Factori ce reduc eficienţa anticoncepţionalelor

Anumite medicamente şi suplimente pot interacţiona cu anticoncepţionalele, scăzându-le eficienţa, ceea ce duce la utilizarea temporară a unei alte metode de contracepţie.

separator

anticonceptionale_03332900

Avantajele şi dezavantajele anticoncepţionalelor

Folosirea anticoncepţionalelor prezintă anumite avantaje: sunt o metodă eficientă de contracepţie şi au efecte benefice în sindromul premenstrual. Deoarece conţin estrogen şi progesteron, sunt utile în prevenirea osteoporozei, anemiei prin lipsa de fier, acneei, atrofiei vaginale, a sarcinii extrauterine. Însă, ca şi alte medicamente, pot avea efecte secundare care apar de regulă în primele 3 luni de la iniţierea tratamentului: dureri de cap, senzaţie de tensiune la nivelul sânilor, greaţa, uneori vărsături, sângerări vaginale intermenstruale, tromboze la nivelul picioarelor, plămânilor, inimii sau creierului.

femeie-anticonceptionale

Antibioticele, anticonvulsivantele şi antimicoticele

Antibioticele, folosite pentru tratarea infecţtiilor, pot anula acţiunea contraceptivelor, în special cele pentru tratarea tuberculozei sau meningitei. Anticonvulsivantele (antiepilepticele), ca şi medicamentele recomandate tratării tulburărilor de somn, pot scădea eficienţa pilulelor contraceptive. Antimicoticele, folosite în tratamentul infecţiilor cu ciuperci, pot interacţiona şi ele cu anticoncepţionalele sau cu alte medicamente hormonale, ducând la anumite efecte secundare.

anticonceptionale

Antidepresivele şi medicamentele antidiabetice

Antidepresivele pot determina tulburări hormonale care duc la diminuarea eficacităţii anticoncepţionalelor. Dintre medicamentele antidiabetice, poate interacţiona cu aceste pilulele în special pioglitazona.

Alţi factori care anulează efectul anticoncepţionalelor sunt:

  • Vărsăturile şi diareea. Efectul lor scade deoarece sunt eliminate din organism înainte de a fi absorbite în sânge;
  • Grepfrutul conţine o substanţă care blochează absorbţia estrogenilor;
  • Suplimentele nutritive care conţin izoflavone pot reduce eficienţa anticoncepţionalelor orale. Izoflavonele se găsesc în mod natural în boabele de soia.
  • Obezitatea. 

    S-a observat scăderea eficienţei anticoncepţionalelor în cazul femeilor supraponderale sau obeze.

Sursa

Ai planificat deja vacanța de toamnă împreună cu copilul tău?
Articolul anterior
Cum să porți botinele toamna. Inspiră-te de la vedete!
Articolul următor
Alte articole interesante