Varicela la copii – sau vărsatul de vânt, denumire populară – este o boală comună pe care cei mici o fac în special până la vârsta de 12 ani.
Când se declansează varicela la copii, în afara simptomelor specifice unei răceli ușoare (nasul curge, ușoară durere în gât, uneori febră moderată) corpul copilului se umple de pete roșii care îl mănâncă. Simptomele trec de regulă fără vreun tratament deosebit însă varicela este foarte contagioasă, de aceea copilul infectat trebuie să stea acasă.
Niciodată nu da aspirină unui copil bolnav de varicelă!
Dacă copilul are varicelă, sub nicio formă nu ai voie să îi dai vreun medicament ce are la bază aspirină. Combinația dintre acest tip de virus și aspirină poate cauza sindromul Reye, o afecțiune ce atacă ficatul și creierul și care poate fi fatală.
Singurele doctorii care pot trata varicela sunt de natura antivirală
Varicela este cauzata de un virus deci tratamentul pentru ea nu poate fi decat antiviral; antibioticele sunt total inutile. Ele se prescriu doar dacă copilul dezvoltă vreo complicație de la varicelă, cele mai uzuale fiind infecțiile de piele cauzate de scărpinarea bubelor și infectarea lor.
Tratamentul și igiena pentru varicelă include:
– Aciclovir (un medicament antiviral) sub forma de unguent pentru bubele copilului sau sub forma de pastile (daca pediatrul decide, în funcție de agresivitatea de manifestare a varicelei)
– Calmarea mâncărimii și disconfortului bubițelor, cu mixtură mentolată sau produse pe bază de calamină – dar nu pe față, nu lângă ochi.
– Calmarea febrei cu antifebrile recomandate de medic, la intervalele orare indicate de el, în funcție de cât de mare sau mica este febra copilului.
– Menținerea unei bune igiene în zona ochilor, ca fiind o zona sensibilă și puternic expusă mâinilor copilului care se scarpină la bube. Dealtfel conjunctivita este una din complicațiile frecvente ale varicelei. Menține igiena ochilor cu spălări cu ceai de mușețel și cu unguent de kanamicină.
– Menținerea unei bune igiene a gurii – dacă copilul are bubițe în gură – prin clătiri dese cu apă, în special după ce copilul mănâncă, și ulterior aplicarea de dezinfectante locale (cum este spray tantum verde)
– Menținerea unei bune igiene a zonei genitale, mai ales că în acele zone nu se poate aplica mixtură mentolată din pricina usturimii cauzate de aceasta.
– Întreabă pediatrul cu privire la unguente naturiste care refac epiderma după varicelă sau alte boli ale pielii, de regulă sunt pe bază de propolis și funcționează foarte bine după ce crustele au căzut și copilul nu mai este contagios.
Mulți pediatri recomandă interzicerea băii până când nu cad toate crustele în timp ce alții chiar permit băi cu apă caldă dar fără săpunuri iritante cu condiția că ștergerea pielii să se facă prin tamponare blândă, nu frecarea pielii. Urmează formula indicată de pediatrul copilului.
Alimentația copilului bolnav de varicelă
Exclude din alimentație pentru 7-10 zile proteinele animale: carnea, peștele, ouăle. Oferă-i copilului lactate de orice fel, cereale, fructe, legume și multe lichide. Evită să-i dai alimente prea fierbinți sau prea reci sau prea iritante, cum ar fi sucul de citrice.
Cât de mult poți, descurajați copilul în a se scărpina. Asta poate fi dificil pentru ei, așa că nu excludeți și varianta aplicării de mănuși pe timpul nopții. Tai bine unghiile copilului și ține-i mâinile curate ca să îi diminuezi cât mai mult din efectele secundare ale infectării în cazul în care totuși se scarpină.
Când trebuie să suni urgent medicul
Majoritatea cazurilor de varicelă la copii trec fără complicații deosebite în 7-10 zile și nu sunt periculoase pe cât sunt de spectaculoase vizual și pline de disconfort fizic și emoțional pentru copii (își văd corpul plin de bube, sunt izolați în casă, nu au voie să se joace cu prietenii lor, toate acestea sunt evenimente în viața lor care îi scot din rutină și îi pun în fața unui neprevăzut copleșitor).
Cu toate acestea, sunt și situații care impun chemarea medicului dacă în timpul acestor zile în care aștepți că copilul să se vindece apar situații de genul:
- Copilul are febră care nu scade deloc mai mult de 4 zile sau crește peste 38,8°C
- Are tuse severă sau probleme cu respirația
- Are o zonă cu o concentrație mare de bube unele lângă altele care sunt umede, calde, moi și suspectezi că poate dezvolta o infecție acolo.
- Se plânge de durere severă de cap
- Este prea amețit și are o dificultate în a se trezi
- Nu se poate uita la lumini strălucitoare
- Merge cu dificultate
- Pare confuz
- Pare că se simte foarte rău sau vomită
- Are gâtul înțepenit de durere