Răul pe care îl facem fără să ştim copiilor noştri

Până la 12 ani copilul nu învaţă deloc din critică, ci doar din feed-back pozitiv, pentru că nu are structurile cerebrale necesare ca să proceseze informaţia în sens invers, iar cei care reuşesc cel mai bine în viaţă sunt copiii de 7 şi 8, nu premianţii de 9 şi 10, afirmă Sorina Petrica, psiholog clinician şi psihoterapeut de formare cognitiv comportamentală.

separator
gandul.md-copii

Într-un interviu acordat Ziare.com, Sorina Petrica a atras atenţia asupra erorilor frecvente şi grave pe care părinţii, chiar animaţi de cele mai bune intenţii, le fac în educaţia copiilor lor pentru ca nu înţeleg nevoile reale ale acestora.

Iar multe dintre aceste erori sunt consecinţa faptului că părintele nu îşi înţelege propriile emoţii sau este prizonierul propriilor traume: „Noi ne vom afecta copiii în zone în care am fost afectaţi”.

Care sunt cele mai frecvente şi mai neconştientizate greşeli ale părinţilor în raport cu copiii lor?

Una dintre erorile tipice este că reacţionează la greşeala copilului prin retragerea afecţiunii. Când copilul greşeşte, cel mai adesea părintele pune distanţa fizică şi emoţională între el şi copil, nu mai priveşte copilul la fel, nu-i mai zâmbeşte, nu-i mai vorbeşte.

Copilul învaţă în acest mod să se identifice cu greşeala, să simtă ruşine şi îşi formează în timp convingerea ca e „defect”. Iar copilul care trăieşte frica de eşec trăieşte şi spaima de a nu fi abandonat.

Care e raspunsul corect la greşeala copilului?

Copilăria se asociază cu un proces intens de învăţare. Orice proces de învăţare implică în mod automat greşeala. Aşa că răspunsul corect este cel în care părintele subliniază ce a reuşit copilul să facă, oferind în acelaşi timp sprijin pentru exersarea aspectelor care mai au nevoie de exerciţiu pentru a fi învăţate.

De exemplu, un copilul smulge jucăria din mâna altui copil. În faţa acestui comportament părintele trebuie să vadă ce abilitate îi lipseşte copilului, ce abilitate trebuie să-i construiască pentru ca acest comportament să dispară. În cazul nostru abilitatea necesară este să formuleze cererea de a primi jucăria.

Dar, atenţie!, învăţarea comportamentală nu se produce pe loc, are nevoie de multă practică, de mult exerciţiu. Trebuie oferite multe contexte în care copilul să fie încurajat să folosească alternativa comportamentală corectă fără să fie pedepsit pentru că nu o face. Dacă va fi pedepsit şi criticat, îşi va pierde motivaţia de a exersa comportamentul respectiv.

Un copil are nevoie de o lună de zile pentru a învăţa o abilitate simplă, precum formularea unei cereri, şi a o aplica apoi spontan. Părintele trebuie aşadar să acţioneze mai mult şi să vorbească mai puţin.

Există un moment când pedeapsa devine totuşi necesară?

Pedeapsa nu este eficientă. Nu îl învaţă pe copil ce trebuie să facă într-o situaţie viitoare. Pedeapsa este orice acţiune a părintelui care sancţionează un comportament greşit fără a avea legatură cu acesta. Şi când copilul nu vede legătura logică între cele două, pedeapsa afectează relaţia şi facilitează lupta de putere cu părintele.

Dacă sancţiunea are legatură cu comportamentul, ea îi dezvoltă gândirea la consecinţe: dacă smulgi jucăria, ea rămâne la celelalt copil. Această legătură logică între ceea ce face şi ce primeşte reprezintă baza disciplinării.

Aţi invocat critica. Este o eroare?

Până la 12 ani copilul nu învaţă deloc din critica, pentru că nu are structurile cerebrale necesare ca să proceseze informaţia în sens invers. Deci până la 12 ani copilul nu învaţă decât din feed-back pozitiv. Asta înseamnă să scoţi în evidenţă ce a reuşit să facă. Axându-ne pe reuşite, îi creştem motivaţia de a exersa.

Când criticăm copilul în fazele incipiente ale învăţării îi distrugem încrederea în el şi îi afectăm motivaţia de a mai face. De aici scade exerciţiul şi automat performanţa rămâne slabă.

Vine părintele şi spune: copilului meu nu-i place să deseneze. Dacă mergi înapoi descoperi că atunci când copilul a pus mâna pe creion a fost criticat pentru diverse lucruri, i-au fost evidenţiate nereuşitele. Copiii, când nu mai au motivaţie, îşi retrag efortul investit într-o sarcină: nu vreau, nu ştiu. Şi ca adult, dacă în fiecare zi ţi se arată doar ce ai făcut prost, te laşi de meserie.

Câtă importanţă trebuie acordată notelor de la şcoală?

E o mare eroare să valorizezi copilul în principal în funcţie de notă. În timp, copilul învaţă să îşi ia valoarea dintr-o singură sursă. Nota nu este totul în controlul unui copil. Contează şi felul în care s-a simţit când a fost evaluat, felul în care s-a simţit profesorul, locul evaluării cu toţi factorii distractori.

Apoi performanţa e variabilă, ea nu spune nimic despre valoarea personală a copilului, ci despre ceea ce a putut să facă în momentul respectiv.

Notele sunt un instrument, care arată ce a reuşit copilul şi ce mai are de făcut, nu un instrument de valorizare. Se recomandă ca niciodată recompensele să nu fie condiţionate de performanţa şcolară.

Studiile arată că nu copiii de 9 şi 10 se vor adapta cel mai bine la viaţa adultă, ci aceia de 7 şi 8. Premianţii fac din şcoală miza vieţii lor şi, dacă ceva se întâmplă, clachează. Ceilalţi se ocupă şi de şcoală, dar şi de viaţa lor socială, emoţională, interacţionează mai bine, învaţă să-şi gestioneze mai bine emoţiile. Abilităţile sociale şi emoţionale nu se învaţă prin vorbe, ci prin exerciţiu.

Sursa

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Filipp Kirkorov deschide un magazin în Belarus!
Articolul anterior
Măști pentru părul ars de soare!
Articolul următor