Emoționant! Sute de copii au lansat avioane de hârtie cu mesaje adresate părinților plecați peste hotare!

Problema migrației reprezintă un subiect actual pentru Moldova. Unul dintre aspectele mai puțin plăcute ale acestui fenomen sunt copiii, adesea lăsați, în grija bunicilor, rudelor, fraților mai mari, de către părinții plecați peste hotare pentru a le putea asigura celor de acasă un viitor mai bun. Impactul socio-psihologic este unul puternic: copiii le duc dorul părinților, văduviți de vorba lor caldă, de îmbrățișări, de comunicare cu aceștia.

separator
61711629.jpg

În cadrul campaniei de informare „Familii fără hotare”, mai mulți copii au avut posibilitatea să-și exprime deschis trăirile emoționale și gândurile vizavi de situația lor și a altor copii ai căror părinți muncesc peste hotare, au reușit să recunoască sentimentele celorlalți și să manifeste empatie față unii față de alții. Totuși, pentru majoritatea copiilor, cea mai impresionantă parte a activității a fost confecționarea și lansarea avioanelor de hârtie cu mesaje adresate părinților. SSH_3025-1140x445

Iată ce mesaje au scris copii (mesajele copiilor către părinții plecați peste hotare pot fi grupate pe tematici):

  • Rugămintea adresată părinților de a reveni acasă

„Dragi părinți, veniți mai repede acasă ca să putem petrece timpul împreună, să ne amintim lucrurile frumoase, să aflați toate lucrurile învățate de mine, etc.”

„Vino te rog acasă mamă, am nevoie de tine, de sfatul tău și de mângâierea ta. Știu că ai plecat pentru un viitor mai bun financiar, dar nu și moral.”

„Tata, eu vreau să vii acasă repede și să aduci fericire.”

„Mamă, tată – eu aș dori mult sa vă întoarceți și sa nu vă mai duceți, fiindcă în țară este mult de lucru și eu nu am cu cine sta ziua de vorba.”

  • Mesaje ce vorbesc despre sentimentul profund de dor

„Îmi este foarte dor de ei și îi aștept cu mare răbdare acasă, să fim împreună mereu fericiți. Să sărbătorim împreună la mesele de Paște, Anul Nou și altele. Să fim o familie unită.”

„Îmi este nespus de dor de glume, vorbe amuzante. Îmi este dor pentru că te iubesc, aș dori să revii cât de repede posibil, deși știu că ai plecat ca, familia noastră să trăiască în condiții mai bune.”

„Scumpii mei părinți, mi-e foarte dor de voi și aș vrea să vă revăd din nou, aș vrea să fiți de Crăciun acasă. Și tata vrea să te cuprindă în brațe, să-ți simtă parfumul tău. Mamă vino acasă vreau să te văd. Cu multă dragoste, fiica ta.”

  • Mesaje de iubire și recunoștință
„Apreciez efortul făcut și mii foarte dor. Nu vă judec pentru absență, dar totuși am nevoie de voi.”

„Eu le-aș transmite că îi iubesc mult și că îi aștept cu nerăbdare acasă. Mereu le voi mulțumi pentru ceea ce fac pentru mine.”

„Mamă, tată sunteți cei mai buni și scumpi părinți. Vă iubesc și va aștept acasă.”

„Mamă, îmi lipsești nespus de mult, înțeleg de ce ai plecat, pentru binele nostru. Îți mulțumesc mult pentru ce faci pentru mine.”

  • Mesaje de îngrijorare față de starea/situația părinților
„Bună mamă, ce mai faci? îmi este dor de tine și aștept clipa când o să ne vedem. Nu pot dormi noaptea deloc, mă gândesc mereu cum muncești acolo. Bunica plânge, toți așteaptă clipa când o să vii.”

„Tatei i-aș transmite să se întoarcă mai repede acasă, să mai sune, să comunice, să aibă grijă de el și mereu să fie sănătos.”

„Tată, îți urez drum ușor și ca bunul Dumnezeu sa nu te părăsească niciodată. Sa fii atent.”

