Fibromul este o excrescenţă benignă (necanceroasă) care se dezvoltă în interiorul cavităţii uterine sau la exteriorul uterului.
Este destul de întâlnit şi poate avea dimensiuni mici sau mari (poate schimba forma uterului). Uneori această excrescență poate împiedică conceperea unui copil, alteori fără să ştii că ai fibrom poți rămâne gravidă, care ulterior poate da complicații.Care sunt cauzele apariţiei fibromului
O identificare clară a cauzei apariției acestei tumori benigne nu oferă specialiştii, dar se crede că apariţia fibromului este legată de nivelul de estrogen şi progesteron (hormoni produşi de ovare). De aceea uneori în timpul sarcinii, când nivelul hormonal este crescut, acestea se dezvoltă mai rapid, devin mai mari, iar după naştere se micşorează în dimensiuni.
Multe femei nici nu bănuiesc că au fibrom, pentru că de multe ori nu prezintă simptome. Uneori când dimensiunile fibromului sunt destul de mari pot apărea simptome ca:
- Sângerări abundente comparative cu menstruaţia, durata fiind de câteva zile, cu eliminări de cheaguri de sânge;
- dureri abdominale;
- dureri în timpul actului sexual;
- presiune în partea inferioară a abdomenului;
- urinare frecventă;
- constipaţie;
- un ciclu neregulat.
Cum poate afecta un fibrom fertilitatea sau sarcina?
În dependență de localizarea fibromului, derivă incapacitatea de a concepe un copil. În unele cazuri, un fibrom poate opri ovul fertilizat să se implanteze în uter. Acest fapt duce la un avort spontan precoce.
Femeile care au rămas însărcinate având fibrom pot fi supuse unor pericole mai târziu. Pot apărea sângerări în timpul sarcinii, dureri pelvine, avort spontan, poziţie incorectă a fătului, astfel încât să fie necesară naşterea prin cezariană, naştere prematură, hemoragii în timpul naşterii.
În mare parte, dacă fibromul nu prezintă pericol, este doar monitorizat pe parcursul sarcinii şi se intervine numai dacă pacienta prezintă probleme serioase de sănătate.
Dar este mult mai bine să previi decât să te supui unui pericol inutil. Repet, este mai bine să fie depistat înainte de a rămâne însărcinată. Se tratează medicamentos sau pe cale chirurgicală, în dependență de mărimea fibromului.
În prezent medicii practică o nouă metodă care este non invazivă, numită embolizarea. Această intervenție nu slăbeşte pereţii uterului, respectiv nu reduce şansa de a concepe un copil. Recuperarea după o asemenea intervenţie durează o zi. De aceea este bine să faci toate analizele înainte de a rămâne gravidă.
Text: Snejana Țugui