Revoltați de faptul că personalul auxiliar din grădinițe, și anume ajutorul de educator (dădaca), bucătarul, ajutorul de bucătar, primește salarii mici, extrem de neatractive, iar acest lucru, inevitabil, are repercusiuni grave asupra sănătății și siguranței copiilor din grădinițe, un grup de părinți moldoveni a inițiat o petiție online.
Părinții spun că din cauza salariilor mici, posturile respective rămân a fi vacante luni sau chiar ani de zile în toate grădinițele din țară și din Capitală, iar lipsa competitivității la angajare creează riscuri sporite pentru sănătatea și securitatea copiilor.
,,Pe de o parte, procesul educațional nu poate fi realizat conform standardelor minime, deoarece educatorul de unul singur nu reușește să facă față tuturor necesităților și programului pentru 25-30 copii”, se subliniază în petiție.
,,Pe de altă parte, incapacitatea de a supraveghea copiii în modul stabilit creează premise pentru un mediu nesigur și plin de riscuri/pericole pentru viața și sănătatea copiilor”.
,,De asemenea, insuficiența personalului bucătăriei reduce drastic din capacitatea grădiniței de a oferi o masă variată, preparată sănătos și la timp, ceea ce la fel influențează negativ sănătatea copiilor. Persoanele existente activează în fiecare zi peste programul stabilit, în 2 ture, fiind la limita capacităților fizice.
Potrivit petiționarilor, salariul mediu al unui ajutor de educator este de 1.575 MDL (în medie 10 ore de lucru/zi), al unui bucătar constituie 1.200 MDL (7 ore de lucru/zi), iar al unui ajutor de bucătar – 1.100 MDL (6 ore de lucru/zi, cu începere de la 5 dimineața), insă acestea nu acoperă nici minimul de existență, de 1.813 MDL (2016), reprezintând 30% din salariul mediu pe economie (4.613 MDL/2015), și doar 15% din salariul stabilit pentru un trai decent (9.124 MDL/2015).
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Părinții consideră că personalul auxiliar are un rol important în asigurarea securității și sănătății copiilor, dar că aceste categorii de personal n-au fost pasibile majorării salariilor, precum acest lucru s-a întâmplat în cazul personalului didactic din aceleași instituții.
În acest context, părinții solicită:
- majorarea urgentă a salariilor pentru categorii de personal până la nivelul minimului de existență;
- indexarea anuală a salariiilor în corespundere cu ponderea majorărilor realizate pentru personalul didactic din instituțiile de învățământ preșcolar.
,,Astfel, posturile date vor deveni mai atractive și grădinițele vor putea acoperi necesarul de personal, ceea ce va contribui semnificativ la scăderea riscurilor enunțate” opinează părinții.
Dacă ești de acord cu cele stipulate în petiție, semnează aici.