Statisticile oficiale arată că anul trecut circa 25 de mii de gravide (61% dintre gravide) au suferit și de alte maladii, decât cele asociate sarcinii. În consecință, aproximativ 3.400 dintre gravide au pierdut copilul, suferind un avort spontan, iar altele au avut complicații la naștere, scrie e-sanatate.md.
Cele mai frecvente complicații la naștere sunt hemoragiile, complicațiile generate de hipertensiunea arterială, preeclampsie, eclampsia și rupturi la naștere. Mai exact, potrivit datelor oficiale, anul trecut 180 de gravide au avut hemoragii în timpul nașterii, iar 1.100 – au dezvoltat complicații generate de dereglările tensiunii arteriale.
În aceeași perioadă, 800 de femei au suferit complicații generate de preeclampsie și eclampsie. Potrivit medicilor, preeclampsia este aceeași toxemie gravidică, care debutează în a doua jumatate a sarcinii. Aceasta se manifestă prin edeme la nivelul picioarelor, gambelor și mâinilor. Eclampsia este ultima fază a preeclampsiei și se manifestă prin convulsii, poate cauza comă sau chiar decesul mamei și copilului. Preeclampsia face dificilă alimentația suficientă cu sânge a placentei, ceea ce duce la nașterea unui copil cu greutate mică. Patologia este una dintre cauzele care generează naștere prematură. Principalii factori de risc pentru această afecțiune sunt hipertensiunea, antecedente de preeclampsie, obezitate, istoric personal de diabet, boli renale și alte maladii cronice.
Sursa: e-sanatate.md