Bărbaţii au de asemenea sâni şi mameloane, iar din punct de vedere teoretic ar putea alăpta, chiar dacă au mai puţină prolactină în sânge decât femeile, acesta fiind un hormon ce stimulează producerea laptelui. Totuşi, la modul practic, acest lucru nu se întâmplă, întrucât bărbaţii au o altă structură a glandei mamare. Chiar şi aşa există bărbaţi care alăptează şi îi poţi vedea într-un trib african, iar motivul pentru care ei fac acest lucru te va surprinde.
Un trib din Africa Centrală consideră că mameloanele bărbaţilor au şi ele un rol, surpinzător, – acela de a alăpta! Membrii acestui trib pun copilul în centrul universului lor. Pentru că nu există nimic mai important decât copilul și grija micuților, iar acest lucru nu este doar prioritatea mamelor, ci şi a taților. În primul an de viață copilaşii nu ating pământul, ei sunt ținuți mai tot timpul în brațe și absolut niciodată nu sunt lăsați să doarmă singuri în altă încăpere, decât cu părinții lor.
În acest trib, atribuțiile femeilor și ale bărbaților sunt împărțite în mod egal. Tot ce fac bărbații și femeile din acest trib este pentru binele copiilor, totul se învârte în jurul lor și pentru ei. Astfel, atunci când mamele sunt ocupate sau sunt plecate cu diverse treburi, tații le înlocuiesc. Ei țin copii la sân și chiar îi alăptează, în sensul că îi lasă pe micuți să sugă cu scopul de a se liniști și de a nu simți lipsa mamei. Ei preferă să recurgă mai degrabă la această metodă și nu vor să audă de suzete sau alte descoperiri.
Potrivit jurnalistului american Michael Thomsen, ţesutul mamar, atât cel feminin cât și cel masculin, conține mici conglomerate de alveole care pot produce lapte ca răspuns la acţiunea prolactinei. În mod normal, femeile au cu 35% mai multă prolactină decât bărbații, iar cantitatea hormonului crește de 10 ori în timpul sarcinii. De altfel, nu este obligatoriu să fii însărcinată ca să poți alăpta. Dacă nivelul prolactinei creşte în sânge în cadrul unor anumite boli, se stimulează producerea laptelui.
Mai mult, este dovedit deja faptul că mulți nou-născuți, și băieți și fete, au o secreție de lapte primele săptămâni de după naștere, iar asta pentru că excesul de prolactină de la mamă se transmite și la copil prin placentă şi sânge.
Un alt fapt dovedit este că la băieți în perioada pubertară, din cauza modificărilor hormonale ce au loc în organism, poate să se scurgă din sfârcuri un lichid lăptos similar laptelui de mamă.