Sunt foarte frecvente cazurile în care copiii, în primul an de viață, suferă de anemie feriprivă. Cauza deficitului din organism a acestui microelement valoros – nu constă doar în regimul incorect de alimentație al copilului, ci și în nivelul redus a capacității de asimilare a fierului din produsele alimentare.
De regulă, consecințele pot fi diferite de la slăbirea sistemul imunitar, reducerea activității și pînă la apariția alergiilor. Este foarte important ca părinții să găsească o modalitate de a corecta regimul alimentar al copilului, pentru a asigura aprovizionarea organismului în creștere cu cantitatea de fier necesară pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului.
Cauzele deficitului de fier
În primele 6 luni de viață, organismul copilului asimilează o cantitate suficientă de fier din laptele matern – alimentația ideală pentru nou-născuți. Dar cînd acesta atinge vîrsta de 6 luni, cantitatea de fier din laptele matern se reduce, iar necesitatea acestui microelement crește, aceasta fiind cauza deficitului de fier în organismul în creștere (din punct de vedere științific această stare se numește anemie feriprivă).
Din primele zile de viață, organismul copilului se dezvoltă rapid, prin urmare acesta are nevoie de multe substanțe nutritive și oxigen. Conținîndu-se în sânge, fierul contribuie la transferul oxigenului de la plămâni către toate țesuturile, organele și sistemele organismului. Transportarea nemijlocită a oxigenului către fiecare celulă este realizată de hemoglobină – un lanț proteic special care intră în compoziția sîngelui. Deficitul de fier provoacă alimentarea insuficientă a organismului cu oxigen. În consecință – scade imunitatea, sporește starea de oboseală. Mai mult decât atît, anemia feriprivă este deosebit de periculoasă la vârsta de 3 ani, în perioada de formare activă a creierului și sistemului nervos. Consecințele deficitului de fier la această vârstă sunt încetinirea creșterii și dezvoltării neuropsihice.
Pentru stabilirea unui diagnostic exact este necesară consultarea medicului și efectuarea analizei de sînge. Este foarte importantă identificarea și compensarea deficitului de fier în faza timpurie, ceea ce va permite bebelușului Dvs. să crească sănătos și energic.
Prevenirea și compensarea deficitului de microelemente
Un regim alimentar variat și echilibrat este componenta cea mai importantă în prevenirea deficitului de fier. Începînd cu vîrsta de 6 luni, se recomandă introducerea cărnii (sub formă de piure monocomponent) în regimul alimentar al bebelușului. Una dintre cele mai optime opțiuni de diversificare a meniului cu carne este hrana pentru copii marca GERBER®, una din avantajele principale ale căreia este lipsa de aditivi alimentari, inclusiv a sării, anume din acest considerent este numit piure monocomponent. Compania vă pune la dispoziție o gamă variată de produse din carne: pui, curcan, mieluț, purceluș, vițeluș, vită. Carnea este o sursă foarte bogată de microelemente, în special de fier, iar asimilarea acestor microelemente este mai ridicată anume din produsele din carne decît în cele din legume, fructe și cereale.
În majoritatea cazurilor, un regim alimentar corect și echilibrat, care include carnea și produsele bogate în substanțe nutritive, permite nu doar compensarea carenței, dar și prevenirea apariției deficitului de fier la copil.
În copilăria timpurie, simptomele anemiei sunt mai puțin vizibile, de aceea este foarte important să fiți vigilenți în privința regimului alimentar al bebelușului și să mergeți regulat la control în policlinica Dvs.