  • Mesaje prin care copiii transmit părinților că sunt gata să facă orice pentru ca ei să revină acasă. Mesaje prin care copii subtil vorbesc despre sentimentul de vinovăție, dorința de a fi iertați pentru anumite greșeli
„Vă iubim, o să fim cuminți, o să facem treabă, o să învățăm bine.”

„Tăticule, nu ai idee cît de mult îți simt lipsa. Dar mă strădui să învăț cît mai bine, nu voi prieteni cu copii mai mari și cu o educație 0. Mă voi strădui să-i ajut pe cei dijn jurul meu, și pe cei care au nevoie.”

„Tata, eu promit ca o să-i ascult și o să-i stimez pe cei din jurul meu.”

„Draga mămica, te iubesc foarte mult și vreau foarte tare ca tu sa vii acasă. Eu de dragul tău voi face orice și vreau să-ți spun ca te iubesc mai mult decât propria viata.”

„Îmi este dor de dumneata și aș vrea să-mi cer scuze dacă nu am ascultat vreodată. Greșesc și eu ca toți oamenii.”

  • Mesaje prin care copiii vorbesc despre necesitățile sale
„Îmi lipsesc mîngâierile și sfaturile voastre. Lăsați banii, eu sunt fericit si cu o felie de pâine, banii nu sunt importanți în viață.”

„Aș transmite mamei să nu uite de părinții ei, să nu uite că are un copil și copilul își dorește de la părinți protejare, iubire și speranțe.”

„Vreau sa îmi fii aproape atunci când am nevoie, adică acum, banii nu contează mai mult decât iubirea dintre părinte și copil. Îmi este dor și asta contează mult. As vrea să fii cu mine acum!”

„Mamă, uneori atât de mult am nevoie de tine. Îmi lipsești. Nu am nevoie de bani, haine, ci de tine. Vreau să mă cuprinzi, să-mi spui ca ți-a fost dor și că mă iubești.”

„Scumpa mea mămică, stau și-mi amintesc ce s-a întâmplat, unde au dispărut acele zile. În ce m-am transformat. Vreua să fii alături de mine ca înainte. Să mă mîngăi, să-mi spui vorbe dulci și seara să-mi spui povești. Regret că nu am forță, putere, nu știu harul să scriu și să descriu în cuvinte toate momentele unice din viața mea.”

  • Mesaje în care vorbesc despre emoțiile și sentimentele sale

„Nu mă lăsa singură.”

„Dragă tată, eu mi-aș dori să fii mereu alături de mine, vreau să nu mă lași baltă la nevoie și știu că nu mă vei abandona.”

„Mămico, casa fără tine este pustie, totul este trist. Demult nu ne-am văzut, îmi este dor sa petrec timpul cu tine.”

„Mamă, tată, îmi lipsiți. Plecarea la școală și întoarcerea nu sunt cele mai plăcute momente. Simt un pustiu în casă, simt un pustiu în sufletul meu. Am o vârstă fragedă pentru a duce acest DOR enorm.”

„Dragul meu tată vreau să îți spun că îmi este dureros că ai plecat peste hotare. Când văd un copil cu tatăl sau alături simt ca îmi lipsești foarte mult.”


Activitatea psihosocială de grup „Migrația – De vorbă cu copiii” a fost lansată de ,,Terre des hommes Moldova”. Mai mult de 2800 de copii din Moldova au participat la activitățile desfășurate în 66 de instituții de învățământ din 17 raioane și 2 municipii ale țării. Aceste activități i-au ajutat pe copii să înțeleagă mai bine fenomenul migrației, să facă față unor provocări emoționale legate de absența părinților și să-și dezvolte abilitățile de comunicare pozitivă cu părinții, înainte și după plecarea acestora în străinătate. Membrii asociației au adunat mesajele, le-au citit cu grijă și și-au asumat rolul de a le face cunoscute.

sursa

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

10 filme care te vor relaxa după o zi de muncă!
Articolul anterior
A fost emis cod galben de ploi cu descărcări electrice, grindină și vijelie!
Articolul următor