Fibroamele reduc șansele conceperii unui copil

Fibromul este o excrescenţă benignă (necanceroasă) care se dezvoltă în interiorul cavităţii uterine sau la exteriorul uterului.

separator
Este destul de întâlnit şi poate avea dimensiuni mici sau mari (poate schimba forma uterului). Uneori această excrescență poate împiedică conceperea unui copil, alteori fără să ştii că ai fibrom poți rămâne gravidă, care ulterior poate da complicații.

Fibroamele scad șansele conceperii unui copil

Care sunt cauzele apariţiei fibromului

O identificare clară a cauzei apariției acestei tumori benigne nu oferă specialiştii, dar se crede că apariţia fibromului este legată de nivelul de estrogen şi progesteron (hormoni produşi de ovare). De aceea uneori în timpul sarcinii, când nivelul hormonal este crescut, acestea se dezvoltă mai rapid, devin mai mari, iar după naştere se micşorează în dimensiuni.

Care sunt simptomele?

Multe femei nici nu bănuiesc că au fibrom, pentru că de multe ori nu prezintă simptome. Uneori când dimensiunile fibromului sunt destul de mari pot apărea simptome ca:

  • Sângerări abundente comparative cu menstruaţia, durata fiind de câteva zile, cu eliminări de cheaguri de sânge;
  • dureri abdominale;
  • dureri în timpul actului sexual;
  • presiune în partea inferioară a abdomenului;
  • urinare frecventă;
  • constipaţie;
  • un ciclu neregulat.

Cum poate afecta un fibrom fertilitatea sau sarcina?

În dependență de localizarea fibromului, derivă incapacitatea de a concepe un copil. În unele cazuri, un fibrom poate opri ovul fertilizat să se implanteze în uter. Acest fapt duce la un avort spontan precoce.

Femeile care au rămas însărcinate având fibrom pot fi supuse unor pericole mai târziu. Pot apărea sângerări în timpul sarcinii, dureri pelvine, avort spontan, poziţie incorectă a fătului, astfel încât să fie necesară naşterea prin cezariană, naştere prematură, hemoragii în timpul naşterii.

În mare parte, dacă fibromul nu prezintă pericol, este doar monitorizat pe parcursul sarcinii şi se intervine numai dacă pacienta prezintă probleme serioase de sănătate.

Dar este mult mai bine să previi decât să te supui unui pericol inutil. Repet, este mai bine să fie depistat înainte de a rămâne însărcinată. Se tratează medicamentos sau pe cale chirurgicală, în dependență de mărimea fibromului.

În prezent medicii practică o nouă metodă care este non invazivă, numită embolizarea. Această intervenție nu slăbeşte pereţii uterului, respectiv nu reduce şansa de a concepe un copil. Recuperarea după o asemenea intervenţie durează o zi. De aceea este bine să faci toate analizele înainte de a rămâne gravidă.

Text: Snejana Țugui

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Păpușile gonflabile vor vorbi cu utilizatorii!
Articolul anterior
Prințul Harry s-a logodit în secret! Vezi cine e norocoasa
Articolul următor