Legea privind plata indemnizațiilor unice și lunare la nașterea copiilor a suferit mai multe modificări. Pe lângă faptul că indemnizația unică va constitui anul acesta 5300 lei, guvernul a decis alocarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului până la 2 ani, pentru persoanele neasigurate, comparativ cu 1,5 ani, cum era până acum. Vezi ce alte shimbări au survenit în acest sens.
Cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea copilului va fi aprobat anual de Guvern, conform datelor Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
De la 1 ianuarie, indemnizaţia unică la naşterea copilului se va stabili în sumă egală cu valoarea monetară a coşului minim de bunuri necesare la naştere. Cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea copilului va fi aprobat anual de Guvern, conform datelor Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care a stabilit pentru anul acesta suma de 5300 de lei, scrie sputnik.md.
Totodată, persoanelor neasigurate li se va acorda timp de doi ani indemnizația pentru îngrijirea copilului, comparativ cu 1,5 ani, cum era până acum.
Pentru prima dată, este instituită indemnizaţia lunară de suport pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulţi copii născuţi dintr-o singură sarcină. Aceasta va constitui 50 % din mărimea indemnizaţiei lunare prevăzută pentru persoanele neasigurate și va fi stabilită pentru fiecare copil suplimentar.
La fel, va fi plătită indemnizaţia lunară pentru întreţinerea copilului aflat sub tutelă/curatelă, pentru copiii rămaşi fără ocrotire părintească permanentă și temporară, precum și pentru copiii adoptaţi.
Tinerii care la împlinirea vârstei de 18 ani deţin statutul de copil rămas fără ocrotire părintească și îşi continuă studiile vor primi o indemnizaţie pentru continuarea studiilor.