Somnul este foarte important pentru dezvoltarea puiului tău, pe lângă o alimentație sănătoasă, plimbări în aer liber, igiena corespunzătoare etc. Pediatrul dr. Kamarovski, recomandă organizarea unui somn sănătos pentru întreaga familie. El identifică câteva reguli ce țin de un somn liniștit, iată care sunt:
1. Identifică prioritățile. Copilul trebuie să ia mesele la orele stabilite, plimbările sunt obligatorii, iar odihna este necesară.
2. Decide care sunt orele de somn. Determină momentul când începe somnul copilului împreună cu toți membrii familiei. Acesta poate fi de la 21.00 până la 5.00? Sigur! Poate de la 23.00 până la 7 dimineața? De ce nu! Tu alegi orele în care să vă odihniți cu toții, dar nu mai puțin de 8 ore.
3. Alege unde să doarmă fiecare membru al familiei și cu cine. Teoretic și practic există trei opțiuni:
- copilul doarme în pătuc separat, dar în cameră cu părinții (ideal pentru primul an de viață până la trei ani);
- în dormitorul copiilor (ideal pentru copii mai mari de un an);
- doarme în același pat cu părinții (cei mai mulți pediatri nu încurajează acestă metodă).
4. Nu-ți fie milă să-l trezești. Dacă vrei ca puiul tău să doarmă bine noaptea, nu-l lăsa în timpul zilei să-și prelungească orele de somn. Copii au nevoie zilnic de odihnă, după cum urmează: până la 3 luni – 16-20 ore, 6 luni – 14-15 ore, 12 luni – 14-13 ore, 2 ani – 13 ore, 4 ani – 11 ore, 6 ani 9 ore, 12 ani – 8-9 ore. Deci, dacă un copil de 6 luni are nevoie de aproximativ 14 ore, iar ziua doarme 9 ore, puțin probabil noaptea să doarmă 8 ore. De aceea, nu-ți fie frică să-l trezești în timpul zilei când depășește orele de somn.
5. Optimizează-i alimentația. În primele trei luni de viață copilul se poate trezi noaptea pentru a mânca de 1-2 ori. La vârsta de 3-6 luni îl poți alimenta o dată pe noapte. Iar după 6 luni copilul nu are nevoie de hrană în timpul noapții. Dacă se trezește, atunci vrea să se joace, să comunice, nu să mănânce, dar asta înseamnă că trebuie să uiți de un somn liniștit. De aceea, stabilește regulile odată pentru totdeauna: nu hrăni copilul în timpul nopții după 6 luni. Amintește-ți că nu întotdeauna când copilul plânge, înseamnă că îi este foame, iar supraalimentarea este principala cauză care duce la dureri abdominale și tulburări de somn.
6. Petreceți ziua frumos. O viață activă pentru bebeluș înseamnă plimbare în aer liber, dormitul în timpul zilei, jocul și comunicarea. Dar limitează stresul emoțional seara, prin jocuri liniștite, citindu-i povești și în cele din urmă cântă-i melodia preferată pentru – astfel va fi pregătit să adoarmă.
7. Aerisește dormitorul copilului. Șterge praful și deschide geamurile dimineața. Temperatura optimă în odaie trebuie să fie 18-20° C, iar umiditatea – 50-70%.
8. Nu uita de băița minune. O cadă plină cu apă, în care copilul înoată, este o modalitate foarte bună da a-l obosi fizic. La fel și masajul / gimnastica îmbunătățesc calitatea somnului. După care, cu siguranță, va mânca cu poftă și va dormi până dimineața.
9. Pregătește-i pătucul. Patul copilului trebuie să aibă o saltea care nu se deformează sub greutatea copilului. Până la doi ani nu folosi perne. După această vârstă poți pune o pernă cu dimensiunile 40×60 cm, iar grosimea nu trebuie să fie mai mare decât grosimea umărului copilului. Lenjeria trebuie să fie din țesături naturale, spălată cu detergent special pentru copii.
10. Folosește scutece de calitate. Pentru ca puiul tău să aibă un somn liniștit utilizează scutece de bună calitate, confortabile, sigure și eficiente.