Emoționant! Sute de copii au lansat avioane de hârtie cu mesaje adresate părinților plecați peste hotare!

Problema migrației reprezintă un subiect actual pentru Moldova. Unul dintre aspectele mai puțin plăcute ale acestui fenomen sunt copiii, adesea lăsați, în grija bunicilor, rudelor, fraților mai mari, de către părinții plecați peste hotare pentru a le putea asigura celor de acasă un viitor mai bun. Impactul socio-psihologic este unul puternic: copiii le duc dorul părinților, văduviți de vorba lor caldă, de îmbrățișări, de comunicare cu aceștia.

separator
61711629.jpg

În cadrul campaniei de informare „Familii fără hotare”, mai mulți copii au avut posibilitatea să-și exprime deschis trăirile emoționale și gândurile vizavi de situația lor și a altor copii ai căror părinți muncesc peste hotare, au reușit să recunoască sentimentele celorlalți și să manifeste empatie față unii față de alții. Totuși, pentru majoritatea copiilor, cea mai impresionantă parte a activității a fost confecționarea și lansarea avioanelor de hârtie cu mesaje adresate părinților. SSH_3025-1140x445

Iată ce mesaje au scris copii (mesajele copiilor către părinții plecați peste hotare pot fi grupate pe tematici):

  • Rugămintea adresată părinților de a reveni acasă

„Dragi părinți, veniți mai repede acasă ca să putem petrece timpul împreună, să ne amintim lucrurile frumoase, să aflați toate lucrurile învățate de mine, etc.”

„Vino te rog acasă mamă, am nevoie de tine, de sfatul tău și de mângâierea ta. Știu că ai plecat pentru un viitor mai bun financiar, dar nu și moral.”

„Tata, eu vreau să vii acasă repede și să aduci fericire.”

„Mamă, tată – eu aș dori mult sa vă întoarceți și sa nu vă mai duceți, fiindcă în țară este mult de lucru și eu nu am cu cine sta ziua de vorba.”

  • Mesaje ce vorbesc despre sentimentul profund de dor

„Îmi este foarte dor de ei și îi aștept cu mare răbdare acasă, să fim împreună mereu fericiți. Să sărbătorim împreună la mesele de Paște, Anul Nou și altele. Să fim o familie unită.”

„Îmi este nespus de dor de glume, vorbe amuzante. Îmi este dor pentru că te iubesc, aș dori să revii cât de repede posibil, deși știu că ai plecat ca, familia noastră să trăiască în condiții mai bune.”

„Scumpii mei părinți, mi-e foarte dor de voi și aș vrea să vă revăd din nou, aș vrea să fiți de Crăciun acasă. Și tata vrea să te cuprindă în brațe, să-ți simtă parfumul tău. Mamă vino acasă vreau să te văd. Cu multă dragoste, fiica ta.”

  • Mesaje de iubire și recunoștință
„Apreciez efortul făcut și mii foarte dor. Nu vă judec pentru absență, dar totuși am nevoie de voi.”

„Eu le-aș transmite că îi iubesc mult și că îi aștept cu nerăbdare acasă. Mereu le voi mulțumi pentru ceea ce fac pentru mine.”

„Mamă, tată sunteți cei mai buni și scumpi părinți. Vă iubesc și va aștept acasă.”

„Mamă, îmi lipsești nespus de mult, înțeleg de ce ai plecat, pentru binele nostru. Îți mulțumesc mult pentru ce faci pentru mine.”

  • Mesaje de îngrijorare față de starea/situația părinților
„Bună mamă, ce mai faci? îmi este dor de tine și aștept clipa când o să ne vedem. Nu pot dormi noaptea deloc, mă gândesc mereu cum muncești acolo. Bunica plânge, toți așteaptă clipa când o să vii.”

„Tatei i-aș transmite să se întoarcă mai repede acasă, să mai sune, să comunice, să aibă grijă de el și mereu să fie sănătos.”

„Tată, îți urez drum ușor și ca bunul Dumnezeu sa nu te părăsească niciodată. Sa fii atent.”

  • Mesaje prin care copiii transmit părinților că sunt gata să facă orice pentru ca ei să revină acasă. Mesaje prin care copii subtil vorbesc despre sentimentul de vinovăție, dorința de a fi iertați pentru anumite greșeli
„Vă iubim, o să fim cuminți, o să facem treabă, o să învățăm bine.”

