Olanda: cele mai grijulii moaşe
Majoritatea mamelor din Olanda nu aleg un medic ginecolog pentru naştere ci sunt trimise de medicul de familie la o moaşă. Doctorii intervin doar în cazul unor complicaţii. Dacă mama naşte rapid şi fără complicaţii, poate pleca acasă în 2 ore apoi, sistemul olandez unic în lume numit kraamhulp se pune în mişcare: timp de 7 zile o asistentă maternală vine acasă la proaspăta mamă, oferă îngrijiri medicale pentru ea şi bebeluş, ba chiar face curat, pregăteşte mâncare şi instruieşte ambii părinţi în îngrijirea bebeluşului. Tot asistenta pregăteşte gustări tradiţionale pentru musafiri. Totul este acoperit de asigurarea de sănătate plătită la stat.
Germania: o listă de nume de copii acceptată
În mare parte, nemţoaicele fac aceleaşi alegeri ca olandezele: moaşa este mai importantă şi mai prezentă decât medicul ginecolog, iar naşterea este de preferat să aibă loc pe cale naturală. Un obicei amuzant şi interesant practicat în Germania este acela ca birourile specializate deţin o listă cu „nume de copii acceptate” pe care părinţii să o consulte atunci când înregistreazâ numele copilului lor. În cazul unui nume mai puţin obişnuit, aceştia trebuie să ofere argumente solide pentru ca excepţia să fie făcută. Guvernul declară că este spre binele copilului, în scopul ca acesta să nu fie mai târziu ridiculizat sau marginalizat.
Navajo: soţul asistă la naştere
Indiencele Navajo, din sud-vestul Statelor Unite ale Americii, se bucură de cel mai frumos ritual de naştere acasă… un ritual liniştit, privat, plin de dragoste şi bucurie. Când gravida intra în travaliu, soţul ei leagă de un stalp din casă funii albe, roşii şi verzi decorate cu simboluri ale zeităţilor Navajo. Apoi, acesta pune nisip fin pe podeaua unde are loc naşterea, îl acoperă cu cârpe curate şi piei de oaie şi se aşează pe ele împreună cu soţia lui, înconjurând-o de la spate cu mâinile pe sâni şi abdomen.
Pe masura ce travaliul avansează, soţul întreţine focul şi fierbe ienupar pentru a linişti gravida prin aromoterapie. Aceasta îşi desface părul şi îşi dă jos bijuteriile, iar vraciul face o veche ceremonie de mulţumire, care cuprinde incantaţii şi cântece pentru ca bebelusul să înceapă în siguranţă noua lui viaţă. Vraciul foloseşte pene de vultur şi polen şi nu are voie să atingă cuplul îmbrăţişat.
Suedia: un model pentru intreaga lume
Suedia se bucură de cea mai mare rată a alăptării naturale din întreaga lume şi cea mai mică rată a mortalităţii infantile, tot din întreaga lume. Aşadar, sigur totul merge incredibil de bine acolo. Spre deosebire de gravidele din Germania, Olanda, Coreea sau Japonia, suedezele sunt invatate încă din perioada prenatală despre medicamentele anti durere.