Ședințe cu părinții în mai multe grădinițe din Capitală! Managerii aduc argumente pentru care copiii ar trebui să ia vacanța de 42 de zile în vară

Problema vacanței de 42 de zile de vară pentru copiii care frecventează grădinițele din Capitală a revenit pe agenda zilei. Mai mulți părinți susțin că au fost recent invitați la ședințe, unde managerii grădinițelor aveau obligația de a le aduce la cunoștință argumentele autorităților pentru care copiii ar trebui să stea acasă pe timpul verii. Decizia îi pune într-o situație dificilă pe părinții care nu au unde își lăsa copiii, și nici cu cine îi lăsa, în momentul în care vor trebui să meargă la serviciu.

separator
17360593_10212061757395592_274709848_n

Pe de altă parte, regulamentul elaborat de Ministerul Educației, care încă nu a intrat în vigoare, prevede că pe timp de vară grădinițele nu vor funcționa circa 42 de zile. Între timp, părinții au inițiat și o campanie împotriva închiderii grădinițelor pe timp de vară, „Unde copiii contează – grădinițele activează”.

În noul Regulament de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie, care va fi publicat în Monitorul Oficial după ce va fi examinat și avizat de Ministerul Justiției, scrie că „Instituţiile de educaţie timpurie funcţionează continuu, pe durata întregului an, cu o vacanță  de 42 zile calendaristice în perioada de vară (1 iunie-31 august), timp în care se realizează lucrări de igienizare, de reparaţii curente și/sau capitale sau dezinsecţie cu acordarea concediilor personalului instituției conform Codului muncii. Instituțiile de educație timpurie își sistează activitatea și în perioada sărbătorilor legale”.

Deși regulamentul nu a intrat în vigoare, părinții au fost invitati deja la ședințe pentru a fi informați cu privire la „scrisoarea Ministerului Educației privind informarea/consultarea din instituție referitor la perspectiva sistării activității instituției pe 42 de zile în perioada vacanței de vară 1 iunie – 31 august 2017”.

Iată ce argumente au invocat autoritățile atunci când au decis să închidă grădinițele pe timpul verii:

  1. Per total pe țară, în perioada de vară se micșorează drastic frecvența copiilor – sub 50% (este vacanța elevilor și parinții folosesc această oportunitate de a micșora cheltuileile legate de grădiniță, pleacă în concedii de vacantă cu toată familia sau îi trimit pe copii la bunei etc.). În  municipiul Chișinău frecvența medie a copiilor în perioada de vară a anului 2016 a constituit per total 51%, dintre care doar 1 % – pe motiv de boală. Iar instituția lucrează la capacitate maximă.
  2. În aproape toate raioanele cadrele didactice nu sunt salarizate deloc sau, daca și sunt salarizate, apoi nu și integral, pentru înlocuiri pe perioada concediilor colegilor, dar sunt obligate să substituie colegul, contrar Codului Muncii. Majoritatea APL nici nu planifică resurse financiare pentru înlocuiri – din lipsa acestora, de cele mai multe ori. Problema este mai acută în cazul bucătarilor (mai ales a bucătarilor-șefi care ei singuri sunt responsabili pentru prepararea hranei). În lipsa unei vacanțe pentru întreg personalul, managerii de grădinițe recurg la încălcări de legislație pentru a înlocui un anume post, pentru care fapt sunt sancționați.
  3. Personalul din instituțiile de educație timpurie au și ei copii (și nu doar de grădiniță), pe care vor/trebuie să îi ducă la mare, la munte în perioada de vară, să fie împreună cu toată familia.
  4. În perioada de vară, chiar daca grădinița lucrează, se fac reparațiile curente, miros de vopsea, care este toxică (după cum ne informează specialiștii care au studiat vopseaua ce se comercializează în Republica Moldova) praf, zgomot etc. – și asta in prezența copiilor.
  5. Perioada de vară este cea mai optimă pentru a organiza vacanța și din perspectiva dezvoltării copilului – aceasta este perioada când creierul uman, inclusiv al copilului mic, se odihnește. Ritmul bilogic al creierului și viteza de formare a circuitelor neuronale dintre celulele nervoase, care asigură învățarea productivă, este mai mare în perioada toamnă-iarnă-primăvară, iar mielinizarea circuitelor neuronale este mai rapidă și asigură stocarea unui volum mai mare de informație și păstrarea acesteia în memorie pe perioade lungi de timp. Respectiv, rezultatele învățării/dezvoltării copilului sunt mai bune și mai evidente. Închiderea grădinițelor în această perioadă, așa cum se face actualmente de către primării, inclusiv în câteva perioade, periclitează procesul normal de dezvoltare al copiilor.
    Anume din aceste considerente curricula preșcolară nu prevede activități educative propriu-zise vara, cu excepția celor de asanare și întremare a sănătăți (apă, soare, mișcare), alimentație, somn și disctracții. În rest, copiii stau în zăpușeala nemaipomenită a încăperilor închise, fără aer condiționat și ventilație adecvată (pentru a reduce riscurile îmbolnăvirilor din cauza curentului).  Grădinițele se transformă din instituții educaționale în instituții totalmente de îngrijire și protecție socială. Or, grădinița nu trebuie privită exclusiv ca un serviciu de protecție, ci, în primul rând, unul de educație.
  6. Actualmente, multe primării sistează activitatea instituției de educație timpurie la proprie dorință, pe diverse perioade, de câteva ori pe an, și toamna, și iarna, și primăvara, pentru 1-2 săptămîni, întrerupând procesul educational și îngrădindu-i personalului din grădiniță dreptul de a se folosi de concediul sindical la decizia proprie, inclusiv concediul integral.
  7. Așa cum toată lumea, cu mici excepții, merge în vacanțe vara (în mare parte din considerentele expuse la pct.5), instituirea vacanței în grădinițe în perioada de vară este și o măsură de responsabilizare a părinților vizavi de creșterea și educația propriilor copii; aceasta le va permite familiilor să fie mai aproape de copiii lor, să meargă în vacanțe împreună și să se bucure unii de alții un timp mai îndelungat decât doar în zilele de sâmbătă-duminică. Ca și adulții, copiii au și ei nevoie de vacanțe și le plac vacanțele.

