Cazul celor doi minori, care și-au pus capăt zilelor, de 8 martie, în sectorul Botanica al Capitalei, a zguduit societatea și a stârnit discuții aprinse în mediul virtual. Deși oamenii legii nu au raportat o legătură între suicidul celor doi minori și jocurile periculoase de manipulare psihologică, care circulă pe internet, mii de părinți s-au autosesizat cu privire la această problemă și, spunem noi, că acest lucru este binevenit, întrucât vigilența părinților contează foarte mult pentru a preveni și alte tragedii similare.
Ce puțin în Rusia, acel joc online de pe rețelele de socializare a devenit un fenomen, iar presa ar fi relatat mai multe cazuri de suicid legate de acesta. În Ucraina, potrivit unei publicații locale, până acum au fost înregistrate două cazuri de suicid în rândul a doi tineri, care ar fi fost, mai mult sau mai puțin, implicați în acest joc.
În ceea ce privește tragedia minorilor moldoveni, nu se poate afirma cu certitudine cum au stat lucrurile de fapt, până ancheta nu își definitivează sarcinile, și asta chiar dacă presa scrie că indiciile și mărturiile celor care i-au cunoscut pe cei doi tineri confirmă o astfel de versiune (astfel de poze și postări au fost publicate de cei doi cu regularitate, de mai bine de un an, iar cel puțin pe aceste rețele de socializare nimeni nu a reacționat).
În același timp, nimeni nu poate nega influența pe care rețelele de socializare o au asupra adolescenților, iar tot ce se dorește este informatizarea și ce trebuie făcut pentru a preveni astfel de situații.
Mai mulți experți de la noi s-au dat cu părerea referitor la acest caz, sugerând totodată sfaturi părinților despre modul cum ar trebui procedat în acest caz.
Adriana Boroș, psiholog
,,Când aud despre tineri care ajung să se sinucidă, mă gândesc la cei care îndeamnă părinții să mai arunce cărțile și să își urmeze intuiția, că ei știu mai bine ce să facă pentru copiii lor. Poate copiii aceștia nu ajungeau în asemenea impas, dacă părinții citeau o carte și aflau cum să îi ajute, cum să îi asculte, cum să îi înțeleagă. Pentru că, prevenția este mult mai ușoară ca intervenția”.
,,Panica și materialele jurnalistice eronate fac mai rău. Nu răspândiți hashtag-uri, nu speriați lumea, nu incitați mințile copiilor. Mai presus de orice e iubirea de părinte. Fiți responsabili. Cu iubire. Pentru voi, pentru ei, pentru viață”.
,,Cica „vorbiti cu copiii”. Dacî un adolescent a ajuns în starea în care poate fi ghidat de un anonim pe net, atunci orice discuție e întârziată. Pe ăsta cu balena au să-l oprească în curând, liniștiți-va. Dar copilul care vrea să evadeze, va evada în altă parte. Problema drogurilor, de exemplu, parca nici n-ar exista în Moldova, dar daca ați ști amploarea ei reală, ați însuri. Și, pe ăștia nu-i va opri nimeni. Voi criticați vlogul lui Ilie, ca el zice „căcat” și mănâncă ceapa cu cola. Voi continuați să trăiți în lumea „Codrencii” și a olimpiadelor. Ei, dar verificați hashtag-urile și dați cu aghiasma mai departe”.
,,Ce trebuie să cunoască părinții despre jocurile morții pe internet. Aici este grupul nostru unde puteti discuta sau raporta profiluri sau pagini ce promoveaza suicidul sau copiii care sunt implicați în joc https://www.facebook.com/groups/traieste/”
,,Nu mai veniți cu argumentul că trebuie să vorbim. Vă rog să înțelegeți odată că nu e vorba de a nu vorbi, ci de CUM vorbim. Putem promova o problemă ori fi parte a soluțiilor. Acuma presa contribuie la soluționarea problemei prin modul cum o abordează”.
În același timp, psihologul a vorbit despre cum ar trebui să reacționeze părinții, în cadrul unui interviu oferit pentru unimedia.info:
„Copiii ar trebui să fie vigilenți și să nu cadă în plasa unor alți copii care îi manipulează. Sunt și alte jocuri care îi afectează, de aceea ei nu trebuie scăpați din vizor. Copiii trebuie să se învețe să blocheze persoanele necunoscute pe internet care le face rău.Părinții să vorbească cât mai mult cu copiii lor. Deseori ei vorbesc „de sus” cu aceștia și ei le răspund cu ceea ce vor părinții să audă. Ei trebuie să le câștige încrederea copiilor, să-i încurajeze și să-i întrebe cu cine vorbesc pe internet. Dacă copilul nu primește dragoste – el o caută pe internet. Părinții să verifice dacă copiii lor nu au leziuni pe corp și să fie atenți.
Profesorii de asemenea ar putea interveni pentru a preveni asemenea cazuri de suicid. Ei trebuie să trateze subiectul de pe poziția „ce știți voi?”, să nu folosească știrile ca exemplu. Să întrebe copiii dacă cunosc colegi de-ai lor care sunt triști sau au o problemă și să vorbeasă despre ei”.