Dacă unul sau ambii părinți sunt vegetarieni, atunci apare inevitabil întrebarea cu privire la alimentația copilului. În continuare vom discuta dacă stilul de viață vegetarian este admisibil la o vîrstă fragedă.
Vegetarismul nu este o dietă, ci un stil de viață, o filozofie aparte. Copilul poate fi vegetarian, dacă acesta este un stil de viață adoptat de întreaga familie. În cazul în care părinții au decis să urmeze această cale, ei trebuie să fie conștienți de faptul că este foarte mare probabilitatea ca organismul copilului să se confrunte cu un deficit semnificativ de anumite vitamine și minerale.
Particularitățile dietelor vegetariene pe care trebuie să le cunoașteți.
O trăsătură de bază a dietelor vegetariene este conținutul ridicat de carbohidrați, fibre alimentare, acizi grași omega – 6, vitamina E, acid folic, vitamina C, carotenoide și magneziu. Totodată, aceste diete se caracterizează prin conținutul redus de proteine, grăsimi saturate, acizi graşi polinesaturaţi cu lanţ lung omega – 3, vitamina B12, retinol, vitamina D, calciu, zinc și fier.
Cum să evitați deficitul de vitamine și minerale?
Dietele vegetariene care includ produse lactate și ouă, nu prezintă riscul dezvoltării malnutriției la copii. Dietele bazate exclusiv pe produse de origine vegetală, dimpotrivă, provoacă insuficiență de anumite substanțe nutritive.
O atenție deosebită trebuie acordată produselor care conțin proteine. Sunt două surse principale de proteine: cerealele și boboasele. Din prima categorie fac parte: grîul sub toate formele sale (paste, diferite crupe), orez cu bobul rafinat sau întreg, boabe sau crupe de porumb (polenta sau mămăligă), secară, hrișcă, orz, ovăz, mei. Din categoria boboaselor optați pentru linte, fasole, toate tipurile de mazăre, iar dacă nu manifestați reacții alergice, atunci și soia (brînza tofu). Datorită acestor produse, organismul va beneficia și de fier. Este binecunoscut faptul că cel mai ridicat conținut de fier se regăsește în fasole, mazăre, boabele de lupin, năut, brînza tofu, semințele de dovleac, semințele de susan, caisele uscate, cartoful copt, broccoli, spanac, cresonul, nuci. Pentru a spori asimilarea zincului se recomandă înmuierea și încolțirea boboaselor, cerealelor și a semințelor. Calciul cu grad sporit de asimilare se conține în legumele verzi cu nivel redus de oxalați (broccoli, varză de Bruxelles). Surse de acid alfa-linoleic sunt nucile, semințele de in, uleiul de soia, rapiță, cînepă sau de semințe de in. O sursă valoroasă de vitamina D este uleiul vegetal, nucile și laptele de soia.
Copiii și regimul vegetarian sunt compatibili, cu condiția de a-i prezenta la medic regulat pentru a fi examinați și a stabili dezvoltarea fizică și intelectuală a copiilor,de a corecta modul de nutriție , astfel se va preîntîmpina un deficit de vitamine și a minerale.
Merită de menționat faptul că regimul alimentar al copilului trebuie orientat spre produsele cele mai utile și cu conținut ridicat de substanțe nutritive. Din acestea fac parte crupele și cerealele integrale, legumele cu frunze, boboasele, semințele de susan, nucile, germenii de grîu și uleiul de soia. Aceste măsuri servesc în mod eficient la satisfacerea necesităților organismului bebelușului.