În ultimele decenii se observă o întinerire a bolii varicoase. Dacă cu 10-20 de ani în urmă varicoza se manifesta în a doua, a treia decadă de viață, acum, aceasta poate fi întâlnită și la copiii de 6-7 ani. În mare măsură, apare din cauza modului sedentar de viață, a alimentației incorecte. Factorul ereditar, nu face nici el excepție. Despre cauze, simptome şi tratamentul bolii varicoase află de la Ruslan Cemirtan, chirurg vascular, Secția Chirurgie vasculară, Spitalul Clinic Republican.
Femeile care au dezvoltat varice în perioada sarcinii, în 50 la sută dintre cazuri acestea vor rămâne și vor progresa, necătând la întreruperea fiziologică a sarcinii.
Există mai multe recomandări în ceea ce privește tratamentul profilactic al insuficienței venoase cronice.
1. Mișcarea – exercițiile fizice, gimnastica curativă. Toate acțiunile care duc la creșterea flexelor și extensiilor articulației gleznei și, astfel, la mobilizarea mușchilor gambei.
2. Practicarea înotului, care, de altfel, este un tratament de excepție în acest sens.
3. Purtarea ciorapilor elastici, a pansamentului compresiv. Este accesibil în farmaciile din ţară.
4. Plasarea picioarelor în poziție orizontală. Executarea mișcărilor de flexie și extensie în gambe, pentru a descărca picioarele de sângele venos.
5. Poziția în somn. Este recomandat, mai cu seamă în trimestrul II și III de sarcină, ca mămica să doarmă pe partea stângă, deoarece venele profunde care colectează sângele din ambele picioare în zona bazinului mic, formează un singur vas care duce spre inimă. Anatomic, vasul este amplasat pe partea dreaptă a coloanei vertebrale. Dacă adoptăm o poziție pe partea stângă în timpul somnului, reducem astfel factorul de compresie a acestui vas comun magistral, micșorăm staza sângelui venos.
Simptomele care bat alarma:
- Disconfort în membrele inferioare
- Senzația de greutate în picioare
- Crampe musculare
- Edeme în regiunea gleznelor
- Sunt vizibile varicele.
În aceste cazuri putem vorbi de boala varicoasă, care, în cazul femeilor însărcinate, este un mecanism de adaptare. Din motiv că e vorba nu doar de un singur organism, dar de cel puțin două, la femeia însărcinată crește treptat volumul sângelui circulator – lucru absolut normal, prevăzut de natură. Să nu crească tensiunea arterială pe fon de mărire a cantității de sânge circulant, se declanșează diferite mecanisme de compensare, unul dintre ele este relaxarea peretelui venos, dilatarea lui și creșterea capacitanței venelor. În majoritatea cazurilor, după naștere, dacă e vorba de telangiectazii (vene cu diametru mai mic de 1 mm) sau vene reticulare (dimensiune: 1-3mm) situația revine la normal. Ceea ce nu poate fi spus cu siguranță în cazul venelor varicoase (dimensiune ≥ 3 mm).
Alimentația și boala varicoasă
Nu există o corelație strânsă între modul de alimentație și prevalența bolii varicoase. Dar, în general, sunt indicate legumele și fructele – produsele care conțin fibră vegetală. În primul rând, acestea inhibă procesele degenerative și inflamatorii la nivelul peretelui venos pe de o parte, pe de altă parte – sunt menite să prevină constipația, unul dintre factorii care pot să inducă apariția bolii varicoase.
Ce tratamente recomandă medicul Ruslan Cemirtan, află din articolul: Varicoza – inamicul pe care îl poți ține la distanță