Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae. De ce se pun dulciuri în ghetuțe?

An de an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie (stil nou) sau 18 spre 19 decembrie (stil vechi), milioane de copii îl aşteaptă cu nerăbdare pe Moş Nicolae, unul dintre cei mai iubiţi şi mai populari sfinţi. Tradiția spune că Moș Nicolae vine la geamuri și vede copiii care dorm și sunt cuminți, lăsându-le în ghetuțe dulciuri și diverse cadouri.

separator

usuTot el este acela care-i pedepsește pe copiii leneși și neascultători lăsându-le o nuielușă, iar știind că Moşul le va lăsa daruri, cei mici îşi lustruiesc ghetuţele sau cizmuliţele înainte de culcare.

Povestea lui Moș Nicolae

Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu la nord de Bethlehem, a trăit în secolul al IV-lea și a fost cardinal de Myra (acum aflată pe teritoriul Turciei). El a fost cunoscut pentru credința, zelul și dragostea pentru oameni, în special pentru copii.

Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea ambilor părinți a moștenit întreaga avere, pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe oamenii nevoiași. Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată niciodată. De altfel, povestea darurilor împărţite pe furiș în această noapte începe din vechime.

Legenda spune că trei surori, fete sărmane, nu se puteau căsători datorită situației financiare dificile și de aceea tatăl lor vroia să le vândă. Se spune că atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritișului, Nicolae, care era episcop, a lăsat noaptea, la ușa casei lor, un săculeț cu aur. Situația s-a repetat și în cazul surorii mijlocii, astfel că, atunci când i-a venit vremea și fetei mici, tatăl s-a hotărât ca în noaptea dinaintea nunții să stea de pază și l-a văzut pe Sfântul Nicolae cum a urcat pe acoperișul casei și a aruncat pe horn un săculeț care a căzut într-o șosetă ce era pusă la uscat.

De aici a apărut obiceiul așezării șosetuțelor sau a ghetuțelor în noaptea de Moș Nicolae. Cardinalul l-a rugat pe nobil să păstreze secretul, însă acesta nu a facut-o și de atunci fiecare sărac care primea ceva, îi mulțumea lui Nicolae.

Cei trei săculeți de aur făcuți cadou fetelor au devenit simbolul Sfântului Nicolae, sub forma a trei bile de aur. Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică din Bari, în sudul Italiei.

În Republica Moldova peste 50 de mii de oameni îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae.

Cadoul inspirat din celebrul desen animat ,,Frozen” le face pe micile prințese să se simtă deosebite!
Articolul anterior
Premieră mondială! A fost născut primul copil, după un transplant de uter de la o donatoare aflată în moarte cerebrală
Articolul următor
Alte articole interesante