„Tăticule, nu ai idee cît de mult îți simt lipsa. Dar mă strădui să învăț cît mai bine, nu voi prieteni cu copii mai mari și cu o educație 0. Mă voi strădui să-i ajut pe cei dijn jurul meu, și pe cei care au nevoie.”

„Tata, eu promit ca o să-i ascult și o să-i stimez pe cei din jurul meu.”

„Draga mămica, te iubesc foarte mult și vreau foarte tare ca tu sa vii acasă. Eu de dragul tău voi face orice și vreau să-ți spun ca te iubesc mai mult decât propria viata.”

„Îmi este dor de dumneata și aș vrea să-mi cer scuze dacă nu am ascultat vreodată. Greșesc și eu ca toți oamenii.”

  • Mesaje prin care copiii vorbesc despre necesitățile sale
„Îmi lipsesc mîngâierile și sfaturile voastre. Lăsați banii, eu sunt fericit si cu o felie de pâine, banii nu sunt importanți în viață.”

„Aș transmite mamei să nu uite de părinții ei, să nu uite că are un copil și copilul își dorește de la părinți protejare, iubire și speranțe.”

„Vreau sa îmi fii aproape atunci când am nevoie, adică acum, banii nu contează mai mult decât iubirea dintre părinte și copil. Îmi este dor și asta contează mult. As vrea să fii cu mine acum!”

„Mamă, uneori atât de mult am nevoie de tine. Îmi lipsești. Nu am nevoie de bani, haine, ci de tine. Vreau să mă cuprinzi, să-mi spui ca ți-a fost dor și că mă iubești.”

„Scumpa mea mămică, stau și-mi amintesc ce s-a întâmplat, unde au dispărut acele zile. În ce m-am transformat. Vreua să fii alături de mine ca înainte. Să mă mîngăi, să-mi spui vorbe dulci și seara să-mi spui povești. Regret că nu am forță, putere, nu știu harul să scriu și să descriu în cuvinte toate momentele unice din viața mea.”

  • Mesaje în care vorbesc despre emoțiile și sentimentele sale

„Nu mă lăsa singură.”

„Dragă tată, eu mi-aș dori să fii mereu alături de mine, vreau să nu mă lași baltă la nevoie și știu că nu mă vei abandona.”

„Mămico, casa fără tine este pustie, totul este trist. Demult nu ne-am văzut, îmi este dor sa petrec timpul cu tine.”

„Mamă, tată, îmi lipsiți. Plecarea la școală și întoarcerea nu sunt cele mai plăcute momente. Simt un pustiu în casă, simt un pustiu în sufletul meu. Am o vârstă fragedă pentru a duce acest DOR enorm.”

„Dragul meu tată vreau să îți spun că îmi este dureros că ai plecat peste hotare. Când văd un copil cu tatăl sau alături simt ca îmi lipsești foarte mult.”


Activitatea psihosocială de grup „Migrația – De vorbă cu copiii” a fost lansată de ,,Terre des hommes Moldova”. Mai mult de 2800 de copii din Moldova au participat la activitățile desfășurate în 66 de instituții de învățământ din 17 raioane și 2 municipii ale țării. Aceste activități i-au ajutat pe copii să înțeleagă mai bine fenomenul migrației, să facă față unor provocări emoționale legate de absența părinților și să-și dezvolte abilitățile de comunicare pozitivă cu părinții, înainte și după plecarea acestora în străinătate. Membrii asociației au adunat mesajele, le-au citit cu grijă și și-au asumat rolul de a le face cunoscute.

sursa

Tripleți născuți la cinci ani diferență. Povestea incredibilă a unei femei care a luptat pentru a deveni mamă

Colleen Hapney, în vârstă de 30 de ani, și soțul ei, Pete, în vârstă de 33 de ani, aproape că renunțaseră la speranța de a avea copii după 10 ani de încercări.

Mama a fost supusă, în total, la opt ture de fertilizare in vitro și a trecut prin două pierderi de sarcini pe parcursul a 10 ani.

Cuplul aproape că își pierduse speranța. În 2018 însă, femeia a născut o fetiță pe nume Phoebe-Grace. Anul trecut, în 2023, femeia a mai născut doi băieți gemeni.

Femeia a vorbit despre lupta pe care a dus-o în încercarea de a avea copii și acum vrea să ofere cu povestea ei speranță cuplurilor care încearcă să aibă un copil.

