Introducerea terciurilor în regimul alimentar al bebeluşilor

În ultimul timp, specialiştii recomandă începerea diversificării alimentaţiei copilului introducând terciurifără laptede producţie industrială. Cele mai recomandate alimente pentru debutul „pas cu pas” sunt cerealele fără gluten (orez, hrişcă, după care se pot introduce porumbul şi grâul).

separator
Fără titlu-2-Recovered

Introducerea terciurilor în regimul alimentar al bebeluşilor

Cu care terci ar fi cel mai bine să începem diversificarea?

Pentru prima etapă a diversificării, cele mai recomandate terciuri sunt cele fără lapte. Acestea pot fi dizolvate cu lapte matern sau cu lapte pentru copii. În perioada următoare poţi trece la terciurile cu lapte şi gluten (de ovăz, grâu, griş, hrişcă), precum şi la cele combinate.

Pentru copii supraponderali şi cei cu tendinţă spre constipaţie se recomandă piureul de legume în calitate de prim aliment complementar. Este important să începi diversificarea cu piureul de legume pregătit dintr-o singură legumă cu puţine fibre (de exemplu, conopidă, dovleac, broccoli), după care poţi adăuga şi alte legume (varză albă, morcov, dovlecel, cartof şi altele). Trebuie să respecţi un interval de circa o săptămâna pentru introducerea unui nou aliment, ca să poţi observa modul în care bebeluşul tolerează un aliment sau altul.

Brânză de vaci, gălbenuş de ou, carne şi peşte – surse importante de proteină animală, unele substanţe minerale (fier, calciu, fosfor etc.) şi vitaminele А, Е, В1, В2, В6, В12, care satisfac pe deplin necesităţile ridicate ale copiilor după împlinirea a şase luni de viaţă. Prin urmare, acestea sunt adăugate în regimul alimentar al copilului după 6 luni, iar gălbenuşul după 7 luni.

Încercăm să introducem terciul

Medicii recomandă, în repetate rânduri, să începem diversificarea regimului alimentar al bebeluşului cu „alimente solide” sub formă de terciuri pentru copii. Primele terciuri pe care le vei introduce în alimentaţia copilului nu trebuie să conţină gluten – substanţa proteică prezentă în aproape toate boabele cerealelor. Unii micuţi pot manifesta intoleranţă la aceasta. Cerealele care nu conţin gluten sunt orezul, hrişca şi porumbul.

Terciul din cereale reprezintă una dintre principalele surse de carbohidraţi, fibre, fier, seleniu, vitaminele В1, В2, РР şi altele, proteine şi grăsimi. Hrişca este una dintre cerealele cele mai nutritive şi valoroase. Conţine cantităţi mari de proteine, minerale (magneziu, fier, zinc, cupru), vitaminele B1, B2, PP şi fibre, şi nu conţine gluten.

Orezul este cereala cea mai bogată în fibre dietetice. Mulţi părinţi sunt de părerea că orezul „constipă”. De aceea, la pregătirea terciurilor pentru copii în condiţii industriale nu este folosită brizură de orez, iar terciurile devin uşor digerabile şi nu provoacă constipaţie.

Tocmai din acest motiv terciurile NESTLE® din făină de orez sunt recomandate pentru toţi copii, chiar şi celor cu scaun instabil. Terciul din spărtură de orez pregătit în condiţii de casă poate provoca constipaţie.

Fără titlu-2-Recovered

Crupele din porumb conţin aproximativ aceeaşi cantitate de fibre ca şi orezul. Acestea conţin însă mai multe proteine şi un conţinut de câteva ori mai mare de fibre şi fier. Dacă terciurile aglutenice (de orez, hrişcă şi porumb) nu au provocat efecte secundare, puteţi încerca şi terciurile cu gluten (de ovăz şi grâu).

Fulgii de ovăz au o valoare nutriţională ridicată. Acestea sunt bogate în proteine ​​vegetale, substanţe minerale (magneziu, calciu, fier, cupru, mangan, zinc) şi vitamine: В1, В2, РР. Tot în ovăz se regăseşte o cantitate importantă de grăsimi (de 6 ori mai mare decât în alte cereale) şi fibre.

Crupele de gris, obţinute din grâu, conţin puţine fibre. La fel ca şi celelalte cereale, grişul este bogat în proteine ​​vegetale şi amidon. În acelaşi timp, conţinutul de vitamine şi minerale este mai mic comparativ cu celelalte cereale.

Arpacașul și crupele de orz, obţinute din orz, conţin aceeaşi cantitate de amidon ca şi cea crupele de griş, dar cu mult mai multe fibre, relativ bogate în vitaminele В1, В2, РР.

Se recomandă ca în procesul de diversificare a alimentaţiei bebeluşului, să introduceţi terciurile de cereale în următoarea succesiune: orez, hrişcă, porumb, grâu, ovăz, griş. Pentru a întări imunitatea bebeluşului şi pentru a-i asigura o digestie fără probleme, puteţi introduce în regimul acestuia terciuri de cereale cu probiotice şi prebiotice.

Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare, în paralel continuând alăptarea. Nestle susţine această recomandare. Este necesară consultaţia medicului atunci când luaţi decizia despre termenii şi modalitatea de a introduce produse complementare în regimul copilului. Restricţiile de vârstă sunt indicate pe ambalaj.

Articol oferit de Compania Nestle

logowww.nestlebaby.ru

www.nestlebaby.ro

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Vreți show, Felicia Sârbu vi-l asigură!
Articolul anterior
Cele mai elegante rochii pentru soacra și mama miresei
Articolul următor