În Moldova, doar 18% dintre tați asistă la nașterea bebelușilor. Cum se explică fenomenul?

Chiar dacă specialiștii afirmă că sprijinul moral al taților este foarte important pentru menținerea armoniei în familie, în Moldova asistarea tăticilor la naștere nu este o practică promovată, precum acest lucru se întâmplă în alte țări dezvoltate. În țara noastră, potrivit unui raport, acestui gest se împotrivesc în primul rând femeile, nu pentru că tații nu și-ar dori să asiste la acest eveniment important din viața lor.

separator
cc

În 30% din situații, femeile nu și-au dorit ca bărbații să asiste la naștere. În 20% dintre cazuri, bărbați au declarat că medicii nu le-au permis accesul în sala de naștere, iar alți 17% au afirmat că nu există o astfel de practică în regiunea lor, comunică e-sanatate.md.

Tot așa, în Moldova, bărbații nu au obiceiul să-și însoțească soțiile la medic în timpul sarcinii. Doar 23% dintre ei și-au însoțit femeia la specialist.

Medicii, la rândul lor, interpretează datele conform propriilor experiențe și spun că bărbații nu sunt pregătiți psihologic ca să asiste la naștere.

În Capitală, sunt înregistrate cele mai multe situații când tații decid să asiste la nașterea pruncilor. De exemplu, la Florești, în luna ianuarie, din cele 40 de nașteri, doar o femeie s-a bucurat de sprijinul moral al soțului ei.

„În primul rând, doar un procent mic de bărbați își doresc să asiste. Din 100 de nașteri, doar zece tați vor să sprijine mama. Jumătate dintre aceștia nu rezistă până la finalul nașterii. De obicei, sunt mai rezistenți cei care au mers la instruire și știu cum să se comporte în sala de naștere”, susține Ion Vasilcov, șeful maternității de la Florești.
,,În multe cazuri însă bărbații sunt plecați în străinătate și femeile nasc fără să fie asistate de cineva”, afirmă Silvia Antoniu, medic ginecolog-obstetrician la maternitatea din Leova.

Pe de altă parte, medicii spun că, la naștere, poate asista oricare altă persoană în care viitoarea mamă are încredere că o va ajuta. Decizia o ia femeia care naște.

Pentru ca tații să poată asista la naștere, în cadrul Centrelor Medicilor de Familie sunt create școli pentru mămici, pe care le pot frecventa viitorii părinți. Aici, soții au posibilitatea să discute cu medicii de familie, psihologii, dar și ginecologii-obstetricieni privind comportamentul pe care trebuie să-l adopte odată cu venirea pe lume a bebelușului.

Datele raportului mai arată că din 677 de bărbați care au răspuns întrebărilor din chestionar, 28% dintre ei și-au însoțit soțiile la maternitate, însă până în sala de așteptare. Alți 25% au preferat să aștepte vestea cea mare acasă. 16% au declarat că în acel moment se aflau la serviciu, iar 11% erau plecați în străinătate.

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

LG a adus Crăciunul și circul mai aproape de copiii din școlile-internat
Articolul anterior
Carla’s Dreams a lansat piesa ”Antiexemplu”. Fanii spun că va fi hit!
Articolul următor