Multe mămici împreună cu micuţii lor au venit, ieri, la seminarul organizat de Maria Marian – “Frumuseţea Mamei şi Îngrijirea Copilului după Naştere”. Prezentatoarea Tv a povestit că şi ea este un om obişnuit în afara ecranului, cu aceleaşi griji, trăiri, vise şi bucurii ca toate mamele din lume.
„Ideea organizării unui seminar pentru mămici mi-a venit încă de când am născut. Mi-am privit pruncul şi am înţeles că toată teoria pe care o studiasem mai înainte nu înseamna nimic, atunci când mi-am văzut pruncul în braţe. Nu ştii ce să faci, mai ales, când apar colicii, cum să-l ajuţi când plânge. De fapt, dl Mihai Stratulat ştie, s-a întâmplat să îl sun şi după orele 20.00 seara, panicată că nu ştiam ce să fac, să chem ambulanţa, să mă duc la medic şi atunci mi-am dat seama că este foarte important să ai medicul tău, aşa cum ai un preot la care te spovedeşti şi care are grijă de sufletul tău„, a spus Maria Marian.
Cei trei medici specialişti invitaţi la eveniment au răspuns la toate întrebările mămicilor şi au oferit sfaturi utile, care s-ar putea să-ţi folosească şi ţie.
Veronica Vâzdoagă, medic dermato-cosmetolog, a vorbit despre cum să ai grijă de piele înainte, în timpul sarcinii şi după naştere.
Mihai Stratulat, medic neonatolog-pediatru, a convins mămicile să renunţe să-i administrezi micuţului antibiotice în primul an de viaţă la cea mai simplă răceală, ţinând cont doar de situaţiile când acestea sunt necesare şi indicate de către medicul specialist.
Vladimir Botezatu – kinetoterapeut – a oferit o lecţie practică cum să faci masaj bebeluşului şi a vorbit despre benzile kineziologice care ajută în problemele coloanei vertebrale care sunt cauzate de purtarea bebeluşului în braţe.
Iată câteva sfaturi de la Veronica Vâzdoagă:
Despre vergeturi
„Vergeturile apar pe parcursul sarcinii şi în perioada lactaţiei, atunci când mama adaugă brusc în kilograme. În primul rând, este foarte important să le prevenim. Dar cum? Este bine ca pe parcursul sarcinii să adăugaţi în greutate 12 kilograme, nu mai mult. Să folosiţi creme emoliente în timpul sarcinii, dar şi în perioada lactaţiei. La început vergeturile sunt ca nişte liniuţe de culoare violacee, peste două luni devin albe şi, chiar dacă te bronzezi, vergeturile nu îşi schimbă culoarea, rămân tot albe. Atunci când sunt de culoare violacee poţi acţiona cu remedii naturiste care sunt eficiente. Odată ce vergeturile devin de culoare albă, acestea nu te mai ajută, în acest caz se apelează la tratamente cosmetologice, care durează. Dacă mergeţi la un cosmetolog şi vă spune că veţi scăpa de vergeturi foarte repede, atunci căutaţi alt specialist. Vergeturile sunt nişte cicatrici care necesită un tratament mai profund, prin laser, prin injectări, prin peelinguri chimice. De aceea, este mai uşor să previi apariţia vergeturilor, folosind creme emoliente în timpul sarcinii, care vor hidrata intens pielea, decât să le tratezi post-factum.”
Despre pete pigmentare
„Ele pot apărea pe parcursul sarcinii şi doar la 10-15% din femei, aceste pete dispar după naştere. Fonul hormonal în această perioadă este foarte favorabil pentru apariţia petelor pigmentare, deoarece pielea devine fotosensibilă la razele ultraviolete. De aceea, folosiţi creme cu protecţie solară (SPF). Dar trebuie să ştiţi că în dependenţă de fototipul pielii tale, protecţia durează maxim două ore după aplicarea ei. În plus, dacă aplicaţi fon de ten peste crema cu SPF, ea nu te mai protejează de efectele razelor solare.”
De ce tenul se schimbă în timpul sarcinii?
„De fapt, multe graviduţe observă modificări ale tenului pe parcursul sarcinii. Dacă anterior aveau un tip de ten, după naştere s-ar putea să aibă altul. Dacă înainte de a rămâne gravide, aveau acnee care a fost cauzată de hormonii masculini, atunci în timpul sarcinii acneea s-ar putea să dispară. Dar există şi graviduţe care în timpul sarcinii se confruntă cu acneea. De fapt, înainte de a rămâne gravide acestea aveau probleme gastrointestinale sau o infecţie a tenului, dacă nu au fost tratate, atunci în timpul sarcinii aceste afecţiuni se acutizează şi acneea „înfloreşte”.
Despre căderea părului după naştere
„Este un proces fiziologic normal. Pe parcursul sarcinii părul este în faza de creştere, după naştere, timp de trei luni, este în perioada de descreştere, apoi cade timp de un an. Trebuie să faceţi măscuţe în condiţii de casă, să folosiţi produse de îngrijire recomandate împotriva căderii părului. Dacă credeţi că vă cad mai multe fire de păr decât ar fi normal, adresaţi-vă unui medic specialist, s-ar putea să suferiţi de anemie feriprivă, insuficienţă de fier.”
Despre apariţia papiloamelor, condiloamelor şi verucilor
„Imunitatea pielii scade, de aceea s-ar putea ca acestea să apară în timpul gravidităţii. Personal, cred că acestea trebuie înlăturate chiar în timpul sarcinii prin criodistrucţie, deoarece doar 50% din papiloame dispar după naştere. Criodistrucţia (azotul lichid) este o metodă inofensivă. În schimb, dacă apar negii sau cresc în dimensiuni, atunci îi monitorizăm, şi abia după perioada de lactaţie îi putem înlătura.”
Despre apariţia varicelor
„Cel mai bine este să le prevenim: evitaţi încălţările cu toc înalt şi nu adăugaţi foarte mult în greutate. Puneţi soţii seara să vă facă masaj la picioare. Desigur, apariţia varicelor este şi o moştenire genetică.”