost trimis să facă radiografia cutiei toracice. A venit cu diagnoza de Bronho-pneumonie bilaterala. Eram sigură ca o să-i găsească pneumonie chiar dacă copilul era vesel și voios, fără vreo tuse sau muci iar analizele de sânge erau perfect bune. Imediat cum au anunțat-o ca are pneumonie i-au zis ca poate sa meargă acasă, ca deja a primit 4 zile de AB și o să fie bine! Amuzant, da? Eu cred ca acea doctorita a mințit mama.

6. Reparații s-au făcut dar mizeria a rămas. Secția în care am stat era renovata, mobilier nou, pereți albi, lumini, etc. Însă tot un singur WC la toată secția era, unul și acela putea a clor ca în toaletele din grădina. Spalatul podelelor se face tot cu o „șfabră” din lemn și o carpa puturoasa cu care ajunge infirmiera pe unde nu ii este lene.

7. Nimeni nu îți cere bani. Toată asistenta medicala am primit-o fără a ni se cere direct sau indirect bani. Asta bucura.
Nu știu care este soluția pentru a avea spitale și medici cărora sa le pese cu adevărat de oameni. Acum nu pot gândi la soluții, sunt încă socata. Sunt bucuroasa ca am scăpat de acolo în 2 zile, și asta datorită încăpățânării și ajutorului primit prin telefon de la prieteni și rude medici. Poate dacă fiecare dintre noi o să ceara mai mult de la medicina de stat s-or schimba lucrurile? Mai în scurt, rugati-va sa nu ajungeți în spital”, a scris Polina Panaite pe pagina sa de Facebook”.

Mulţi dintre părinţi au citit postarea şi s-au arătat extrem de indignaţi, aceştia au menţionat în secţiunea comentarii că au trecut şi ei prin asemenea momente, ori altele similare, atunci când au fost nevoiţi să se interneze într-un spital din sectorul de stat din ţara noastră.

Un alt părinte, nedumerit cu referire la calitatea serviciilor medicale, în condiţiile în care toţi cei angajaţi, atât din sectorul privat, cât şi din cel de stat, plătesc lunar contribuţii din salarii pentru a beneficia de servicii în sfera medicală, a scris în postarea sa:

,,Scrisoare deschisa catre Ministra Sanatatii dna #RuxandaGlavan sau pur si simplu offf ul unei mame cu copil de pina la un an….internata 1 data in spital ….Stimata dna Ministra, va scriu , desi poate nu o sa ajunga la dvs informatia, sau poate ca stiti, sau poate o sa o ignorati…va scriu despre IGNORANTA ( CADRELOR Medicale) ….( unor in cazul meu , vreo 3 la numar) din cauza caror am ajuns internata cu bebe de 11 luni la Spital… ajunsa cu urgenta, la Primiri Urgente cu complicatii… desi cu o zi anterior m am apropiat singura aici, si nu m- au ajutat, decit cu un sut in fund…. la medicii din policlinica…. unde m au consultat dupa 1 ora undeva, stind in rind….cu copil mic in brate….si dupa care am si achitat taxa in casa+ consultatia medicului + am mai administrat medicamente+ care ulterior au agravat situatia…sau am ascultat medicii…ca ulterior sa fiu internata cu Alergie de la medicamente…. nici nu mai stiu ce o sa mi gaseasca miine la analize…;(, iar Copilul meu care peste citeva zile va implini 1 an, si ar fi trebuit sa l sarbatorim cumva… va sta in Spital cu caterer in minuta :(… stresat, fara patuc in salon…. fara alte comoditati…nici nu mai vorbesc… e jale….cu mama Stresata care va scrie acum…. si cine stie ce ne mai asteapta zilele astea….e prima data timp de 1 an de zile, cind ajung la spital … si nu as dori nimanui sa ajunga cu copil mic aici….

dna Ministra, va apreciez ca ati inceput schimbari in medicina….schimbati pina la capat ceva in Tara asta, in Ministerul acesta care e …asa cum il stim…. deplorabil….ajutati mamele cu copii mici… Doar platim Contributii atit de Mari din salariile noastre Mizere?….

chiar e posibil sa fie asa Saracie in sectii../ una…, unde am ajuns… unde imi zic ca nu au patuc liber pu bebe, ca sa doarma alaturi de mama sa….?
oare daca a ti fi ajuns dvs in situatia mea cu copilul dvs cum ar fi fost? v ar fi gasit de undeva patuc… s au l ati fi adus de acasa.?…”, scrie Dana Gamangii în postarea sa de pe Facebook.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Moldoveanca Olesea Nespeac, despre show-ul „Танцы”: “Judecând după primul casting, am toate șansele să câștig”
Articolul anterior
Pantofi de nuntă personalizați
Articolul următor