sursa foto: unimedia.info

Elevii claselor primare vor putea primi abonamentele de călătorie anuale săptămâna viitoare

Primarul Capitalei, Ion Ceban, anunță că până la sfârșitul săptămânii curente, 35 de mii de abonamente pentru elevii claselor 1-4 vor fi repartizate la toate instituțiile de învățământ, iar elevii vor intra în posesia acestora începând cu săptămâna viitoare.

Totodată, edilul Capitalei anunță că de mâine, 6 iulie, vor fi disponibile în vânzare alte 20 mii de abonamente de călătorie de tip G-6, pentru călătorii generali, cu perioada de valabilitate de 6 luni, aceste abonamente fiind cele mai solicitate de către călători.

„Prețul acestora este de 972 lei și vor fi accesibile în toate punctele de vânzare anunțate anterior – rețeaua „Moldpresa” și parcurile de autobuze și troleibuze. 

Stocul de abonamente pentru 1 lună și 3 luni este suficient.

Iată unde pot fi procurate abonamentele în funcție de categoria de beneficiar:

Călătorii generali, studenții și elevii claselor 5-12 procură abonamentele pentru călătorie la punctele de vânzare din rețeaua „Moldpresa” și la parcurile de troleibuze și autobuze.

Pentru a beneficia de facilități, studenții și elevii prezintă carnetul de student/elev.

Elevii claselor 1-4 vor ridica abonamentele anuale în cadrul instituțiilor de învățământ în care studiază. Până vor primi abonamentele, aceștia vor circula gratuit.

Pensionarii, dar și celelalte categorii de populație care beneficiază de călătorii gratuite, conform legislației în vigoare, vor călători gratuit în transportul public, la prezentarea documentului permisiv.

Personalul din domeniul medical, care activează în instituțiile medicale municipale, solicită abonamentele de la instituțiile în care activează.

Personalul din domeniul învățământului, care activează în instituțiile municipale, solicită actul permisiv la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, în baza căruia pot procura abonamentul cu preț redus de la Regia Transport Electric Chișinău.

Capii de familii monoparentale solicită actul permisiv la Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în baza căruia vor procura abonamentul cu preț redus de la Regia Transport Electric Chișinău.

Familiile cu mulți copii (3 și mai mulți copii minori) solicită actul permisiv la Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în baza căruia vor procura abonamentul cu preț redus de la Regia Transport Electric Chișinău. 

Agenții economici vor face comandă prealabilă la Regia Transport Electric Chișinău, până în data de 10 a fiecărei luni, care precedă perioada solicitată de valabilitate a abonamentului”, a scris pe Facebook Ion Ceban.

sursa: www.stiri.md

O mamă a născut pe marginea șoselei, s-a urcat în mașină și a condus acasă cu bebelușul încă atașat de cordonul ombilical

Cine se mai îndoiește că mamele au superputeri, nu o va mai face după ce va citi povestea unei mame care a născut în mașină și apoi, cu nou-născutul ei încă atașat de cordonul ombilical, a plecat acasă pentru că o așteptau ceilalți copii să vină cu mâncare de la cumpărături.

mama care a nascut pe marginea drumului cu familia ei

O mamă din Kentucky, SUA, a ajuns să țină subiectele publicațiilor din întreaga lume după ce a dat naștere singură celui de-al șaselea copil al ei în mașină. Heather Skaats (34 de ani) era deja la a șasea sarcină și, cunoscându-și bine corpul, deși avea mici contracții și mai ales pentru că avea data estimativă a nașterii peste trei săptămâni, își vedea de viața ei obișnuită, având grijă de cei cinci copii ai ei și hrănindu-și caii de la fermă. Așa că atunci când a plecat la cumpărături duminică alături de copiii ei nu și-a imaginat nicio secundă că nașterea în apă acasă, așa cum și-o plănuise, nu va mai avea loc.

