Toxoplasma este o infecție de care se tem femeile gravide, deoarece în majoritatea cazurilor nu prezintă simptome, poate fi contactată uşor şi are repercursiuni grave asupra fătului. Este cauzată de infecția cu un parazit numit Toxoplasma gondi, nu se transmite de la om la om și de obicei nu necesită tratament, decât în cazul persoanelor cu imunitatea scăzută (HIV, SIDA, cancer). Dar este destul de periculoasă dacă este contactată în timpul sarcini.
Sursele de infecţie
Te poți infecta cu acest parazit, dacă ai o pisică în casă, la fel dacă carnea de porc, vită, pasăre infectată nu este pregătită corespunzător sau de la legume și fructe pe care nu le-ai spălat foarte bine, inclusiv de la lapte nepasteurizat. Dacă ai fost însă infectată o dată de Toxoplasma gondi, de obicei nu ma poți fi infectată.
În mare parte, persoanele infectate nu prezintă simptome. În cazul în care apar ele se aseamănă cu simptomatica gripei: febră, dureri musculare, oboseală, umflarea ganglionilor limfatici.
Analizele ce depistează acest parazit
Este bine să faci un test de sânge care să indice prezența/absența toxoplasmei înainte de a rămâne gravidă. Dacă nu ai făcut acest test înainte de sarcină, atunci fă-l în timpul sarcinii. Poate ai avut înainte toxoplasmă și atunci organismul tău a dezvoltat imunitate împotriva acestui parazit. Dacă nu atunci fii foarte atentă la sursele de infecție menționate mai sus.
Ce se poate întâmpla dacă te infectezi în timpul sarcinii?
Peste 50% din pacienții care se infectează cu toxoplazmă în timpul sarcinii, infecția se transmite prin placentă la făt. Cu cât termenul de sarcină este mai mare cu atât riscul de infecție a copilului este mai sporit. Semnele de infecție cu toxoplasmă a nou-născutului sunt aproape nule, cu timpul însă pot apărea probleme legate de auz și văz la copil.
Toxoplasma poate fi tratată în timpul sarcinii?
Desigur medicul îți poate indica un tratament pe bază de antibiotice. Iar dacă copilul s-a născut infectat, tratamentul în cazul său, poate dura până la un an de zile.
Este mai bine să previi infecția cu toxoplasmă
– Spală fructele și legumele bine înainte de a le mânca sau chiar poți să le decojești;
– Spală-te pe mâini cu săpun dacă te-ai tăiat în timp ce curățai de coajă un fruct sau legumă;
– Gătește la temperaturi înalte carnea. Aceasta nu trebuie să arate roz sau să fie suculentă;
– Poartă mănuși dacă te ocupi de grădinărit;
– Evită contactul cu pisicile.
Text: Snejana Țugui