Larisa Miculeț, medic reabilitolog-pediatru de la Institutul Mamei și Copilului îți oferă câteva sfaturi privind tehnicile de masaj la bebeluși.
“În ceea ce privește nou-născuții, masajul este o modalitate de atingere, o legătură simplă între mamă și copil. Mămicile trebuie să țină cont de faptul că, în această perioadă a vieții copilului, trebuie folosite mai mult manevre de netezire și nu masare propriu-zisă. Mai mult, masajul trebuie început nu înainte de a vă consulta cu medicul kinetoterapeut, reabilitolog sau pediatru”, menționează Larisa Miculeț.
“Nu se masează regiunea de sub genunchi, triunghiul medial al femurului și partea anterioară a regiunii cotului, din motiv că, în această regiune se află vasele și nervii superficiali. Manevrele trebuie efectuate zilnic, aproximativ la aceeași oră, astfel încât să prezinte un “ritual” pentru copilaș”.
Pentru a începe o sesiune de masaj, trebuie să ții cont de următoarele condiții:
1.Mâinile trebuie să fie calde și curate, iar unghiile tăiate. Și numaidecât scoate bijuteriile de pe mâini, acestea pot răni micuțul.
2.Menține temperatura în cameră la 24 – 25 grade.
3.După masaj aerisește încăperea, dar nu lăsa termometrul să indice mai puțin de 22 grade.
4.Se recomandă efectuarea masajului la 40 – 60 min. după alimentarea copilului sau înaintea mesei.
5.Copilul în primul an de viață „respiră cu pielea”. De aceea, nu este de dorit să folosești în timpul masajului diverse loțiuni pentru corp. Acestea pot provoca reacții adverse.
Citește în continuare sfaturile medicului specialist în articolul Cum facem masaj bebelușului?