Heather povestește pentru Today că a început să resimtă contracțiile din ce în ce mai puternice în timp ce conducea și, gonind a să ajungă acasă cât mai repede, a simțit că nu mai poate și a tras pe dreapta. Și-a calmat copiii spunându-le că va fi totul bine, și-a sunat soțul și apoi s-a dus în iarbă și s-a lăsat pe vine. ”Mi-am pus mâna jos și i-am simțit capul copilului. Nici măcar nu a fost nevoie să împing. Eram la telefon cu Nick, soțul meu și 20 de secunde mai târziu, iată-l, era acolo! Fiul nostru!”

A prins bebelușul de 3200 de grame, care a deschis ochii și a început să plângă. Cu placenta încă atașată, mama a intrat în mașină și le-a prezentat copiilor noul frățior. Copiii cu vârste între 2 și 13 ani au fost șocați. Acasă, fiica cea mare a ajutat-o să elimine placenta până ce a venit și moașa. Heather povestește că îți amintește cum moașa, șocată și ea, aduna firele de iarbă de pe bebeluș.

”Ei bine, aveam plănuită încă o naștere în apă acasă, așa cum mai făcusem. Dar nu a mers conform planului. Conduceam, cu toți copiii în mașină, și am simțit că trebuie să opresc. Am coborât din mașină, m-am dus în iarbă pe partea cealaltă și am făcut un bebeluș, la propriu. A fost atât de repede. Credeam că asta se întâmplă numai în filme! Am condus înapoi acasă cu bebelușul atașat la cordonul ombilical, unde moașele au venit 10 minute mai tîrziu și au cules firele de iarbă de pe el. Sunt încă în stare de șoc că am npscut pe marginea șoselei. Soțul meu nu este prea încântat că nu a fost prezent, dar măcar eram cu el la telefon când l-am sunat și i-am spus că voi naște copilul pe marginea drumului. Și 5 secunde mai târziu asta am făcut. Eram în grajduri hrănind caii și 20 de minute mai târziu aveam un nou-născut în brațe. Încă nu i-am ales un nume. Însă soțul meu zice să îi spunem The Flash! 😂”, scrie fericita mamă pe contul ei de Facebook.

Heather spune că este convinsă că procesul a fost fără evenimente periculoase, pentru că toate celelalte nașteri ale ei au fost acasă, în apă, și că asta a ajutat-o să fie calmă și să aibă încredere în corpul ei și în procesul natural al nașterii. 

sursa

Vloggerița Katy Black a aflat sexul celui de-al treilea copil! Ce surpriză îi așteaptă pe tinerii părinți?

Vloggerița Katy Black este însărcinată pentru a treia oară, iar zilele trecute tânăra mămică și soțul său, Cristian, au aflat sexul celui de-al treilea copil. Părinții ai doi băieței vor mai avea un fiu!

 (video) „Eu m-am străduit”. Katy Black a aflat sexul celui de-al treilea copil: Nu ne-am așteptat

Katy Black și soțul ei au organizat o mică petrecere la care au invitat cei mai apropiați prieteni. Anunțul despre sexul bebelușului a fost dezvăluit după ce părinții au spart un balon în care se ascundeau confetii de culoare albastră. Așa cei prezenți au aflat că în burtică un bebeluș de sex masculin așteaptă să vină pe lume.

Katy Black a publicat o secvență video pe contul său de Instagram, urmărit de peste 400 de mii de abonați.

,,Nu ne-am așteptat…”, a menționat ea. ,,Mulțumim lui Dumnezeu pentru încă un băiețel 💙👶🏻. Mulțumesc tuturor pentru această sărbătoare minunată. A fost o zi de neuitat datorită oamenilor prezenți la eveniment”, a spus Ecaterina.

Ecaterina și soțul său, Cristian Cebotari cresc împreună doi băieți, pe nume Simon și Eugen.

Mamă, ai făcut destui bani cât să-mi cumperi o altă copilărie? Una în care am și părinți?
Articolul anterior
Cum arată casa de la țară a Andreei Esca
Articolul următor