În timpul sarcinii, imunitatea femeii scade și crește riscul de răceli molipsitoare.
Ce trebuie să știi despre tuse în timpul sarcinii
Tusea este o reacție a organismului la anumiți stimuli. Aceasta poate fi un semn de iritație mecanică a tractului respirator, alergii sau o boală virală. Tusea nu este o boală, ci un simptom al bolii. Dacă ești gravidă și tușești, trebuie să consulți imediat un medic pentru a afla diagnosticul și pentru a selecta medicamentele necesare, care nu vor afecta fătul.
Dacă tușești în timpul sarcinii, trebuie să te alertezi, deoarece acest simptom poate afecta fătul.
Care este pericolul în timpul sarcinii?
• 1 – 14 săptămâni de sarcină
În primul trimestru, orice tip de tuse este periculos. Tusea uscată, paroxistică și convulsivă încordează mușchii abdominali. La începutul sarcinii, tusea poate provoca un avort spontan.
Al doilea lucru pe care trebuie să-l cunoști este că tusea puternică și de lungă durată scoate oxigenul din organism. Lipsa oxigenului în timpul sarcinii poate duce la o circulație proastă la nivelul placentei, furnizarea incorectă a oxigenului și a substanțelor nutritive. În cazuri extreme, lipsa consumului de oxigen de către o femeie gravidă poate provoca o hipoxie fetală.
Tusea umedă în timpul sarcinii poate provoca vomă. Din cauza acestui proces, vei fi deshidratată și vei duce lipsă de vitamine și minerale.
Acordă o atenție deosebită tusei însoțită de respirație șuierătoare. Aceasta poate fi o boală virală periculoasă, care va împiedica dezvoltarea fătului. Dacă suferi de această boală, cel mai probabil, medicul îți va recomanda să faci un avort.
15 – 26 săptămâni de sarcină
În al doilea trimestru de sarcină, atacuri de tuse uscată și de lungă durată sunt cele mai periculoase. Acestea pot duce la nașterea unui copil cu greutate mică. În plus, tusea la 15-26 săptămâni de sarcină poate duce la perturbări în dezvoltarea sistemului nervos al fătului.
27 – 40 săptămâni de sarcină
Tusea în ultimul trimestru de sarcină este cea mai periculoasă. Aceasta poate perturba producția de lapte matern, poate provoca întărirea placentei, expectorația lichidului amniotic sau provocarea nașterii premature.
Dacă ești însărcinată și ai o tuse, ar trebui să o tratezi cât mai repede posibil.
Prevenirea tusei în timpul sarcinii
Pentru a evita răceala și tusea, trebuie să respecți regulile unui stil de viață sănătos. Asigură-te că mănânci corect, dormi suficient și faci mișcare. Este important să consumi vitamine, dar numai sub supravegherea și în conformitate cu recomandările medicului. Utilizarea necontrolată a vitaminelor în timpul sarcinii îi poate face rău fătului.
Spală-te regulat pe mâini. Utilizează doar vesela și produsele pentru igienă personale.
Cum tratăm tusea în timpul sarcinii
De multe ori, neglijăm regulile simple de tratament și, prin urmare, fără a ține cont de consecințe, răcim. Pentru femeile gravide, această diagnoză este inacceptabilă.
Dacă te simți rău, ai nasul înfundat, tuse sau alte simptome de răceală, trebuie să urmezi aceste reguli:
- Stai culcată în pat.
- Dormi suficient noaptea și 1-2 ore în timpul zilei.
- Bea multă apă. Adaugă în meniu supă de pui, bea un ceai cald de fructe sau de plante. Sucurile ar trebui înlocuite cu compot din fructe uscate.
- Mănâncă bine, alege multe alimente bogate în proteine. Fă-ți porții mici și mănâncă des.
Ce să bea gravidele pentru a scăpa de tuse
Medicamentele pe care le foloseai înainte de sarcină ar putea fi contraindicate în timpul sarcinii. Înainte de a accepta un medicament obișnuit pentru tuse, citește prospectul și asigură-te că nu are contraindicații. Consultă un medic, deoarece tusea este doar un simptom al bolii.
În prezent, multe viitoare mămici se bazează pe tratamentul ce include remedii populare. Ele consideră că acesta este sigur și nu poate dăuna. Însă, nu este adevărat.
De exemplu, rădăcina de lemn dulce este absolut contraindicată în timpul sarcinii. Această plantă poate duce la dezvoltarea preeclampsiei și la tulburările hormonale care sunt o amenințare de avort spontan.
O altă plantă care este contraindicată în timpul sarcinii este nalba-mare. Femeile cu risc de avort spontan, nu trebuie să consume această plantă pe tot parcursul sarcinii.
Și în ceaiurile de plante există pericol deoarece pe cutie nu sunt scrise contraindicațiile. Folosind ceaiul care te scapă de tuse, îi poți face rău fătului.