Problema migrației reprezintă un subiect actual pentru Moldova. Unul dintre aspectele mai puțin plăcute ale acestui fenomen sunt copiii, adesea lăsați, în grija bunicilor, rudelor, fraților mai mari, de către părinții plecați peste hotare pentru a le putea asigura celor de acasă un viitor mai bun. Impactul socio-psihologic este unul puternic: copiii le duc dorul părinților, văduviți de vorba lor caldă, de îmbrățișări, de comunicare cu aceștia.
În cadrul campaniei de informare „Familii fără hotare”, mai mulți copii au avut posibilitatea să-și exprime deschis trăirile emoționale și gândurile vizavi de situația lor și a altor copii ai căror părinți muncesc peste hotare, au reușit să recunoască sentimentele celorlalți și să manifeste empatie față unii față de alții. Totuși, pentru majoritatea copiilor, cea mai impresionantă parte a activității a fost confecționarea și lansarea avioanelor de hârtie cu mesaje adresate părinților.
Iată ce mesaje au scris copii (mesajele copiilor către părinții plecați peste hotare pot fi grupate pe tematici):
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
- Rugămintea adresată părinților de a reveni acasă
„Dragi părinți, veniți mai repede acasă ca să putem petrece timpul împreună, să ne amintim lucrurile frumoase, să aflați toate lucrurile învățate de mine, etc.”
„Vino te rog acasă mamă, am nevoie de tine, de sfatul tău și de mângâierea ta. Știu că ai plecat pentru un viitor mai bun financiar, dar nu și moral.”
„Tata, eu vreau să vii acasă repede și să aduci fericire.”
„Mamă, tată – eu aș dori mult sa vă întoarceți și sa nu vă mai duceți, fiindcă în țară este mult de lucru și eu nu am cu cine sta ziua de vorba.”
- Mesaje ce vorbesc despre sentimentul profund de dor
„Îmi este foarte dor de ei și îi aștept cu mare răbdare acasă, să fim împreună mereu fericiți. Să sărbătorim împreună la mesele de Paște, Anul Nou și altele. Să fim o familie unită.”
„Îmi este nespus de dor de glume, vorbe amuzante. Îmi este dor pentru că te iubesc, aș dori să revii cât de repede posibil, deși știu că ai plecat ca, familia noastră să trăiască în condiții mai bune.”
„Scumpii mei părinți, mi-e foarte dor de voi și aș vrea să vă revăd din nou, aș vrea să fiți de Crăciun acasă. Și tata vrea să te cuprindă în brațe, să-ți simtă parfumul tău. Mamă vino acasă vreau să te văd. Cu multă dragoste, fiica ta.”
- Mesaje de iubire și recunoștință
„Apreciez efortul făcut și mii foarte dor. Nu vă judec pentru absență, dar totuși am nevoie de voi.”„Eu le-aș transmite că îi iubesc mult și că îi aștept cu nerăbdare acasă. Mereu le voi mulțumi pentru ceea ce fac pentru mine.”
„Mamă, tată sunteți cei mai buni și scumpi părinți. Vă iubesc și va aștept acasă.”
„Mamă, îmi lipsești nespus de mult, înțeleg de ce ai plecat, pentru binele nostru. Îți mulțumesc mult pentru ce faci pentru mine.”
- Mesaje de îngrijorare față de starea/situația părinților
„Bună mamă, ce mai faci? îmi este dor de tine și aștept clipa când o să ne vedem. Nu pot dormi noaptea deloc, mă gândesc mereu cum muncești acolo. Bunica plânge, toți așteaptă clipa când o să vii.”„Tatei i-aș transmite să se întoarcă mai repede acasă, să mai sune, să comunice, să aibă grijă de el și mereu să fie sănătos.”
„Tată, îți urez drum ușor și ca bunul Dumnezeu sa nu te părăsească niciodată. Sa fii atent.”
- Mesaje prin care copiii transmit părinților că sunt gata să facă orice pentru ca ei să revină acasă. Mesaje prin care copii subtil vorbesc despre sentimentul de vinovăție, dorința de a fi iertați pentru anumite greșeli
„Vă iubim, o să fim cuminți, o să facem treabă, o să învățăm bine.”„Tăticule, nu ai idee cît de mult îți simt lipsa. Dar mă strădui să învăț cît mai bine, nu voi prieteni cu copii mai mari și cu o educație 0. Mă voi strădui să-i ajut pe cei dijn jurul meu, și pe cei care au nevoie.”
„Tata, eu promit ca o să-i ascult și o să-i stimez pe cei din jurul meu.”
„Draga mămica, te iubesc foarte mult și vreau foarte tare ca tu sa vii acasă. Eu de dragul tău voi face orice și vreau să-ți spun ca te iubesc mai mult decât propria viata.”
„Îmi este dor de dumneata și aș vrea să-mi cer scuze dacă nu am ascultat vreodată. Greșesc și eu ca toți oamenii.”
- Mesaje prin care copiii vorbesc despre necesitățile sale
„Îmi lipsesc mîngâierile și sfaturile voastre. Lăsați banii, eu sunt fericit si cu o felie de pâine, banii nu sunt importanți în viață.”„Aș transmite mamei să nu uite de părinții ei, să nu uite că are un copil și copilul își dorește de la părinți protejare, iubire și speranțe.”
„Vreau sa îmi fii aproape atunci când am nevoie, adică acum, banii nu contează mai mult decât iubirea dintre părinte și copil. Îmi este dor și asta contează mult. As vrea să fii cu mine acum!”
„Mamă, uneori atât de mult am nevoie de tine. Îmi lipsești. Nu am nevoie de bani, haine, ci de tine. Vreau să mă cuprinzi, să-mi spui ca ți-a fost dor și că mă iubești.”
„Scumpa mea mămică, stau și-mi amintesc ce s-a întâmplat, unde au dispărut acele zile. În ce m-am transformat. Vreua să fii alături de mine ca înainte. Să mă mîngăi, să-mi spui vorbe dulci și seara să-mi spui povești. Regret că nu am forță, putere, nu știu harul să scriu și să descriu în cuvinte toate momentele unice din viața mea.”
- Mesaje în care vorbesc despre emoțiile și sentimentele sale
„Nu mă lăsa singură.”„Dragă tată, eu mi-aș dori să fii mereu alături de mine, vreau să nu mă lași baltă la nevoie și știu că nu mă vei abandona.”
„Mămico, casa fără tine este pustie, totul este trist. Demult nu ne-am văzut, îmi este dor sa petrec timpul cu tine.”
„Mamă, tată, îmi lipsiți. Plecarea la școală și întoarcerea nu sunt cele mai plăcute momente. Simt un pustiu în casă, simt un pustiu în sufletul meu. Am o vârstă fragedă pentru a duce acest DOR enorm.”
„Dragul meu tată vreau să îți spun că îmi este dureros că ai plecat peste hotare. Când văd un copil cu tatăl sau alături simt ca îmi lipsești foarte mult.”
Activitatea psihosocială de grup „Migrația – De vorbă cu copiii” a fost lansată de ,,Terre des hommes Moldova”. Mai mult de 2800 de copii din Moldova au participat la activitățile desfășurate în 66 de instituții de învățământ din 17 raioane și 2 municipii ale țării. Aceste activități i-au ajutat pe copii să înțeleagă mai bine fenomenul migrației, să facă față unor provocări emoționale legate de absența părinților și să-și dezvolte abilitățile de comunicare pozitivă cu părinții, înainte și după plecarea acestora în străinătate. Membrii asociației au adunat mesajele, le-au citit cu grijă și și-au asumat rolul de a le face cunoscute.