Cuplul din Plymouth, a descoperit problemele de fertilitate după doi ani de încercări. Femeia a fost diagnosticată cu sindromul ovarelor polichistice.

„Mi s-a spus că nu pot beneficia de FIV din partea NHS, deși amândoi îndeplineam toate criteriile stabilite. Am avut inima frântă, știam că FIV este costisitoare, dar era singura noastră cale”, a spus Colleen, conform Mirror.

Colleen și Pete au decis să zboare în Cipru pentru un tratament privat de fertilizare in vitro. Dar, din păcate, tratamentul costisitor nu a funcționat. Nu au renunțat și au continuat să încerce FIV în Țara Galilor, în 2016, dar Colleen s-a îmbolnăvit grav.

„Am făcut FIV, dar am fost foarte nefericită și am dezvoltat OHSS sever, care aproape m-a ucis, ceea ce a însemnat că nu am putut face un transfer de embrioni și a trebuit să ne înghețăm toți embrionii pe 22 noiembrie 2016. A durat luni de zile să ne recuperăm și am avut primul nostru transfer de embrioni în martie 2017, care a fost un ciclu eșuat, embrionul nu s-a implantat și a fost o altă durere de inimă după ani de bătăi de cap”, a mai povestit femeia.

În august 2017 au mai încercat încă o dată și au primit vestea pe care o așteptau. Phoebe-Grace s-a născut în aprilie 2018. Deși călătoria lor a fost grea, Colleen și Pete își doreau măcar un frate sau o soră pentru fiica lor. Cuplul mai avea patru embrioni rămași pe care îi puteau folosi.

„Am fost binecuvântați cu fiica noastră, dar după atâtea eșecuri și avorturi spontane nu știam ce să facem și am încercat totul, toate medicamentele, suplimentele și terapiile alternative, dar nu am avut noroc”, a spus ea.

Collen a rămas în cele din urmă însărcinată cu gemeni.

„A fost o sarcină terifiantă, nu mă lăsam să mă entuziasmez, mă așteptam la ce era mai rău tot timpul și încercam să mă opresc să nu mă bucur pentru că nu mai puteam suporta durerea”, a povestit ea la Plymouth Live.

Dar totul s-a dovedit a fi bine, iar în aprilie 2023, ea a născut doi băieți gemeni pe nume Perseus și Elijah.

Medicii aveau să descopere că perechea de gemeni care s-a născut în 2023 și fetița care s-a născut în 2018 sunt, de fapt, tripleți. Toți cei trei copii s-au format ca embrioni în aceeași zi, în noiembrie 2016, iar asta înseamnă că sunt tripleți, chiar dacă s-au născut la mai mult de cinci ani distanță.

Sursa

De ce unii copii încep să vorbească mai devreme: Concluzia surprinzătoare dintr-un studiu realizat de cercetători

Anii premergători vârstei școlare sunt fundamentali în dezvoltarea limbajului, marcând o perioadă de învățare accelerată și diversificată. În ciuda acestei ferestre critice de oportunitate, ritmul la care copiii încep să vorbească variază enorm. Unii micuți debutează în arta conversației devreme, în timp ce alții își iau timpul, stârnind curiozitatea specialiștilor.

Căutând răspunsuri: studiul care luminează misterul

Elika Bergelson, de la prestigioasa Universitate Harvard, a condus un studiu împreună cu o echipă de psihologi din întreaga lume, urmărind să descopere ce determină aceste diferențe. Analizând comportamentul a 1.001 copii sub patru ani, cercetătorii au avut parte de rezultate neașteptate: nu există o corelație directă între cantitatea de vocalizări ale copilului și factori precum genul, statutul socio-economic sau expunerea la multiple limbi.

Cheia succesului: interacțiunea cu adulții

Contrar presupunerilor comune, studiul care a fost publicat pe Pnas.org a revelat că secretul dezvoltării timpurii a limbajului nu se află în cantitate, ci în calitatea interacțiunilor. Copiii cei mai activi în conversații sunt cei care beneficiază de un mediu bogat în dialoguri cu adulții, indiferent de alte variabile sociale sau economice.

Impactul conversației: mai mult decât cuvinte

Folosind tehnologii avansate, inclusiv microfoane purtabile și algoritmi de învățare automată pentru a analiza datele, studiul a putut să măsoare cu precizie cât de mult vorbesc copiii în funcție de expunerea lor la limbajul adult. Concluzia? Pentru fiecare 100 de cuvinte rostite de un adult, copilul produce în medie 27 de vocalizări în plus, un efect ce se amplifică pe măsură ce copilul crește.

