British Transplantation Society, organismul principal din Marea Britanie care gestionează transplanturile, a inițiat o campanie prin care vrea să covingă femeile însărcinate, ale căror copii sunt depistați cu grave malformații, să nu renunțe la sarcină. Dar doar pentru ca, după naștere, bebelușilor să le fie prelevate organele.
Câțiva medici din Regatul Unit spun că au găsit soluția la carența de organe: vor să le convingă pe femeile însărcinate, ai căror fetuși au dezvoltat diverse patologii în prima fază a sarcinii, să nu avorteze. Și să permită astfel Serviciului Sanitar Național să recolteze organele copiilor și să le folosească.
Informația, publicată de tabloidul Daily Mail, a provocat deja polemici aprinse. Inițiatorii acestei „soluții” criminale, reuniți într-o conferință medicală de la Glosgow, membri ai British Transplantation Society, au susținut că, în ultimii doi ani, în Regatul Unit doar 11 copii sub vârsta de două luni, au devenit „donatori de organe”. Inițiatorii campaniei cred însă că, odată cu implementarea acestei practici, numărul „bebelușilor donatori” de organe va crește substanțial.
Unul dintre susținători, chirurgul Niaz Ahmad, medic la Spitalul Universitar St James din Leeds, a afirmat: „Suntem în fața unei surse importante de organe la nivel național”, iar medicii din toată Marea Britanie trebuie să fie informați că există posibilitatea recoltării unui număr mai mare de organe.
Posibilitate dată de drama unor mămici, ai căror copii au fost diagnosticați în prima fază a sarcinii cu o malformație congenitală a creierului numită anencefalie. Și, spun medicii britabici, acest diagnostic grav, care poate fi aflat la fătul de 12 săptămâni, echivalează cu zero șanse de supraviețuire.
Dar, conform propunerii medicilor, mamele ar trebui să ducă sarcina până la capăt și, după ce medicii constată moartea bebelușului, să se treacă la prelevarea de organe.
De reamintit că, anul trecut, în Regatul Unit, au fost modificate regulile privind prelevarea de organe, astfel încât medicii au primit undă verde să preleveze organe de la nou-născuți. Presa a scris despre primul caz de acest fel din Regatul Unit, când medicii auau prelevat rinichii și ficatul de la un nou-născut de șase zile.
Transplante de organe de la nou-născuți sunt realizate in prezent în Statele Unite, Germania și Australia.