Greţurile de dimineaţă se referă la starea de rău şi senzaţia de vomă pe care unele femei le acuză când sunt însărcinate. Sunt cauzate de creşterea nivelului de hormoni în timpul sarcinii. Deşi greţurile au loc de obicei dimineaţa, ele pot apărea în orice moment al zilei.
Cât durează greţurile de dimineaţă?
Greţurile de dimineaţă sunt obişnuite în primul stadiu al sarcinii. De obicei dispar pe parcurs ce sarcina evoluează, iar cel mai adesea nu mai apar după cel de-al doilea semestru (a patra lună de sarcină). Dar nu există o perioadă fixă deoarece fiecare femeie este diferită şi fiecare sarcină la fel.
Pot afecta greţurile de dimineaţă copilul?
Greţurile de dimineaţa pot afecta sarcina numai în cazul în care nu poţi păstra mâncarea şi fluidele în corp sau dacă începi să pierzi din greutate. Trebuie să consulţi medicul dacă:
-ai pierdut în greutate mai mult de 2 kilograme
-vomiţi sânge (roşu deschis sau negru)
-vomiţi mai mult de 4 ori pe zi
-nu poţi să menţii lichidele în corp mai mult de o zi.
Trucuri pentru a ameliora greţurile de dimineaţă
-mănâncă puţin în timpul meselor pentru a nu fi niciodată sătulă sau să-ţi fie prea foame;
-evită mâncarea picantă sau grasă;
-evită mâncarea a cărui miros nu-ţi place;
-fierul conţinut de vitaminele prenatale pot face rău unor femei. Dacă consideri că greţurile de dimineaţă sunt produse de acestea, consultă medicul pentru a le schimba;
-înainte să te dai jos din pat dimineaţa, mănâncă câţiva pesmeţi pentru a-ţi calma stomacul.
Dacă aceste trucuri nu funcţionează, consultă medicul. Nu uita că greţurile de dimineaţă nu înseamnă că bebeluşul este afectat.