Studiul și răspândirea sa globală: amploarea dialogului în dezvoltarea Copiilor

Extinzându-se pe 12 țări și 43 de limbi, cercetarea subliniază universalitatea acestui fenomen, arătând că fundamentul dezvoltării lingvistice este consistent în diverse culturi și comunități. Această descoperire pune în lumină importanța angajamentului verbal constant al părinților și îngrijitorilor, indiferent de contextul geografic sau cultural.

Înțelesuri mai profunde și studii complementare

Alte cercetări coroborează aceste descoperiri, subliniind că răspunsurile prompte și angajarea în conversații cu copiii, chiar și în stadiile când acesta este doar un bebeluș, pot accelera dezvoltarea limbajului. Studii publicate în reviste de prestigiu precum „Journal of Child Language” și „Developmental Science” confirmă că interacțiunile bogate și diversificate sunt piloni ai învățării lingvistice timpurii.

În concluzie, dialogul constant și interacțiunea cu adulții nu doar că îmbogățesc experiența copilăriei, dar sunt esențiale pentru dezvoltarea abilităților de comunicare. Aceste descoperiri oferă părinților și educatorilor un instrument valoros în sprijinirea dezvoltării limbajului la copii, reiterând ideea că fiecare cuvânt și conversație contează.

sursa: www.playtech.ro

Emoții mari pentru doi părinți. Ce a născut o femeie din Marea Britanie: se întâmplă o dată la 200 de milioane de nașteri

O femeie din Marea Britanie a adus pe lume o pereche de tripleţi identici. Acest lucru se întâmplă o dată la 200.000.000 de nașteri.

A născut tripleți identici

Zahra Amirabadi (28 de ani) şi logodnicul ei, Ashraf Reid (29 de ani), au aflat că vor deveni părinți de tripleți la ecografia făcută la 12 săptămâni de sarcină. Deși ambii aveau gemeni în familie, nu se așteptau ca Zahra să aibă chiar tripleţi.

„A fost un şoc atât de mare, Ashraf a şi înjurat puţin. Apoi, de bucurie, am început să râdem şi să plângem atât de tare, încât nu am putut să văd bine ecografia. Când ne-a spus că sunt tripleți, nu ne-a venit să credem”, a povestit femeia, pentru publicaţia Mirror.co.uk. 

Șansele erau de 1 la 200 de milioane

La început, doctorii ginecologi au crezut că sunt doi băieţi şi o fată, dar în săptămâna a 17-a, gravida a aflat că va naște trei fetițe. Micuțele identice Roya, Adina şi Sefia, au venit pe lume în decembrie 2021. Roya și Adina au împărțit aceeași placentă, iar Sefia a fost singură.

„Am aflat că sunt fete la timp, nu am cumpărat prea multe hainuţe. Când am văzut că seamănă, am cerut să se facă un test, care a arătat că sunt identice. Toate vin din acelaşi ou. Este incredibil”, a spus mama micuțelor.

Femeia a povestit că era obosită constant în timpul sarcinii, dormea ​​chiar două ori pe zi, înainte de a afla că poartă în pântece trei copii.

„Eram atât de mare, îmi era greu să dorm noaptea. În săptămâna a 24-a, doctorul mi-a spus că am în burtă echivalentul unui bebeluş în săptămâna a 37-a”, a mai spus aceasta.

A adus pe lume trei fetițe

Tânăra a mărturisit că ziua în care micuțele au venit pe lume a fost cea mai fericită din viaţa ei: „Am avut planificată o cezariană. Evident, erau şi emoţiile că se vor naşte, dar nu am crezut că va fi aşa de frumos. Am început să plâng cum am auzit-o pe prima dintre ele”.

După ce a născut, Zahra a avut parte de ajutor din partea familiei sale:„Am şase surori şi un frate, aşa că toţi au venit să stea cu mine, când Ashraf s-a întors la muncă. E încă nebunie, dar lucrurile s-au mai liniştit, acum că fetele au început să doarmă mai mult”.

10 filme care te vor relaxa după o zi de muncă!
Articolul anterior
A fost emis cod galben de ploi cu descărcări electrice, grindină și vijelie!
Articolul următor