Statisticile arată că 50% din cupluri renunţă treptat la sex în timpul sarcinii și doar 10% reușesc să ducă o viață sexuală normală în această perioadă.
În primul rând, sexul nu este interzis unei gravide cu o sarcină normală, fară complicaţii. Desigur, se recomandă ca acesta să fie mai rar, cu evitarea poziţiilor suprapuse, din motive lesne de înţeles.
În rest, ar fi bine ca în ultimul trimestru de sarcină, contactele sexuale să se rărească şi să se folosească prezervativul (sperma conţine prostaglandina care, absorbită prin mucoasa vaginală, ar putea declanşa contracţii uterine, ulterior, să pună în pericol sarcina).
Majoritatea cuplurilor se tem de o pierdere a sarcinii în primul trimestru, când acest risc este mult mai mare. Conform studiilor, se pare că principalele cauze ce provoacă pierderea sarcinii sunt factorii genetici şi infecţiile. În absenţa acestora, este puţin probabil ca sexul din timpul sarcinii să cauzeze probleme.
Teama predominantă în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină şi în special a celui de-al treilea, este naşterea prematură.
Cercetările au arătat că naşterea prematură este mai puţin întâlnită la mămicile care au făcut sex cel puţin o dată pe săptămână, cu excepţia unui mic grup de femei (cele care sunt însărcinate cu mai mult de un bebeluş sau care au probleme legate de placentă).
Sângerările sau contracţiile după sex
Acestea nu sunt cauzate de actul în sine, ci apar din alte motive. Sângerarea la începutul sarcinii apare la aproximativ 50% din femei şi cea mai întâlnită cauză este fragilitatea cervixului. În timpul sarcinii, cervixul coboară încet în vagin şi uneori micile sale capilare se pot rupe în timpul sexului, ducând astfel la mici sângerări care pot dura între 10 minute şi o oră de la actul în sine.
Nu te îngrijora, dacă au apărut contracţii uşoare în urma stimulării sexuale. De obicei, acestea se opresc la aproximativ o oră de la actul sexual şi nu sunt considerate periculoase.
5 reguli de care trebuie să ţii cont
Svetlana Jubârcă, medic obstetrician-ginecolog de la Maternitatea Nr. 2 din Capitală, recomandă:
1. Discută cu medicul ginecolog în privinţa sarcinii, şi nu te jena să-i ceri sfatul în ceea ce priveşte problemele sexuale.
2. Dacă sarcina decurge în mod normal şi nu există riscul unei naşteri premature, atunci sexul este OK.
3. Sexul în timpul sarcinii nu îl răneşte pe bebeluş. Este imposibil să răneşti fătul în uter deoarece bebeluşul pluteşte ca într-o piscină cu lichid, iar peretele tău abdominal şi întreaga structură pelviană protejează această piscină.
4. În cazul în care, după ce faci sex apar mici sângerări sau contracţii, este recomandat să te odihneşti în pat în jur de două ore, timp în care aceste simptome vor dispărea. Dacă nu dispar sau sunt severe, anunţă imediat medicul ginecolog.
5. Orgasmul provoacă contracţii uterine, însă acestea nu cauzează dilatări ale colului uterin şi nu iniţiază travaliul.
De reţinut!
Este recomandat să anunţi medicul ginecolog despre orice incident legat de dureri/contracţii şi sângerări, indiferent cât de mici sau uşoare au fost.
Sursa: eumama.md