Îngrijirea ochilor, nasului și urechilor nou-născutului este o etapă deosebit de importantă pentru sănătatea micuțului, făcându-se cu multă grijă de către mămici, în așa fel încât să nu fie vătămat în niciun fel.
Pentru îngrijirea ochilor, nasului și urechilor nou-născutului mama trebuie să se asigure că are la îndemână toate cele necesare. Serul fiziologic, soluțiile marine, compresele sterile, aspiratorul nazal sunt obligatorii în aceste momente. De obicei, îngrijirea ochilor, nasului ți urechilor nou-născutului se vor curăța imediat după îmbăiere, atunci când micuțul este destul de relaxat și dă dovadă de multă rabdare.
Ochii nou-născutului se vor șterge cu ajutorul compreselor sterile înmuiate în ser fiziologic. De regulă, mama va proceda la curățarea ochilor de la tâmplă la nas și nu invers. Pentru a nu fi posibilș contagierea cu anumiți agenți bacterieni purtați de un anumit ochi, compresa sterilă folosită la ștergerea unui ochi nu se va folosi și la celălalt.
Urechile se vor curăța cu ajutorul vârfului compreselor sterile. Acesta va fi introdus în urechea externă a nou-născutului și se va proceda la ștergerea sa. Folosirea bețișoarelor de urechi nu este recomandată la copiii mai mici de un anișor și fără recomandarea medicului, putând vătăma urechea. Chiar dacă nou-născutul are ceară, părinții nu trebuie să se alarmeze, fiind constienți de faptul că aceasta protejează destul de mult urechea micuțului, ferindu-l de infecții.
Mai înainte de a trece la curățarea nasului nou-născutului, părinții vor introduce câteva picături de ser fiziologic pentru înmuierea secrețiilor. Abia ulterior, năsucul micuțului va putea fi curațat cu ajutorul aspiratorului nazal. Prin curățarea nasului, nou-născutul va beneficia de o respirație mai bună. Folosirea spray-ului nazal îi va putea crea nou-născutului o anumită sensibilitate și tocmai de aceea nu este recomandat a se folosi fără îndrumarea medicului specialist.