Săptămâna aceasta, Comisia Parlamentară de profil a organizat consultări publice cu părinții privind problema alimentației din grădinițe. Deoarece anunțul cu ședința a fost publicat doar pe site-ul Parlamentului Republicii Moldova, fără ca intenția autorităților să fie mediatizată, pe larg, în presă, la consultările publice au venit doar cinci părinți din toată țara.
Membrii Grupului Părinților Solidari s-au autosesizat pe seama acestui subiect, atunci când în presă au apărut o informație eronată, precum că părinții nu ar fi fost interesați de a participa la aceste consultări publice, deoarece, indirect, nu le-ar păsa de felul cum sunt alimentați copiii în grădinițe și școli.
În situația dată, părinții GPS, au simțit nevoia să limpezească lucrurile. Aceștia spun că, de fapt, autoritățile sunt cele care nu au dorit ca, la aceste dezbateri publice, să participe un număr cât mai mare de părinți, având în vedere că acestea au plasat anunțul doar pe site-ul Parlamentului, fără a transmite un comunicat de presă instituțiilor media din țară, menit să informeze părinţii, așa cum se cuvine.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Grupul Părinților Solidari, nemulţumit de modul în care autorităţile gestionează problema alimentaţiei copiilor în instituţiile de învăţământ, a adresat o scrisoare deschisă Parlamentului, intenționând, totodată, să aducă la cunoştinţă, tuturor părinţilor, anumite detalii:
,,STIMAȚI PARLAMENTARI!
Suntem un grup de părinți, ai căror copii frecventează grădinițele de stat din Chișinău. Deja s-a împlinit un an de când am început a alerta autoritățile despre neregulile din domeniul alimentației copiilor din școli și grădinițe. În timp ce autoritățile locale ne dădeau asigurări că totul e în regulă și pretențiile părinților sunt nefondate, s-a depistat că problemele ar fi cu mult mai grave decât ne-am fi putut închipui, dovedindu-se că copiii sunt alimentați cu produse necalitative, nerecomadate copiilor, ba chiar si cu produsele alterate. S-a mai dovedit și faptul că copiilor la propriu li se ia „bucățica de la gură”, prin organizarea licitațiilor trucate, cu preturi majorate artificial, pentru că pentru funcționarii publici banul e mai important decât sănătatea a mii de copii.
Deși batem alarma de un an, nu putem obține ca copii noștri, locuind într-o țară agrară, să aibă sistematic fructe și legume proaspete pe masă. Deși avem atâtea organe și autorități abilitate să supravegheze siguranța alimentară a micuților – ANSA, Centre de Sănătate Publice, Ministere și direcții, pe masa copiilor noștri ajung alimente necalitative, alterate și cu termenul expirat. Deși sunt declarate transparente și publice, achizițiile alimentelor pentru școlile și grădinițele din RM sunt in continuare netransparente și reprezintă surse de îmbogățire pentru unii, iar pentru copii noștri surse de boli digestive și spitalizări. Deși copii și tânăra națiune ar trebui să fie considerată Prioritate în stat, educatorii, profesorii, dădacele și bucătarii, precum și alți lucrători din această sferă sunt puși sub limita supraviețuirii, fiind remunerați cu salarii mizere și sunt nevoiți să stea cu mâna întinsă la părinți.
Chiar dacă deja mai mult de doua luni se discuta in Comisie Parlamentara problemele alimentației copiilor, realitatea rămâne a fi dura. Astfel, opinia publică nu cunoaște ce se întâmplă în dosarul licitațiilor trucate. Cu toate că raportul grupului de lucru din cadrul Primăriei Chișinău a stabilit multiple încălcări și deficiențe în activitatea DETS sectoriale, dar și a Direcției Generale Educație Tineret și Sport din Chișinău, nici o persoană nu a fost sancționată disciplinar sau eliberată din serviciu pe motivul încălcărilor comise sau a incompetenței în serviciu.
Chiar dacă s-a vorbit atât despre prețuri majorate în cadrul licitațiilor trucate, 3 din cele 5 DETS sectoriale nu au publicat contractele propriu zise, pentru ca societatea civilă să se convingă că practica licitațiilor trucate e depășită.
Și pe final, la 07 februarie 2016, ați „organizat” consultări publice pe marginea problemei alimentației din grădinițe cu…5 părinți . Aceste consultări publice au fi fost anunțate din timp de către reprezentanții Parlamentului, dar unde? Oare chiar sincer considerați că părinții verifică zilnic pagina web a Parlamentului? S/au prezentat doar 3 părinți de la Orhei, o bunică din Chișinău și încă o mămica și mare a fost dezamăgirea membrilor comisiei…. În așa situații apar următoarele întrebări:
- S-a dorit cu adevărat ca părinții să fie prezenți la aceste discuții?
- Pentru câte persoane a fost organizată ședința?
- În ce moduri au fost informați părinții?
- Cum a fost asigurată reprezentativitatea părinților în dependență de zona în care locuiesc, tipul de instituții frecventate de copii, etc?
Astfel rugăm, chiar insistăm să fie repetată ședința cu părinții, pentru a avea posibilitatea de a ne expune toate doleanțele. Cerem ca data, ora și locația evenimentului să fie anunțată din timp în presă, pe rețelele de socializare, dar nu doar pe pagina online a Parlamentului.
Grupul de inițiativă Părinți Solidari si comunitatea de părinți Ask a Mom”.
Pentru a arăta că părinților le pasă de problema alimentației din grădinițe și școli, GPS a publicat o imagine pe pagina sa de socializare, foto de la întâlnirea părinților cu Primarul Dorin Chirtoacă, ce a avut loc la Pretura Ciocana, în data de 8 februarie 2017, tema discuției fiind alimentația copiilor din instituțiile de învățămînt.
,,La Ciocana sunt cei mai activi păriniți, mai ales dacă sunt anunțați despre întruniri”, a specificat Grupul Părinților Solidari.